34,1919$% -0.27
36,7360€% -2
2.938,50%-2,80
4.952,00%-2,23
19.744,00%-2,25
2.665,82%-2,80
8.862,32%2,83
DOLAR 34,1919
EURO 36,7360
ALTIN 2.938,50
BİST 100 8.862,32
İmsak 06:05
BEĞENDİM
1- Bağırsak sağlığınızı güçlendirin
Yapılan araştırmalar bağırsak sıhhatinin beyin işlevi üzerindeki önemli tesirini ortaya koyuyor. Bu nedenle; yoğurt, kefir, lahana turşusu vb probiyotik içeriği yüksek besinler ile sarımsak, soğan, pırasa ve muz gibi prebiyotik içeriği zengin besinleri kesinlikle diyetinize ekleyin. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekler, yeşil çay, bitter çikolata ve kırmızı üzüm gibi polifenol içeriği yüksek besinler de bağırsak sağlığını destekleyerek bilişsel fonksiyonu artıracağından beslenmenizde kesinlikle yer verin.
2- Yeterli ve kaliteli uykuya itina gösterin
Beyin sağlığı için 6-8 saatlik kaliteli bir uyku büyük önem taşıyor. Her gün aynı saatte uyumak için yatağa yatmak ve aynı saatte kalkmak, yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet ve tv gibi ekranlardan uzak durmak, yatak odanızı karanlık, serin ve sessiz tutarak uyku getiren bir ortam yaratmak kaliteli uykuyu destekleyecektir. Bu uygulamaları günlük alışkanlığınız arasına katarak beyin sağlığınızı güçlendirmeye katkı sağlayabilirsiniz.
3- Vitamin ve mineral kıymetlerinizi kontrol ettirin
Beyin sağlığı için vitamin ve mineral bedellerinizi kontrol ettirin. Çalışmalar; magnezyumun beyinde çok sayıdaki biyokimyasal tepki için kritik önem taşıdığını, magnezyum eksikliğinin bilişsel gerilemede rolü olduğunu gösteriyor. Diyetinize yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve tam tahıllar gibi magnezyum içeriği yüksek besinler ekleyin. Hekiminiz gerekli görürse magnezyum desteği ve beyin işlevini destekleyen B vitaminleri ile bilişsel sıhhatle irtibatlı D vitamini desteği kullanabilirsiniz.
4- Omega-3 yağ asitlerine öncelik verin
Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını muhafazada hayati rol oynarlar. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin yeni nöronların oluşumunu destekleyerek beynin yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini gösteriyor. Bu temel yağ asitlerinden faydalanabilmek için somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu tüketebilirsiniz. Gereğince balık tüketmeyenler doktor önerisiyle, gerekli dozda ve ağır metallerden arındırılmış omega-3 yağ asidi içeren yüksek kaliteli destekleri kullanabilir.
5- Düzenli bilişsel egzersizler yapın
Düzenli yapılacak bilişsel antrenmanların zihinsel gerilemeyi yavaşlatıp hafızayı güçlendirdiğini ve beyin sıhhatinde kritik önem taşıdığını belirten Dr. Seda Koşak Kağanoğlu “Bulmaca çözmek, hafıza oyunlarına yük vermek, kitap okumak, grup aktivitelerine katılmak ve yeni marifetler öğrenmek beynin yeni kontaklar kurma ve yeni bilgilere uyum sağlama yeteneğini geliştirir. Beyin eğitimi uygulamaları olan dijital araçlar da, hafıza, dikkat ve sorun çözme maharetleri gibi bilişsel fonksiyonun çeşitli taraflarını geliştirmek için tasarlanmıştır” diyor.
6- Bilişsel fonksiyonları artıran destek kullanabilirsiniz, ama!
Bilişsel fonksiyonu artırabilen maddeler olan nootropiklerin son yıllarda revaçta olduğunu belirten Dr. Kağanoğlu şöyle konuşuyor: “Bilişsel fonksiyonu destekleyen, hafızayı güçlendiren, yorgunlukla mücadele etmeye, odaklanmaya ve stres altında zihinsel performansı düzgünleştirmeye yardımcı olan nootropikler kesinlikle doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Hekiminizle karar verdiğiniz bu destekler beyin sağlığını güçlendirmeye katkı sağlayabili Mevcut ilaç kullanımlarınız varsa ilaç etkileşimlerini göz önünde bulundurmak her zaman çok kıymetlidir.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İdrar Yolu Yananlar Buna Koşuyor! Adeta Enfeksiyon Savıcı, İyi Gelmediği Şey Yok