38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
TROYA Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda Anadolu’da incir sütü ile keçi sütünü mayalayarak elde edilen teleme yoğurdunun tanımına 2 bin 750 yıl önce yazılan Homeros’un İlyada Destanı’nda rastlandı. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Anadolu’daki telemenin tanımının Homeros’ta yer aldığı bugüne kadar bilinmiyordu. Dolayısıyla bu ilk, yeni bir keşif oldu. Araştırmalar sonucunda incirin sütünde bir nevi bir ‘lateks’ ve ‘fisin’ denilen bir madde olduğunu, bu unsurun keçi sütünü kestirdiğini gördük” dedi.
‘HOMEROS METNİNİN ANADOLU İLE NASIL KUVVETLİ BİR BAĞI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Anadolu’daki telemenin tanımının Homeros’ta yer aldığını, bugüne dek bilinmediğini, bunun bir ilk ve yeni bir keşif olduğunu söyleyerek, “Homeros’un aslında bahsettiği şeyin bugün Anadolu’da ‘çoban aşı’ ya da ‘teleme’ olarak bilinen ürünün tanımı olduğunu gördük ve hemen bunu denemeye başladık. Keçi sütü aldık. Keçi sütüne incir sütü damlatarak ya da incirin koluyla karıştırarak mayalanıp mayalanmadığını görmeye çalıştık ve neredeyse sadece 5 dakika içinde bir mayalanma gerçekleşti. Destanda bahsedilen 2 bin 750 yıllık tarifle bir ‘teleme’ yaptık. Araştırmalar sonunda incirin sütünde bir nevi bir ‘lateks’ ve ‘fisin’ denilen bir madde olduğunu, bu hususun keçi sütünü kestirdiğini gördük. Teleme ya da Homeros’taki bu tanım batıda hiç bilinmiyor. Yani incirin sütüyle keçi sütünün mayalanabileceği hiç bilinmiyorken, Homeros destanında yer alan telemenin neredeyse 3 bin yıldır devam ediyor olması, Homeros metninin Anadolu ile nasıl kuvvetli bir bağı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
‘BELKİ DE ANADOLU’DA TELEMENİN İLK YAPILDIĞI YERLERDEN BİRİ, ÇANAKKALE’
Troya-1 yerleşmesinden itibaren çıkan hayvan buluntularının yüzde 50’sinden fazlasının keçiye ait olduğunu belirten Gölcük, “Troya’da en fazla bulunan hayvan keçi. Gökçeada’da hayvan buluntularının yüzde 75’i keçi. Dolayısıyla bu bölge keçiyi çok iyi tanıyor. Keçi sütünü çok iyi tanıyor. Tahminen de Anadolu’da telemenin ilk yapıldığı yerlerden biri, Çanakkale. Şimdiki gayemiz Homeros’un bu tanımını Anadolu gastronomisinde iyice tanıtmak. Çünkü bu sihir gibi bir şey. Homeros’un bu tanımını, kahramanların yediği bu teleme tanımını Anadolu gastronomisiyle, Türk gastronomisiyle tanıştırmak istiyoruz” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
“Hayat” Sineması Oscar Adayı Mı? “Hayat” Sineması Konusu Ne, Oyuncuları Kimler?