34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, ekonomi gündemini değerlendirdi.
Kileci, ihracatın büyümeye katkısı, kamuda tasarruf paketi, sıkı para siyaseti, Haziran ayı ihracatındaki düşüş, finansman maliyetleri, kurların ihracata etkisi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iktisadın genel durumu ve geleceği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Tasarruf her zaman yapılmalı”
TİM Başkan Vekili Kileci, tasarruf önlemleri ile ilgili görüşlerini açıklarken, tasarrufun sadece zor vakitlerde değil her zaman yapılması ve üstten aşağıya doğru uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Kileci, Tasarruf önlemleri tüm dünyada uygulanan, olmazsa olmaz bir olgudur. Ancak tasarruf önlemleri herkesi kapsamalı, genele yayılmalı ve aşağıdan üste değil üstten aşağıya doğru yapılmalı. Biz iş insanları olarak her zaman fedakârlık yapmaya hazırız. Ancak bu fedakârlık herkes tarafından yapılmalı. Ama siz bu tasarrufu, sıkılaştırmayı sadece bir kesite uygularsanız birtakım dengesizlikler, sorunlar çıkar. Tasarruf sadece maddi bahislerde da olmamalı. Vaktimizi da bağlantılarımızı de doğru kullanmalıyız dedi.
“Fedakarlığı tüm kesitlere yaymalıyız”
Kileci, Sıkı para siyasetinin ilk 6 aylık dönemini nasıl buldunuz? sorusuna da şöyle cevap verdi: Uygulanan politika, o denli ya da böyle yarar gösteriyor. Sonuçları ortaya çıkıyor. Tüm dünyanın içinden geçtiği süreci atlatmak için her ülke kendi çapında sıkı para siyaseti uyguluyor. Biz de bu uygulamaların içinden geçiyoruz. Genişletici ve daraltıcı para ve maliye siyasetleri zaman zaman bir döngü içerisinde her ekonomide uygulanmaktadır. Elbette ilerleyen periyotta gevşemeler olacaktır, normalleşme adımları atılacaktır. Ancak yine altını çizmek gerekirse bu politikayı genele yaymak gerek, bu fedakarlığı sadece bir kesim, bir sektör yapmamalı. Fedakarlığı tüm kısımlara yayarsak bu süreci daha kolay atlatırız.
“Dünyadaki değişimleri iyi okumalıyız”
Haziran ayı ihracatındaki düşüşün nedenlerini de açıklayan Kileci, İhracatta ürün ve pazar çeşitliliğimiz çok fazla. Dünyada değişen istikrarlar, tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle bir arada bizim de satış modellerimiz değişiyor. Biz daha önce özellikle tekstil, hazır giysi ve lüks tüketim alanında iyi bir üreticiydik, iyi bir tedarikçiydik. Ve dünyanın tüm bölümlerine satıyorduk. Ancak şu anki konjonktürde lüks tüketim yerini zorunlu malların tüketimine bıraktı. Ülke olarak bu üretimleri de yaptığımız için bölümler arasında belli kaymalar oluyor. Haziran ayı özel bir ay. Derinlemesine incelendiğinde birtakım eksiler var ama bunun da sebepleri var. Bir evvelki aydaki çalışma gününün fazla olması, yaz tatilinin başlaması gibi sebepler var. Ama yine de Haziran ayı iyi geçmedi. Ama bir öncesinde de rekorlar kırıldı. Temmuz ayında tekrardan artıya geçeceğimizi düşünüyoruz şeklinde konuştu.
“Bu süreçten karlı çıkarız”
Dünyadaki değişim ve gelişim sürecinin çok iyi analiz edilmesinin önemine de dikkat çeken Kileci, özellikle planlamaya vurgu yaptı. Koşulların her gün değiştiği bir dünyada planların esnek olması gerektiğinin altını çizen Kileci, Bu değişim sürecinde dünyadaki gelişmeleri çok iyi okumak gerekiyor. Bizim bundan sonraki süreçte de elbette kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız olacak. Ancak bu planların her zaman kontrol edilerek, sık sık revize edilmesi gerekiyor. Çünkü kaideler her gün değişiyor. Bugün doğru bildiğiniz bir kararı, yarın tekrar gözden geçirip, revize etmeniz gerekebiliyor. Biz hayatımız boyunca bu coğrafyada daima zorluklarla iş yaptığımız için karşımıza çıkacak manilere karşı hazırlıklıyız, deneyimliyiz. Bu anlamda gelişmiş ülkelere göre daha avantajlıyız. Doğru planlama ile doğru iş yapılırsa biz bu süreçten karlı çıkarız. Ancak kesimlerde ve pazarlarda kesinlikle değişiklik olacak, bu değişikliği iyi okumak ve ona göre adım atmak gerekiyor ifadelerini kullandı.
