35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Artan sıcaklıklar hepimizi zorlarken, sıcak havalar hamileler için özellikle dikkat etmesi gereken ekstra konuları da beraberinde getiriyor. Hamileler bir takım önlemler alarak yaz mevsimini daha sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçirebilirler. Medicana Grubu Medicana Ataköy Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, sıcaklarda hamilelerin alacağı tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Yazın beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun da gıda zehirlenmeleri olduğunun altını çizen Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Sıcaklıların artması ile birlikte besinlerin hızlı bozulma ihtimali artar, bununla birlikte bakteri ve toksin oluşumu ile gıda zehirlenmesi hadiselerinde artışlar görünür. Açık yerlerde satılan hijyenik olmayan besinlerde uzak durulmalı, krema, tavuk ve konserve gibi riskli yiyeceklere dikkat edilmelidir ifadelerini kullandı.
AŞIRI SICAKLARA DİKKAT EDİLMELİ
Gebeliğin tabiatı gereği anne adaylarında vücut ısısının artış gösterdiğini hatırlatan Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Gebeler yüksek sıcaklarda daha çok etkilenebilir. Özellikle günün en sıcak olduğu öğle saatlerinde (11: 00-16: 00 arası) mümkünse dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Gölge, serin ve korunaklı alanlarda veya iklimlendirilmiş ortamlarda bulunmak hamileleri daha konforlu kılacaktır açıklamasında bulundu.
Gebeler için bir yandan güneşin tadını çıkarıp çokça D vitamini depolarken diğer yandan da güneşin zararlı tesirlerinden korunmaları gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Gebelikte artan hormonlar nedeni ile ciltte lekelenme oluşma ihtimali de artacağı için dışarı çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular ihmal edilmemeli ve ense bölgesini de kapatacak şekilde geniş gölgeli şapkalar tercih edilmelidir. Kıyafet seçiminde açık renkli, pamuk veya keten içerikli, bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Polyester içerikli ve dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır dedi.
AYAKLARDAKİ ÖDEM SIK RASTLANILAN BİR PROBLEM
Hamilelik sürecinde kadınlarda ödemin sık rastlanılan bir sorun olduğunu söyleyen Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Anne karnında bebeğin büyümesi ile birlikte oluşan bası nedeniyle bacak damarlarında dolanım bozulur. Yazın sıcakların da artmasıyla ayak ve bacaklarda ödem sorunu daha da çok görülür. Ödemden dolayı şişen ayaklar için rahat ve ortopedik ayakkabı ile terlikler tercih edilmelidir. Yüksek topuktan kaçınılmalı, gün içerisinde ayaklar üste doğru uzatılarak dinlendirilmelidir. Aşırı tuzdan uzak durmak, bol su tüketimi ve bacaklara yapılacak hafif masajlar ödeminizi azaltacaktır diye konuştu.
EGZERSİZ YAPARKEN ÇOKA KAÇILMAMALI
Yüzme ve yürüyüş gibi hafif idmanların güneş ışınlarının çok dik olmadığı serin saatlerde yapmaya itina gösterilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Egzersiz yaparken çoka kaçmayın. Gebelikte yüzme en çok tercih edilen egzersizlerdendir. Mümkünse daha çok denizde yüzmeyi tercih edin ancak temizliğine güvendiğiniz havuzlar da kullanılabilir. Denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile kalmak idrar yolu enfeksiyonu ve mantar şikayetlerini kolaylaştırabileceği için mayo bir an önce değiştirilmelidir ifadelerini kullandı.
Riskli bir gebelik söz konusu değilse gebeliğin 36’ncı haftasına kadar seyahat edilmesinde sakınca olmadığını hatırlatan Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, Mümkünse hamileler için en konforlu ve güvenli dönem gebeliğin ikinci üç aylık devridir. Ulaşımda uçak yolculuğu hamileler için güvenli bir seçenektir. Gebeliğin 28’inci haftasına kadar anne adayları doktor raporu olmadan uçak ile seyahat edebilirken, 28-36’ncı haftalar arasında doktor raporu ile seyahat edebilirler dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Didem Güneş Aktaş sözlerini şöyle tamamladı:
Ulaşımda otobüs yolculuğu mola sayısının az olması ve daha az konforlu olduğu için daha az tercih edilebilir. Özel araç ile seyahatlerde 2 saatte bir mola verip 10 dakikalık yürüyüşlerin yapılması ihmal edilmemelidir. Kara seyahatlerinde seyahat müddetinin 6 saatten uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Gerek kara yolu, gerek hava yolu ile yapılacak uzun süreli seyahatlerde varis çorabı giyilebilir. Uzun süreli hareketsiz oturmak bacaklarda şişliklere ve hatta pıhtılaşma sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kan deveranını arttırmak için arada hareket etmek değerlidir. Bu noktalara dikkat ederek, yazın keyfini gebelik sürecinde de çıkarmaya devam edin. Özel durumlar için hekiminize istişareyi ihmal etmeyin.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İbrahim Saraçoğlu’ndan Doğal Antibiyotik Kürü! ‘Kabukları 4 Ayda Her Şeyi Değiştirebilir’