38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Birçok kadın derneğinden farklı olarak çok güçlü bir istişare konseyleri olduğunu ve kararların birlikte alındığını ifade eden Öz, “USİKAD’da girişimci bayanlarımıza umut olmayı, yaptığı işte daha istekli olması için yol göstermeyi ve işlerini kolaylaştırmak için her alanda destek olmayı amaçlıyoruz. Kadınların kendi cam tavanlarını kırmasına yardım etmek en temel vazifelerimizden biri.” dedi. Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alabilmesi adına teşvik ve takviyelerde kadın istihdamına da bakılması gerektiğini belirten USİKAD Başkanı Öz, kadın girişimcileri ihracata teşvik etmek adına yeşil pasaporta kolaylık getirilmesi çağrısı yaptı.
Uluslararası Endüstrici İş Kadınları Derneği (USİKAD), kadınların iş dünyasındaki yerini güçlendirmek ve sanayi ve ticarette daha etkin roller üstlenmelerini sağlamak amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. Türkiye’nin yetenekli kadın insan gücünü öncelikli dallarda destekleyerek, bilgi, deneyim ve eğitim imkanlarını artırma amacıyla 2023 yılında USİKAD’ı kurduklarını belirten USİKAD Başkanı Müge Öz, misyonlarını da ‘kadın önderlerin sayısını, tesirini ve prestijini artırırken, aile kurumunun en küçük yapıtaşı olan bireylerin sosyal, ekonomik ve çevresel şuurunun geliştirilmesine katkıda bulunmak’ olarak belirlediklerini ifade etti. Öz, kadının ailedeki gücü ile iş dünyasındaki başarısını bütünleştirerek, toplumda adil, eşit ve sürdürülebilir bir gelecek için sağlam temeller attıklarını vurguladı.
USİKAD’ın kuruluş maksadından bugüne kadar yaptıklarına, gelecek planlarından kadın girişimcilerin ekonomik büyümeye katkılarına kadar pek çok konuyu değerlendiren USİKAD Başkanı Müge Öz, sadece kadınların ön planda olmasını değil, kadın ve erkeğin eşit şekilde iş hayatında yer almasını savunduklarını belirtti. Öz, “Biz burada kadın ve erkeğin bir arada hareket ettiği ve hakların adaletli şekilde dağıtıldığı bir sistemin, aile bütünlüğünü koruyarak topluma daha büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
‘KADIN TEŞEBBÜSLERİNİ ENDÜSTRİYE YÖNELTMEMİZ LAZIM’
Dünya genelinde kadınların iş gücüne katılım oranı yaklaşık yüzde 48 civarındayken, Türkiye’de bu oranın yüzde 34 seviyesinde olduğunu belirten Öz, bu oranın kadınların potansiyellerinin tam manasıyla ortaya çıkabilmesi için desteklenmesi gereken kritik bir alanı işaret ettiğini kaydetti. Uluslararası araştırmaların kadınların yönetim kademelerinde yer almasının şirketlere getirdiği olumlu katkıları ortaya koyduğunu ifade eden Öz, şunları söyledi:
“Türkiye’de kadınların hizmet başta olmak üzere bazı dallarda çok ağırlaştığını görüyoruz. Bizim diğer kesimlerde de farkımızı ortaya koymamız ve özellikle endüstriye yönelmemiz gerekiyor. Bayanlarımız her bölümde olduğu gibi endüstride de olmalı. Bazı alanlarda kooperatifsel çalışmalar yapan kadınları görüyoruz ve bu uğraşların endüstrileşme yoluna girmesini çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Küçük de olsa ortaklık kültürünü işleterek küçük endüstrilerin kurulması taraftarıyız. Endüstrinin farklı farklı istikametleri var. Örneğin mantı üreten bir kişinin önce bunun paketlemesini yapıp ardından endüstriye dönüştürmesi ve ihracatını yapabilmesi gelişim ve farkındalık açısından son derece önemli. Biz de bu yolda tüm kurumlarla iş birliği içerisinde üreten bayanlarımızın önünü açmak için her türlü çalışmayı yapacağız. Kadın girişimcilerin birbirleri ile dayanışmasını en üst düzeye çıkaracak projeler açıklayacağız. Ticari diplomasiyi kullanarak önemli bir ihracat potansiyeli yaratmak istiyoruz.”
