38,0483$% 0
43,2551€% -0.1
3.917,49%-1,03
6.432,00%0,22
25.642,00%0,36
3.205,59%-0,91
9.423,62%0,45
DOLAR 38,0483
EURO 43,2551
ALTIN 3.917,49
BİST 100 9.423,62
İmsak 02:00
Çıtır çıtır patates kızartması mı istiyorsunuz? İnsanlar artık derin yağda kızartılmış patates kızartması sipariş etmek yerine evde yağsız pişiriyor. Airfryerler , suçluluk duymadan yemek yemenin daha sağlıklı bir alternatifi olarak son vakitlerde popüler hale geldi.
Yağ kullanmadan kızartma yapabilmek ve yemek pişirebilmek, sağlığına dikkat etmek isteyen herkes için bir rüya gibi görünüyor. Ancak son vakitlerde, bunun yağdan daha kötü olduğunu iddia eden çok sayıda etkili kişi ve sosyal medya kullanıcısı da gördük. Daha sağlıklı alternatiflerin kansere yol açabileceği iddiaları var. Harvard ve Stanford’da eğitim almış, Instagram’da 1 milyon takipçisi olan gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, bu konu hakkında görüşlerini belirtti.
Airfryerlerin kanser riskini artırıp artırmadığına dalmadan önce, hava fritözlerinin nasıl çalıştığını anlayalım.
Hava fritözü, yerleşik bir ısıtma elemanı ve yüksek hızlı bir fan kullanarak, etrafında sıcak hava dolaştırarak yiyecekleri pişirir. Hızlı sıcak hava sirkülasyonu, yiyeceklerin yüzeyini çıtır çıtır hale getirerek derin yağda kızartmayı taklit eder, ancak yağ olmadan. Hava fritözleri 175-400°F (80-200°C) sıcaklıkta çalışır ve klasik fırınlardan daha hızlı pişirir.
KANSER ETKİSİ VAR MI?
Hava fritözü de dahil olmak üzere yüksek ısıda pişirme yöntemleriyle ilgili en büyük telaşlardan biri, akrilamid oluşumudur. Bu kimyasal, pişirme işlemleri derin yağda kızartma ve yağda veya hava fritözünde kavurma ve yüksek sıcaklıklarda pişirme içerdiğinde belirli yiyeceklerde (patates ve ekmek gibi nişastalı yiyecekler) oluşabilir. Laboratuvar çalışmaları, yüksek akrilamid düzeylerinin hayvanlarda kansere yol açabileceğini göstermiştir. Ancak, insanlarda potansiyel kanserojen veya kansere neden olan etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Dr. Saurabh Sethi, hava fritözünün klâsik metotlara kıyasla daha az zararlı kimyasal ürettiğini belirtiyor. Harvard hekimi, Instagram’da paylaşılan bir görüntüde, “İlk hava fritözleri, sıcak havayı dolaştırarak yiyecekleri pişirir ve çok az yağla veya hiç yağ kullanmadan çıtır bir doku elde etmenizi sağlar. Bu yöntem genellikle klasik derin kızartmaya göre daha az zararlı bileşik üretir” diyor.
Harvard’da doktor da akrilamidin insanlarda kanserojen tesirlerine dair delillerin çok az bilindiği gerçeğine katılıyor: “Derin yağda kızartma veya hava fritözü gibi yüksek ısıda pişirme yöntemleriyle ilgili temel endişe, gıda yüksek sıcaklıklarda, yani 120 santigrat derece veya 248 Fahrenheit derecenin üzerinde pişirildiğinde oluşabilen bir kimyasal olan akrilamidin oluşmasıdır. Akrilamidin hayvanlarda kansere neden olduğu gösterilmiş olsa da, akrilamidin insanlarda tipik olarak besinde tüketilen düzeylerde kansere neden olabileceğine dair kesin bir kanıt yoktur.”
Doktor ayrıca, varsa riski en aza indirmek için besinlerin kömürleşmesinden kaçınılmasını öneriyor. “Ayrıca oksidasyonu önlemek için yüksek duman noktasına sahip yağlar kullanın.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Çocuk Firavun Tutankamon’un Mezarındaki 3 Bin Yıllık Sır Açığa Çıkarıldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.