“Bu maliyetlerle uzun vadeli yatırımlar çok zor”
Finansmana ulaşımın zor olmadığını ancak finansman maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten TİM Başkan Vekili Kileci, yüksek finansman maliyetlerinin özellikle uzun vadeli yatırımların önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti. Kileci, yüksek finansman maliyetlerinin sürdürülebilir olmadığını söylerken, Şu andaki modelle ancak günü kurtarabiliriz. dedi. Uzun vadeli yatırımlarda çok iyi hesap-kitap yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Kileci, Uzun vadeli yatırımlarda çok iyi düşünmek gerek. Çünkü kaynaklar hudutlu, bu nedenle bugünkü kurallarda uzun vadeli yatırımlarda çok dikkatli, temkinli olmak gerekiyor. Ancak bugün kurallar bu, yarın daima böyle olmayacaktır. Bugünkü maliyetlerle yatırım yapmak çok ihtimal görünmüyor ifadelerine yer verdi.
“İhracat, gelişmenin en önemli silahıdır”
Döviz kurlarında gelinen noktayı da değerlendiren Kileci, ihracatçının düşük kurdan kaynaklanan dezavantajının bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi. Kileci, döviz kurlarının ihracatçıya yansıması ile ilgili şu bilgileri verdi:
Ocak ayında Dolar kuru 30 lira bandındaydı, şimdi 33 lira bandında bulunuyor. 6 Aylık enflasyon yüzde 25, kur artışı yüzde 10. Arada yüzde 15’lik bir makas var. Biz ihracatçılar her şeyimizi kura bağlamış değiliz. Ancak kur bizim için en önemli enstrümanlardan bir tanesi. Dolayısıyla da dış pazarlarda varlığımızı devam ettirmemiz için döviz kurlarının belirli bir seviyede faiz ve enflasyonla birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Elbette yüksek kur ülke açısından doğru değildir. Bunu kimse istemez. Ancak ihracatçıyı da alaşağı edecek bir kur olmamalı. Farklı farklı dayanaklar var. Başka ülkelerde yapılan uygulamalar var. Bunlar konuşulabilir. Çünkü ihracat gelişmişliğin en önemli silahıdır. Siz eğer aldığınızdan fazlasını satamıyorsanız uluslararası platformlarda istediğiniz noktaya gelmeniz zor olacaktır. Biz ihracatla büyümeyi hedefleyen bir ülkeyiz. O yüzden dış ticaret fazlası vermemiz refah düzeyimiz için değerlidir. Dolayısıyla kur sorununa çözüm bulunmalı. Biz illaki kur şuraya gelsin demiyoruz ama ihracatçının kurdan kaynaklanan zararları telafi edilmeli. Aksi halde bugüne kadarki pazarlarımızı, emeğimizi, alın terimizi, akıl terimizi bir şekilde kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız.
“Bölgemiz ikinci bir körfez haline gelecektir”
Güneydoğu Anadolu Bölge iktisadını de değerlendiren Kileci, Türkiye genelindeki fotoğrafın bir gibisi bizim bölgemizde de var. Bölgede birtakım kesimlerde ilerlemeler bir takım dallarda gerilemeler var. Ama bizim coğrafyamızda her zaman bir hareketlilik vardır. Komşu ülkelerde daima bir hareketlilik vardır. Bunların hepsi bizi etkiliyor. Biz deprem öncesi ihracat sayılarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Sonrasındaki süreçte kendimize yeni amaçlar belirleyeceğiz. Depremde hasar gören yıkılan tesislerin yerine daha çevreci ve daha doğru yapılanmalarla sanayimizi yeniden inşa ediyoruz. Bölgemizin daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok önemli bir üretim üssüdür. Bir de bizim Amanos Tüneli Projemiz var. Bu tünel bizi çok heyecanlandırıyor. Çünkü tünelle birlikte İskenderun limanına ulaşmamız çok kolaylaşacak. Bundan sonraki süreçte Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi vilayetlerimiz ikinci bir Körfez olma yolunda ilerliyor. Buralarda çok önemli yatırımlar yapılacaktır. Özellikle yeniden yapılanma sürecindeki Ortadoğu’da bölgemizin çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bütün planlarımızı da bu doğrultuda hazırlıyoruz diye konuştu.
Kileci, yılsonu büyüme beklentisi ile ilgili olarak da, Yılsonunda yüzde 3,6 veya 3,7 gibi bir büyüme bekliyorum. Yüzde 4’ün üzerini hayal olarak, 3,5’un altını da hayal kırıklığı olarak görüyorum. şeklinde değerlendirmede bulundu.
Diğer Bursa Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Eib’de 1 Sektör 2 Milyar Doları, 8 Sektör 1 Milyar Doları Aştı