32,7214$% 0.17
35,5104€% 0.14
2.499,39%-0,47
4.059,00%1,01
16.266,00%1,03
2.374,24%-0,70
10.865,49%0,13
Bolat, Brüksel’de düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Seviyeli Ticaret Diyaloğu kapsamında iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelinen yuvarlak masa toplantısı bitiminde gazetecilere açıklama yaptı.
Ticaret Bakanlığından bir heyetle Brüksel’e geldiklerini anımsatan Bolat, Türkiye ve AB iş dünyasının önderlerini toplayacak yuvarlak masa toplantısıyla güne başladıklarını ifade etti.
Bolat, “Öğleden sonra yapacağımız resmi görüşmelerin öncesinde iş dünyası önderlerini dinleme fırsatı bulduk. Onlar, Türkiye AB ilgilerini, Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu, yeni dijital ekonomi, yeşil ekonomi, vize mevzuları ile ulaştırmadaki kota yetersizlikleri gibi birçok konuda görüşlerini ortaya koydular.” değerlendirmesinde bulundu.
”TİCARETTE REKOR RAKAM”
Türkiye ve AB iş dünyasının Türkiye-AB ekonomik münasebetlerinin geldiği düzeyden memnun olduğuna işaret eden Bakan Bolat, “Geçen yıl itibarıyla 211 milyar dolar karşılıklı ticaretimiz var. Bu rekor bir rakam.” dedi.
Bolat, Gümrük Birliği’nin 28 yıl önce başladığını hatırlatarak, bu periyotta ticarette 7 kat artış yaşandığını belirtti.
“Son 21 yılda 266 milyar dolar Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi var ve bunun yüzde 65’i AB ülkelerinden geliyor. Türkiye’nin ihracatında da yabancı yatırımların yüzde 30’a yakın bir payı söz konusu. Hedefimiz bu sayıları daha da büyütmek. Böylelikle ekonomiyi büyütmek, refahı ve istihdamı artırmak ve ekonomik gelişmeyi hızlandırmak.” diyen Bakan Bolat, “Türkiye, gelişen endüstrisi ile kaliteli iş gücüyle AB ve dünya için önemli bir arz tedariki ülkesi haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Bolat, Türkiye’nin son 21 senede özellikle sanayi eserlerinde ve tarımda önemli bir ihracatçı ülke haline geldiğine dikkati çekerek, hizmetlerde de dünyanın 11’inci büyük iktisadı haline geldiğini anlattı.
“Bu muvaffakiyetlerin üzerine Gümrük Birliği’ni 28 yıldan sonra e-ticaret, yatırımlar, yeşil ekonomiye uyum ve kamu alımları gibi yeni alanlarda genişletmek konusunda Türkiye tarafının ortaya koyduğu istek AB tarafından da karşılık görüyor.” diyen Bolat, AB komitesinin bu konuda son derece olumlu bir tavır içinde olduğunu belirtti.
”DÖNÜM NOKTASI OLMASINI DİLİYORUM”
Bolat, “AB iş dünyası da Türkiye ile olan ekonomik entegrasyondan memnuniyetini ifade etti. Türkiye ile ticaret, sanayi, ekonomik iş birliği ve entegrasyonun daha da gelişmesinin ehemmiyetini onlar da vurguladı.” dedi.
Bakan Bolat, sözlerini, “Bu toplantının Türkiye-AB ekonomik ve ticaret entegrasyonunda önemli bir dönüm noktası olmasını diliyorum. İyi bir yoldayız. Olumlu gelişmeler için canla başla çalışıyoruz.” diye tamamladı.
Türkiye-AB İş Diyaloğu toplantısına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Endüstrici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu (BusinessEurope), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES), Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) temsilcileri de katıldı.
Yeni Maaşlar İçin Tarih Belli Oldu: Memur ve Emeklilerin Zam Farkları Ne Zaman Ödenecek?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.