38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan sokak aksiyonlarındaki polis şiddetini ve hukuksuzlukları kapsamlı bir biçimde raporlaştırdı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının ardından binlerce vatandaş sokak eylemleri düzenledi. Üniversiteliler başta ders boykotu olmak üzere yürüyüş, eylem ve forumlarla yaşananlara tepki gösterirken Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, hazırladıkları raporla polis şiddetine dikkat çekti.
Rapor, orantısız müdahalelerin örneklerinden biri olarak ODTÜ’de yaşanan polis müdahalesini öne çıkarırken yerleşke içerisinde polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesi nedeniyle birçok öğrenci yaralandı, bazı öğrencilerde de kalıcı hasar bıraktığı belirlendi. Aynı süreçte yerleşke çıkışlarının engellendiği, öğrencilerin adeta yerleşkede hapsedildiği raporun tespitleri arasında yer aldı.
İstanbul’da ise 19-21 Mart tarihlerinde Saraçhane’de düzenlenen protesto şovları sırasında demokrasi ve özgürlük talebiyle eylem yapanlar tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşılaştı. Müdahaleden kaçan öğrencilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmak zorunda kaldığı, güvenlik güçlerinin belediye binasını ablukaya aldığına yer verilen raporda, Bozdoğan Kemeri önünde yerde savunmasız halde bulunan bir gence yönelik şiddet, “yetki aşımı” ve “insanlık dışı muamele” kapsamında değerlendirildi.
Valiliğin yasak kararı “hukuksuz” olarak nitelendi
Raporda İstanbul Valiliği’nin 19-26 Mart tarihleri arasında aldığı genel yasak kararı da “kategorik yasak” olarak değerlendirilirken Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarına göre, bu tür ayrım gözetmeksizin alınan yasak kararların, temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geldiği iletildi. Söz konusu raporda, “Yasak süresince barışçıl toplantılar ile kamu sistemini bozabilecek nitelikteki aksiyonlar arasında ayrım yapılmamış, tüm toplanmalar yasaklanmıştır” sözüyle uygulamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.
Öğrencilerin sadece eylem yapılan meydanlarda değil, sonrasında da sistematik baskıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatılan raporda, bin 133 kişinin gözaltına alındığı eylemlerde, avukatlarla iletişim haklarının engellendiği, nezarethane şartlarının insan onuruna alışılmamış olduğu ve bazı öğrencilerden uzun süre haber alınamadığı da belirtildi.
GSÜ öğrencilerinin, polis ekiplerini insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdığı raporda, “Kolluk yetkililerini, yetkilerini insan hakları normlarına uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Tüm yönetimin, kolluk vazifelilerinin ferdî cezai sorumluluğunu hatırlatıyor, hiç kimsenin yargıdan bağışık olmadığını vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İBB’ye Yönelik Mali Soruşturma
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.