32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Atlara yönelik kötü muamele gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 yılında Adalar’da fayton nakliyatına son verdi. Ardından İBB 13 kişilik, elektrikli, L sınıfı tescilsiz araçlarla toplu taşıma faaliyetlerine başladı. Bu araçların lisans süresi dolunca İBB, bu kez elektrikli, daha geniş iç hacimli yeni araçları hizmete aldı. Lakin Ada halkı “azmanbüs” ismini taktıkları bu minibüsleri istemiyor.
Adanın dokusuna uymadığı, tehlikelere yol açtığı gerekçesiyle karşı çıkılan minibüslerle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’da toplu taşıma hizmeti vermenin İBB için yasal mecburilik olduğunu kaydetti ve lisans müddetleri dolan araçlar yerine, elektrikle çalışan, sessiz, güvenlik koşullarını sağlayan ve lisanslanabilen tek araç tipi olan minibüsleri devreye aldıklarını belirtti.
‘UKOME KARARI GEÇERSİZ’
Ada sakini Avukat Erhan Ergun ise İBB’nin uygulamasının yasal desteğinin bulunmadığını savunuyor. İBB yetkililerinin Adalar’daki toplu taşımayı 06.02.2020 tarihli UKOME kararına dayandırdıklarını kaydeden Ergun, “UKOME kararı, İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi’nin 04.01.2022 tarihli kararına göre geçersizdir. İdareyi bağlaması gereken mahkeme kararları dikkate alınmıyor. Algı yönetimi taktikleriyle topluma eksik ve yanlış bilgi veriliyor” diyor.
“Yapılan toplu ulaşımın yasal desteği yok” diyen Ergun, şunları söylüyor: “Adalar, 2020 yılına kadar toplu ulaşımın olmadığı, 1984’ten bu yana tamamı SİT alanı olan ve 2021’de ‘özel çevre koruma bölgesi’ ilan edilmiş bir koruma alanı. Koruma konseylerinin yerleşik kararlarına göre Ada yollarının tamamı yaya yoludur. Motorlu araç kullanımı sadece zorunlu hallerde istisnai olarak mümkündür. Bu alanı, minibüs-otobüslerle dolduramazsınız. Demokrasi gereği öncelikle Ada’da yaşayanların ve Adalar Belediyesi’nin, sonrasında koruma şuralarının onayını almak zorundasınız.”
ADALILARA 17.70, TURİSTLERE 60 TL
Adalar’da elektronik bilet tarifesine göre, tam, sosyal, öğrenci ve yaşlı ücreti 60,66 TL. Yıllık kullanım bedeli 435 lira olan ‘Adakart’ sahipleri ise, aynı araçlardan 17,70 TL’ye faydalanıyor.
ADALAR’DA YENİ ULAŞIM HATLARI
Büyükada
*BA1: Çarşı- Tepeköy-Kadıyoran (11 durak)
*BA4: Çarşı-Kumsal-Maden (21 durak)
*BA5: Çarşı-Nizam (11 durak)
Heybeliada
*HA1: Çarşı-Akçakoca-İtfaiye (14 durak)
Burgazada
*BU1: Çarşı-Kalpazankaya (18 durak)
Kınalıada
*KA1: Çarşı-Narçiçeği
TESCİLSİZ ARAÇ ELEŞTİRİSİ: SUÇ İŞLENDİ
Belediye yetkililerinin açıklamalarına göre 2024 nisan ayına kadar tescilsiz araçların, UKOME’nin özel müsaadesiyle trafiğe çıkmasının sağlandığını belirten Ergun, şu eleştirileri dile getirdi: “Bu açıklama 2020’den bugüne kadar suç işlenmekte olduğunun, nisan ayından sonra ise ‘yoğunlaşmış bir kasıtla’ suç işlenmeye devam edildiğinin itirafıdır. Toplu ulaşım sisteminde, trafik tescilli araçların çalıştırılması, Karayolları Trafik Kanunu, Kara Yolları Taşıma Kanunu ve ilgili trafik mevzuatı yeterince yasal zorunluluktur ve UKOME’nin aksi yönde karar vermesi mümkün değildir. Bugüne kadar tescilsiz araçlarla üstelik toplu taşıma işi yapanlar suç işlemiştir.”
‘KAMU FAYDASI DEĞİL KÂR AMACI GÖZETİLİYOR’
Minibüslere münasebet olarak gösterilen 60 bin ziyaretçinin Adalar’da yaşamadığını belirten Ergun, “Fahiş fiyatlarla turist taşıyarak bunun kamu faydasına olduğunu iddia edemezsiniz. 65 yaş üzerindeki vatandaşlar, İstanbul’un her yerinde İETT araçlarıyla ücretsiz taşınırken Adalar’da ücret karşılığı taşınıyorlar. İstanbul’da İETT araçlarını aktarmalı ücret ödeyerek kullanabilirsiniz, Adalar’da yapamazsınız. Bu tip uygulamalar eşitlik ilkesine aykırı. Bütün bunlar koruma alanına motorlu azman araçların kamu faydası gözetilerek değil kâr etme amacıyla zorlama yollarla sokulduğunu gösteriyor” dedi.
DAVA AÇILACAK
Ergun, salı günü suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “Fiyat tarifesi de eşitlik unsuruna ters. Bu korsan taşımacılıktır, toplu taşıma değil” dedi.
Alkol Almak Ahlaksızlık da Yolsuzluk Yapmak Değil Mi?