37,9296$% -0.05
41,2278€% 0.43
3.817,98%0,50
6.306,00%0,44
25.146,00%0,43
3.129,41%0,50
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9296
EURO 41,2278
ALTIN 3.817,98
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Türkiye’nin 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığı depremler, binlerce hayatı derinden etkilerken felaketin ardından hayatta kalan ampute çocukların iyileşme süreçleri ve dayanışma öyküleri, “Eskisi Gibi” belgeseline konu oldu. Belgeselin odak noktası, depremde uzuvlarını kaybeden Aliye Dinç ve Yaren Çiftçi’nin güçlenme ve iyileşme yolculuğu. Adana’da yer alan Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezi’nde başlayan iyileşme sürecinde, birlikte attıkları adımlarla dayanışmanın gücünü keşfediyorlar. Adana’daki rehabilitasyon ve psikoterapi seanslarından sonra Aliye ve Yaren birlikte Hatay’a gidiyor. Seyirci, Hatay’ın yeniden inşa edilen yüzünü Aliye’nin ve Yaren’in rehberliğinde keşfederken, bu iki genç kızın paylaştığı anılar, hisler ve dayanışma hepimize örnek oluyor.
60 saat enkazda kaldı
Deprem felaketine Adıyaman’da yakalanan Yaren Çiftçi, “Ben Hatay’a hiç gitmemiştim, belgesel sayesinde gitmiş oldum. Arkadaşım Aliye ile tanıştım. En büyük güzellik benim için bu oldu. Çocuk İyilik Merkezi bize hem psikolojik hem de protez açısından çok destek oldu. Onlara çok şey borçluyuz” dedi. Aliye Dinç ise yaklaşık 60 saat enkaz altında kaldığını ve gönüllülerin yardımıyla kurtarıldığını belirterek, “Çoğu kişi, yardım gelmediği için enkazdan kurtarılmadı. Bizim en büyük şansımız Çocuk İyilik Merkezi ile tanışmamız oldu. Küçük çocuklar var. Onlar büyüdükçe protezlerinin değişmesi gerekiyor. Bağışlar arttıkça, onların protezleri daha sağlıklı, güvenilir ve kullanılabilir hâle gelecek. Tedavi sürecimiz devam ediyor ve depremden etkilenen çok sayıda genç ve çocuğun takviyeye ihtiyacı var” diyerek hislerini ifade etti.
Dayanışma ruhu
Belgeselin yönetmeni Sibel Karakurt, iki genç kızın yaşadıkları zorluklara ve depremde ampute olduktan sonra hayata tutunma eforlarına odaklandıklarını belirterek “Bir taraftan tedavi süreçleri devam ediyor, diğer taraftan gündelik ömürlerini sürdürüyorlar. Ağır kayıplar yaşadılar ve bunlarla baş etmeleri gerekiyor. Bu belgeseli yaparken dayanışmanın düzgünleştirici gücünü anlatmaya çalıştım. Onlarınki bir iyileşme kıssası. Büyük trajedilerde maalesef ilk unutulanlar çocuklar ve gençler oluyor. Hem sivil toplum kuruluşlarının hem de kamunun bu anlamda daha büyük bir hazırlık yapması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü afetlerle her zaman karşılaşacağız” dedi.
Aziz Sancar desteği
Aliye ve Yaren’in arkadaşlıklarının başladığı Çocuk İyilik Merkezi, ABD’de yaşayan bir grup Türk tabibin kurduğu örnek bir dayanışma köprüsü sayesinde hayata geçti. Ampute çocuklar için protez tedavisi, fizikî rehabilitasyon, psikolojik rehberlik ve burs dayanağının tek çatı altında sağlandığı bütüncül bir merkez kurma hayaliyle yola çıkan tabiplere, onursal danışmanlığını Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yürüttüğü Bridge to Türkiye Fund (BTF) ilk kampanya dayanağını verdi. Merkez bugün aralarında Turkish Philanthropy Funds (TPF), Fiba Grubu, Hüsnü Özyeğin Vakfı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Çukurova Üniversitesi Sanayi İşbirliği Vakfı (ÇÜSİVAK) ve Amerikan Türk Dernekleri Asamblesi (ATAA) gibi kurumların bulunduğu birçok kuruluş tarafından da destekleniyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Yalnızlık İnsanlığın Ortak Kaderi