35,3914$% 0.1
36,5983€% 0.01
3.016,80%0,20
4.964,00%0,02
19.796,00%0,01
2.651,78%0,07
9.942,32%-0,30
Yerli besiciler, geride bıraktığımız yılda piyasa fiyatlarının üretim maliyetlerinin altında seyretmesi nedeniyle önemli ziyanlar yaşadı. Tarım yazarı Gazi Kutlu, “Besiciler yeni hayvan alamıyor, ahırlar her geçen gün boşalıyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
UKON Raporu: Maliyetler yükseliyor, kesim fiyatları yetişemiyor
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) “2024 Yılı Kırmızı Et Sektörü Açısından Değerlendirme Raporu”, besicilerin artan girdi maliyetleri yüzünden büyük ziyanlar ettiğini gösteriyor. Rapora göre, kesim fiyatları bir yılda yüzde 49,17 artarken üretim maliyetleri yüzde 64,46’ya ulaştı. Bu tablo, karkas sığır eti için 11 aylık piyasa kesim fiyatının ortalama 326 TL, buna karşılık maliyetinin 430 TL olması anlamına geliyor. Yani besici, kilo başına ortalama 104 TL zarar ediyor.
BirGün’de yer alan habere göre, Rapor, Güney Amerika ülkelerindeki kırmızı et siyasetinde yaşanan değişime de vurgu yapıyor. Bu ülkeler, canlı hayvan yerine işlenmiş et ihracatına yönelirken Türkiye’nin bu değişime uyum sağlamakta zorlandığı ve bölümün dinamiklerine göre politika belirlemesinin kritik olduğu ifade ediliyor.
Tarım yazarı Gazi Kutlu’ya göre, besiciler son 48 ayın 43’ünde zarar etti. Kutlu, “Maliyetinin altında kesim yapmak zorunda kalan üretici, yeni hayvan alamıyor, ahırların kapasitesi de her geçen gün düşüyor. Türkiye ise bu tabloyu görmezden geliyor” diye konuştu.
Ayrıca Suriye’deki gelişmelerin, göçmen emekçilerin bölümden çekilmesi ihtimalini de beraberinde getirdiğine değinilen rapor, önümüzdeki periyotta iş gücü sıkıntısının derinleşebileceğine işaret ediyor.
23 yılda 11,9 milyar dolarlık ithalat
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da sorunu kabul ettiğini belirten Kutlu, Bakan İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı verilere şöyle atıfta bulundu:
“2027’de hayvan sayısı ancak 16,6 milyondan 17,1 milyona çıkabilecek. Bu artış, ülke gereksiniminin çok gerisinde kalıyor.”
Üretim açığını kapatmak için başvurulan ithalat ise devasa boyutlara ulaşmış durumda. 2024 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci et ithalat sayıları görüldü. İlk 11 ayda 336 bin büyükbaş, 36 bin küçükbaş ve 73 bin ton kırmızı et için 1,1 milyar dolar ödendi. Yıl bitiminde bu sayının 1,3 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Son 23 yılda yapılan toplam ithalatın maliyeti ise 11,9 milyar doları buldu.
“Mevcut siyasetin sonucu; herkes mağdur”
Kutlu, devasa ithalata rağmen hala çözüm bulunamadığını vurguluyor: “İçeride yeterli hayvan yok. Besicilere destek yerine zarar baskısı uygulanıyor. Bu yüzden hayvan sayısını bir türlü artıramıyoruz. Türkiye, 2030’a dek ithalat yapmak zorunda kalacak ve en az 5 milyar dolar daha harcayacak.”
Kutlu’ya göre, tarım siyaseti hem üreticiyi hem kasabı hem de tüketiciyi mağdur ediyor:
“Herkes aynı anda mutsuz. Besici kazanamıyor, kasap satış yapamıyor, halk ise yüksek fiyatlardan dolayı et alamıyor. Bakanlığın uyguladığı bu siyasetler sürdürülebilir olmaktan çok uzak.”
Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var? TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
|
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Monopol Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Duyurdu: Bir Alkol Grubuna Daha Zam Geldi