35,3667$% -0.03
36,5836€% 0.25
2.989,63%-0,36
4.924,00%-1,04
19.640,00%-1,03
2.627,30%-0,40
10.106,25%0,31
Son yıllarda genç yetişkinlerde mide kanserine yakalanma oranlarında dikkat çekici bir artış gözlemleniyor. Bu artışın sebeplerini anlamak amacıyla çeşitli araştırmalar yapan bilim insanları, bu hadiselerin büyük bir kısmının ileri evrelerde teşhis edilmesini epeyce endişe verici buluyor. Mide kanserinin geç fark edilmesi, hayatta kalma bahtını yüzde 4 düzeylerine düşürüyor.
Uzmanlar, yaygın bir bakteri olan Helicobacter pylori’nin, mide kanseri oranlarını artırdığını tahmin ediyor. Araştırmalar sonucunda bu hipotez doğrulanırsa, yüksek riskli hastalara kanserin gelişmesini engellemek amacıyla antibiyotik tedavisi önerilebilir.
Dr. Jessica Sheth Bhutada, gençler arasında mide kanseri olaylarındaki artışı açıklamak için yapılan araştırmalarda şimdi net bir bulguya ulaşılamadığını vurguladı. Uzman isim, ”Bazı potansiyel tetikleyiciler var. Bunlar arasında kolorektal kanserle ilişkilendirilen beslenme alışkanlıkları ve antibiyotik kullanımı yer alıyor ancak yine de bariz bir tespit yapmak pek mümkün değil” dedi.
Helicobacter pylori, bireylerin yaklaşık yüzde 40’ının midesinde bulunan ve genellikle herhangi bir belirtiye yol açmayan bir bakteri tipidir. Bu bakteri; mide ülseri, hazımsızlık, şişkinlik ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Uzun süreli enfeksiyonlar, özellikle yaşlı bireylerde mide kanserine yol açabilir. Çin’de yapılan bazı çalışmalar, bu bakteriye bağlı mide kanseri olaylarında bir azalma yaratmış olsa da; Dr. Bhutada, bu yaklaşımın genç yetişkinlerde de etkili olacağına dair şimdi kesin bir bilgi bulunmadığını ifade etti.
2023 yılında yapılan uluslararası bir analiz, son 30 yılda tüm dünyada gençlerdeki kanser teşhis oranlarının yüzde 80 arttığını ortaya koydu.
Dr. Bhutada, “Önümüzdeki altı ila 12 ay içinde bazı sonuçlar elde etmeyi umuyoruz. Bu sayede, ölümcül hastalıkla mücadelede daha etkili stratejiler geliştirebiliriz” dedi.
MİDE KANSERİ NEDİR?
Mide kanseri, mide dokusunda başlayan ve zamanla çevre dokulara yayılan kanser tipidir. Genellikle midenin iç yüzeyindeki hücrelerin olağandışı bir şekilde büyümesiyle başlar. Bu kanser, mide duvarının farklı katmanlarına yayılabilir ve zamanla mide dışına da geçebilir.
Mide kanserinin erken devirlerinde bariz belirtiler görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe şu semptomlar ortaya çıkabilir:
Mide kanseri tanısı, genellikle hekimin şikayetleri dinlemesi ve fizikî muayene yapmasının ardından, bazı testlerle konur. Bunlar arasında endoskopi, mide duvarından doku örneği alınması, kan testleri ve bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme teknikleri yer alır. Endoskopi, mideyi doğrudan görerek tümör varlığını tespit etmekte en etkili formüllerden biridir. Erken teşhis, tedavi bahtını artırdığı için mide kanserinin belirtilerini fark etmek epeyce değerlidir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
2025 Bafta Ödülleri İçin İlk Tur Adayları Açıklandı