35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, “Nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanlar birden fazla virüsü arka geriye kapabilir. Bu virüsler, benzer belirti gösterdiği için de hastalığın uzun sürdüğü sanılabilir. Uzun sürmenin bir başka nedeni ise sinüzit ve zatürre gibi komplikasyon gelişmesidir” dedi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip olaylarındaki artışın mevsim normalleri seviyesinde olduğunu ancak risk grubunda bulunanların dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Balık, son günlerde hastane müracaatlarında en çok grip virüslerinin ön plana çıktığını söyledi.
Kovid-19’un da görülmeye devam ettiğini belirten Balık, toplumun büyük bir kısmının bağışıklığı olduğu için salgın şeklinde bir Kovid beklemediklerini ifade etti.
Balık, nezle virüsü yapan etkenleri de yaygın şekilde gördüklerini anlatarak, “Respiratuar Sinsityal Virüsü’nü (RSV) de görüyoruz. Bu virüsleri zaman zaman dalgalanma şeklinde görüyoruz. Özellikle toplumumuzda nüfus hareketliğinin fazla olduğu dönemlerde, bayramlarda, okulların ilk açıldığı dönemlerde, yılbaşı sonrası gibi dönemlerde bu virüsü, enfeksiyonlarda besbelli artışları her zaman görürüz” dedi.
Grip hadiselerinde paniğe sebep olabilecek herhangi bir durumun olmadığını aktaran Balık, “Şu an mevsim normalleri seviyesinde bir artış var. Panik olacağımız, salgın seviyesinde bir artış söz konusu değil. Herhangi bir şekilde salgın paniği yaşamamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Korunma önlemlerini daima alıyor olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Balık, hangi viral enfeksiyon olursa olsun altta yatan herhangi bir hastalığı bulunan kişilerin iyileşme süreçlerinin ve komplikasyon risklerinin daha uzun olduğuna dikkati çekerek, “Nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanlar birden fazla virüsü arka geriye kapabilir. Bu virüsler, benzer belirti gösterdiği için de hastalığın uzun sürdüğü sanılabilir. Uzun sürmenin bir başka nedeni ise sinüzit ve zatürre gibi komplikasyon gelişmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
“En çok çocuklar bulaştırıyor”
Risk kümelerine ilişkin de bilgi veren Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı, bronşiti olanların, kanser tedavisi görenlerin, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti olanların bu kümede yer aldığını bildirdi.
Virüslerin yayılımının en fazla okullarda çocuklar arasında olduğunu aktaran Balık, “En çok bulaştıran çocuklarımız. Çocuklarımız virüsleri okullarda birbirlerine çarçabuk bulaştırıyorlar. Onlar da gelip evde ebeveynlerine bulaştırıyor. Viral enfeksiyonların salgını nedeniyle toplumda hasta kişi sayısı artınca antibiyotikkullanma oranı da artıyor. Bu çok yanlış bir şey” ifadelerini kullandı.
Balık, okulların yarı yıl tatile girmesine de az bir süre kaldığını anımsatarak, “Genellikle ara tatillerde nüfus hareketliliği artıyor. Herkes tatile gidiyor. Dönüşte çocuklar bir araya gelince ondan sonra enfeksiyonlar birbirine geçiyor. Herkesin başka yerlerden getirdiği enfeksiyonlar birbirine aktarılıyor ve oradan da birbirine geçiyor” dedi.
“Antibiyotikler virüslerde etkili değil”
Prof. Dr. Balık, hastalıkların nedeninin virüs olduğunu belirterek, bu süreçte antibiyotik kullanılmaması konusunda şu ikazları yaptı:
“Antibiyotikler mutlaka virüslerde etkili değildir. O nedenle bizim hiçbir şekilde çocuğumuza antibiyotik vermememiz gerekiyor. Tabip yazarsa bile sorgulamak gerekiyor. Ebeveynin ‘bakteriyel enfeksiyon olduğundan emin misiniz?’ sorusunu tabibe sorma hakkı var. Doktorların de bakteriyel enfeksiyondan emin olmadıkça bu dönemlerde antibiyotik yazmaması gerekiyor. Antibiyotik kullanımında Avrupa’da en önde gelen ülke Türkiye. Gereksiz yere antibiyotiği çok fazla kullanıyoruz. Bunun çok fazla zararları var. Sadece ekonomik zararları yok. Antibiyotiklere direnç geliştiği için işe yaraması gereken yerlerde mesela bir zatürre geliştiğinde kullanamaz hale geliyoruz. Çok daha kapsamlı antibiyotikleri kullanıyoruz.”
Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Erdoğan “varım” dedi, Özel’den tepki geldi: Yeniden seçilme gücü varmış gibi gösterip kaçak dövüşmesin İslam Memiş, “2025’te dayanılmaz yarış olacak” dedi: Bitcoin mi, altın mı? TIKLAYIN – İrfan Can Kahveci 3 yıl daha Fenerbahçe’de! TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Türk kahvesi içen Cassandra, 2028 falında neleri gördü? TIKLAYIN – 2.8 milyar TL’lik tartışma: Icardi ve Wanda Nara’nın boşanma davası krize dönüşebilir TIKLAYIN – SGK uzmanları tahminlerini açıkladı: Emeklilere bayram ikramiyesi ne kadar olacak? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Jel Tırnak Evde Nasıl Çıkarılır?