34,2224$% 0.07
36,9296€% 0.44
2.917,63%-0,25
4.916,00%-0,26
19.600,00%-0,29
2.655,95%-0,16
8.862,32%2,83
– HURAFE 1 : AŞI, VİRÜSE YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRIR
Grip aşısısının virüse yakalanma riskini artırdığı hurafesine, ABD’deki St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nden Dr. Richard Webby şu karşılığı verdi: “Tabii ki hayır. Bu yanlış, grip aşısının maksadının tam zıddını ifade ediyor. Aşı, gribe maruz kaldığınızda sizi koruyacak olan bedeninizdeki bağışıklığı oluşturmak için hazırlanmıştır. Grip aşısı sizi hastalıktan uzak fiyat.”
Belçika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü Sciensano’dan Dr. Koen Blot da aşının insanları gripten koruduğunu söyledi. Blot, “Grip aşısının yıldan yıla değişmesinin nedeni, virüslerdeki değişime göre ayarlanıp sizi korumasıdır” dedi.
– HURAFE 2: SOĞUK ALGINLIĞI İLE AYNI
“Hem grip hem de soğuk algınlığı benzer semptomlara neden olabilir ve genellikle kışın görülür. Ancak aynı değildirler. Her ikisi de bulaşıcı solunum yolu hastalıkları olmakla birlikte farklı virüslerden kaynaklanırlar ve şiddetleri farklıdır. Gripte soğuk algınlığına benzer şekilde sadece burun akıntısı veya burun tıkanıklığı görülebilirken, bazı olaylarda virüsün akciğer dokusuna yayılması ve iltihaplanmaya neden olmasıyla çok daha önemli semptomlar görülebilir. Soğuk algınlığı ise akciğerlerin alt solunum yolu değil, daha çok boğaz ve burun etrafındaki üst solunum yolu rahatsızlığıdır ve daha hafiftir.”
– HURAFE 3: SOĞUK HAVADA GRİP OLURSUN
Gribin soğuk aylarda düzenli olarak yayılması nedeniyle, hastalığın düşük sıcaklıklardan kaynaklandığı sanılıyor. Ancak gerçek bu kadar net değil. Dr. Webby, “Gribe yakalanmanın temel nedeni soğuk hava değildir. Bu algı yaşadığınız yere bağlı olarak değişiyor. Ilıman bölgedeyseniz bir kış hastalığı. Ama daima sıcak bir ülkede yaşıyorsanız yıl boyu süren bir hastalıktır ve dönem boyunca birkaç zirveye ulaşır. Gerçek şu: Grip nemli ortamda daha kolay bulaşıyor. Kışın biraz daha fazla bir araya toplanılması ve içeride kalma eğilimi hastalığı yayıyor” dedi.
– HURAFE 4: ANTİBİYOTİK İYİ GELİR
Dr. Koen Blot, antibiyotiklerin bakterilerin çoğalmasını engellediğini, gribin ise virüs kaynaklı olduğunu söyledi. Gribin antiviral sistemlerle tedavi edilebildiğini belirten Blot, “Gripte kullanılan Tamiflu ilacının amacı, virüsün enfekte olmuş akciğer dokusundan çıkıp solunum yollarına gitmesini, diğer insanlara veya bedeninizin daha derinlerine bulaşarak enfeksiyonu kötüleştirmesini engellemektir. Ama tüm grip hadiselerinde da işe yaramayabilir. Erken alınması kıymetlidir. Ağır grip olanlara antiviral ilaçlar verilir” dedi.
Sihirli formül var mı?
Gribe asla yakalanmamak için sihirli formül olmadığını belirten Dr. Richard Webby’nin tavsiyeleri şunlar: “Ellerinizi yıkayın, dirseğinize hapşırın, hastaysanız evde kalın. Savunmasız gruptaysanız da kesinlikle grip aşısı yaptırın. Herkes grip aşısından faydalanabilir. Ama özellikle yaşlılar ve diyabet gibi altta yatan rahatsızlıkları olan kişiler aşı yaptırmalı.”
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada yılda ortalama bir milyar grip hadisesi görülüyor, bunun 3 – 5 milyonu ağır seyrediyor, yılda 290 bin ila 650 bin arasında solunum yolu kaynaklı ölüm oluyor. Türkiye’de ise yılda ortalama 1 milyon kişi gribe yakalanıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Acı Dolu 38 Mektup