38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Seray Şahinler- Sanatçı Sinan Turaman’ın Didart-milano’da düzenlenen standı sanatseverlerin büyük ilgisiyle karşılandı. Turaman’ın elmas gibi ışıl ışıl, ihtişamlı ve etkileyici kanvas portreleri kadınlara bir hürmet duruşu niteliğinde. “Waffle”, “Mercan”, “Nur”, ve “Digdem” isimli tabloların öne çıktığı stanttaki eserler sanatta köklü bir geçmişe sahip olan Turaman’ın soyutlamadaki gücünü yansıtıyor. Turaman sergiyi Milliyet’e anlattı.
Portreleriniz çok ilgi çekici ve sanatseverlerin de beğenisiyle karşılandı. Standın yolculuğu nasıl başladı?
Outdoor Factory’nin kararlığı ve eşim Diğdem’in yoğun uğraşları sonucunda Milano’da galeri açılmasıyla birlikte benim yeniden fotoğraf sanatına doğru müspet sürüklenişim başlamış oldu. Hatta ilk profesyonel standım diyebilirim. Tahminen göz ve el alışkanlığı da diyebiliriz; yaptığım tablolar da boyut olarak iki-üç metrelerde. Biraz daha ebatları ufaltmaya çalışıyorum. Kristalize, parlak yani mücevher parlaklığında portreler yapmaya başladım. Diğdem benden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için çalışma yapmamı istemişti. Her şey bu cümleyle başladı.
Sanatçının “Diamanti” isimli standı Milano Design Week kapsamında 7-13 Nisan arasında açık olacak.
Eserlere baktığımızda hem portreler hem tekniği merak uyandırıyor. Tekniğiniz ve pratiğiniz nasıl şekillendi?
Aklıma ilk gelen “her kadın mücevher gibidir” cümlesinden yola çıkarak 24 portre ile 8 Mart’ın 24 saatine vurgu yapmak istedim. Natürel 24 adet yetişmedi. Outdoor Factory için şantiyelerde müze ve anıt parklar yaparken ortalarda fırsat buldukça koyduğum fırça dokunuşları ile ilerlemeye çaba ettim. Sonuç olarak yağlı boya tabloların önünde hareket ettikçe oluşan parıltıları simler, reflektif folyolar ve kalınca döktüğüm epoksi vernik ancak odak noktasının dışında kalan yerlerin mat kalmasıyla sıkıntıyı çözdüğüme inanıyorum.
Tabloların isimlerine gelirsek… Ailemdeki kadın isimleri ile başlangıç yapmak istedim. “Waffle” ismi tahminen dikkati çekecektir ama o da köpeğimizin ismi. Neredeyse 50 yaşıma geldim ve hâlâ ögrenecek, çalışacak o kadar şey var ki. Bu yaptığım fotoğraflarda de her birinde bir sonraki fotoğrafta kullanacağım tekniği öğrenerek, araştırarak yenilikleri hayatıma dahil etmeye çalışıyorum. Fotoğraf yaparken de anıt ve müze düşünmeden edemiyorum. Hatta çok daha faydalı oluyor.
Geçmişte bahtsız şekilde çalınan yapıtlarınızla ilgili son durum nedir?
Üniversite yıllarımda başıma gelen şanssız bir olay gelmişti. Bir-iki yıllık reprodüksiyonlarım ve şahsi çalışmalarım okul atölyesinden kaybolmuştu. Tahminen de bu sebeple fotoğraf sanatından uzaklaşıp dizayna odaklandım. Şu anda Outdoor Factory için, kaybolmayacak büyüklükte anıtlar, müzeler ve parklar tasarlıyorum.
Estetiğin işlevselliği
Geleneksel materyalleri çağdaş tekniklerle yorumlayan, doğa, mimari ve sosyal alanlardan sosyal dinamiklerin ve soyut kavramların dönüştürülmesini pratiğine temele alan Sinan Turaman, çeşitli galeri ve sanat fuarlarına katıldı. Turaman, estetik ve fonksiyonelliği birleştiren yorumuyla öne çıkıyor.Turaman, başta Türkiye ve Özbekistan olmak üzere çok sayıda müze ve anıt tasarladı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
12 Dolarlık Renoir Doğrulanmayı Bekliyor