34,4912$% 0.3
36,3965€% 0.24
2.833,28%-0,01
4.835,00%0,31
19.348,00%0,34
2.564,50%-0,09
9.420,42%1,29
Beyin sağlığı, genel sıhhatimizin önemli bir modülüdür ve hayati bir organ olan beynimizin optimal şekilde çalışmasını sağlamak için bir dizi tedbir almak gerekmektedir.
Beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için şu teklifler kıymetlidir:
Beyin için gerekli besinleri almak değerlidir. Omega-3 yağ asitleri (balık gibi), antioksidanlar (meyve ve sebzeler), kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar) tüketmek beyin sağlığını dayanaklar.
Egzersiz yapmak beyin işlevleri üzerinde olumlu tesirlere sahiptir. Kan deveranını artırır, gerilimi azaltır ve genel zihinsel sağlığı takviyeler.
İyi bir uyku, beyin hücrelerinin tamiri ve yenilenmesi için kıymetlidir. Uykusuzluk uzun vadede beyin işlevlerini olumsuz etkileyebilir.
Kronik gerilim beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Gerilimi azaltacak teknikler (meditasyon, derin nefes idmanları, hobiler) uygulamak değerlidir.
Beyni daima olarak zorlayacak ve geliştirecek zihinsel aktiviteler yapmak değerlidir. Bulmaca çözmek, öğrenme süreçlerini devam ettirmek, yeni maharetler öğrenmek gibi aktiviteler beyin sağlığını korur.
Sosyal etkileşimler beyin sağlığı için kıymetlidir. Sosyal olarak aktif kalmak, beyin işlevlerini takviyeler ve zihinsel olarak canlı kalmanıza yardımcı olur.
Tütün ve aşırı alkol kullanımı beyin sağlığı üzerinde olumsuz tesirlere sahiptir. Bu hususlardan uzak durmak değerlidir.
Beyin sağlığını korumak için bu faktörleri göz önünde bulundurarak sağlıklı yaşam üslubu alışkanlıkları geliştirmek değerlidir.
BU BESİNLER BEYNİ GELİŞTİRİYOR, ZİHNİ AÇIYOR
Zihni destekleyen bilişsel yetenekler ve beyin sağlığı, genel sağlık ve verimlilik için kritik öneme sahiptir. Aktif bir yaşam usulü yaşamak ve zihinsel idmanlar yapmak önemli olsa da, yediklerimizin de zihnimizin ne kadar keskin olduğu üzerinde büyük etkisi vardır. Diyetinize belli öğeleri düzenli olarak dahil etmek bilişsel fonksiyonu, hafızayı ve odaklanmayı geliştirebilir.
Bu 6 yiyecek beyninizin her gün daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
YABAN MERSİNİ
Yaban mersininde bol ölçüde bulunan antioksidanların, özellikle de flavonoidlerin, bilişsel performansı arttırdığı ve beynin yaşlanma sürecini yavaşlattığı bilinmektedir.
Bu antioksidanlar, bilişsel bozulmada rol oynayabilecek iki faktör olan inflamasyonu ve oksidatif gerilimi azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalara göre düzenli yaban mersini tüketimi gelişmiş hafıza ve bilişsel fonksiyonlarla ilişkilendirilmiştir. Yaban mersini besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir veya smoothie’lere, yoğurda ve sabah yulaf lapasına eklenebilir.
YAĞLI BALIK
Omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA (dokosaheksaenoik asit), somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklarda bol ölçüde bulunur.
DHA özellikle beyin işlevi için değerlidir. Omega-3 yağ asitleri öğrenme ve hafızanın yanı sıra beyin ve sinir hücrelerinin gelişimi için de kritik öneme sahiptir.
Ek olarak, beyni bilişsel olarak bozulmaya karşı koruyan antiinflamatuar özelliklere de sahiptirler. Haftada iki kez yağ oranı yüksek balık yemeye çalışın.
Bunları diyetinize dahil etmenin birkaç lezzetli yolu ızgara yapmak, fırında pişirmek veya salatalara ve sandviçlere eklemektir.
TOHUMLAR VE FINDIK
Sert kabuklu yemişler ve tohumlar (özellikle ceviz, badem, keten tohumu ve chia tohumu) beyni destekleyen şahane besin kaynaklarıdır.
Beynin oksidatif gerilime karşı korunmasına yardımcı olan antioksidanlar, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler.
Düzenli fındık yemenin, araştırmalarda daha iyi bilişsel işlev ve daha düşük nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkilendirildiği görülmüştür.
Atıştırmalık olarak bir avuç kuruyemiş yiyin, bunları salatalara, yoğurda veya yulaf ezmesine ekleyin ve ilave besin değeri için üstüne tohum ekleyin.
BİTTER ÇİKOLATA
Flavonoidler, antioksidanlar ve kafein açısından zengin olan bitter çikolata, beyin işlevlerini güzelleştirmeye yardımcı olur.
Flavonoidler inflamasyonu azaltır ve beyne giden kan akışını arttırır; bunların her ikisi de bilişsel fonksiyonu geliştirebilir.
Bitter çikolatadaki kafein aynı zamanda uyanıklığı ve odaklanmayı da artırabilir. En az %70 kakao içeren bitter çikolatayı seçin ve her gün kendinize küçük bir parça ikram edin. Kakao tozunu tatlılara ve smoothielere de dahil edebilirsiniz.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak, lahana ve brokoliyi içeren yeşil yapraklı sebzeler, beta karoten, lutein, K vitamini ve folat gibi beyne faydalı besinler açısından zengindir. Daha iyi beyin işlevi ve daha yavaş bilişsel gerileme bu besinlerle bağlantılıdır
. Özellikle K vitamini, beyin hücrelerinde sıkı bir şekilde paketlenmiş bir cins yağ olan sfingolipitlerin sentezi için gereklidir. Yapraklı yeşillikler salatalara, smoothie’lere veya akşam yemeklerine garnitür olarak eklenebilir.
ZENCEFİL
Zerdeçalda güçlü antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir madde olan kurkumin bulunur. Kurkumin kan-beyin bariyerini geçebildiği için beyin hücreleri bundan doğrudan faydalanabilir.
Ruh halini güzelleştirdiği, yeni beyin hücrelerinin gelişimini teşvik ettiği ve hafızayı arttırdığı kanıtlanmıştır. Altın süt elde etmek için smoothielere, körilere, çorbalara ve süte zerdeçal eklenebilir. Karışıma bal da eklenebilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Adet Düzensizliğine Yol Açan Faktörler ve Tedavi Formülleri