YENİ PROJELER GELİYOR
USİKAD olarak geliştirdikleri projelerden de bahseden Öz, özellikle niş alanlardaki yatırımlara büyük önem verdiklerini kaydetti. Öz, “Örneğin ipek böcekçiliğinin yıllar içerisinde yok oluşuyla ilgili bir alarm var bu konuda uluslararası bir projeye başladık. Kadın girişimciler başta olmak üzere bu bahislerde üretim yapanları desteklemek istiyoruz. Niş alanlarda fark yaratarak ‘Made in Türkiye’ algısına destek olacağız. Yok olmaya yüz tutmuş milli kıymetlerimize ve yerli üretimimize uluslararası bir akreditasyon almaya ve bir girişimcilik ekosistemi oluşturmaya çalışıyoruz. İkinci projemiz ise kadın OSB projesi. Tamamen kadın girişimcilerden oluşan bir OSB kurmayı planlıyoruz. Burada ekonomik, sosyal, verimlilik ve çevresel koşullar tüm yanlarıyla gözetilerek kadının iş hayatındaki bütün süreci için planlama yapılacak. Kadının ailedeki, iş hayatındaki ve eş olarak yönetim şurasındaki rolleri de dahil bir ekosistem kurulması planlanıyor. İçerisinde OSB Akademisi, özel bir eğitim merkezi ve kuluçka merkezi olacak.” dedi. Kendilerini birçok kadın derneğinden farklılaştıran en önemli ögelerden birinin içerisinde ekonomik, sosyal ve yönetimsel alanda isim yapmış önemli kişilerden oluşan İstişare Kurulu olduğunu söyleyen Öz, kadın girişimciler için en doğru kararların İstişare Kurulu ile masaya yatırılarak alındığını vurguladı.
‘TEŞVİK VE DAYANAKLARDAN HABERDAR OLMALARINI SAĞLAYACAĞIZ’
Kadınların sanayi ve teknolojide daha fazla yer alabilmesi için özel takviyelerin şart olduğunu belirten Müge Öz, şöyle devam etti:
“Kadın girişimciler sadece klasik alanlarda değil, sanayi, teknoloji ve tarım gibi alanlarda da şu anda aktif rol oynuyorlar. Son periyotta özellikle kadın girişimciliğe endüstride, tarımda ve teknolojide önemli anlamda teşvikler, takviyeler ve hibeler var. Bizler işin içinde olduğumuz için bu teşvik ve destekleri biliyoruz ama birçok yerde kadın girişimcilerin bunlara ulaşamadığını görüyoruz. En önemli hedeflerimizden birisi de tüm kadınların bu dayanaklardan haberdar edilmelerini sağlamak ve onlara yol göstermek. Alacağınız teşviklerin neler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Danışman hocalarımız bize daima bu konuda bilgi aktarabiliyorlar ve biz de bu bilgiyi arkadaşlarımıza aktarmak istiyoruz.”
DAHA KOLAY YEŞİL PASAPORT VERİLSİN ÇAĞRISI
Kadınları ihracata teşvik etmek için ihracat yapan firmalara tanınan yeşil pasaport hakkının kadın girişimcilere ve ihracatçılara daha kolay sağlanması gerektiğini vurgulayan Müge Öz,”İhracata ilk kez girmiş bir kadın girişimciye, belirli sayıların üstüne çıktıktan sonra yeşil pasaportta kolaylık sağlanması için talepte bulunacağız. Bir ödüllendirme sistemi ortaya koymamız gerekiyor. Sadece yeşil pasaport değil, girişimci kadınlara destek olmak ve önünü açmak için ayrıcalıklar tanınmalı ve öncelik verilmeli. Mesela bir şirkete yeşil pasaport konusunda kolaylık sağlanıyorsa burada en önemli kriterlerden bir tanesi kadın istihdamı olmalı. Kadın girişimci bir yerlerde bir şeyler yapmaya çalışıyor, ihracat yapmaya çalışıyor, kurallarını farklı şekilde zorluyorsa bu kadına kolaylık sağlanmalı. Kadın ihracatçıların yeşil pasaporta daha kolay erişimini sağlamak için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat sayılarının farklı bir gözle tekrar gözden geçirilmesi lazım. Kadın girişimcilerin fuarlara iştiraki desteklenmeli, teşvikler verilmeli. Bir şirkete kolaylık sağlanıyorsa bunlardan ilk en önemli kriterlerden bir tanesi kadın istihdamı olmalı. Kadın girişimci bir yerlerde bir şeyler yapmaya çalışıyor, ihracat yapmaya çalışıyor kaidelerini farklı şekilde zorluyorsa bu kadına finansal başta olmak üzere kolaylıklar sağlanmalı. Bu adım, kadın ihracatçıların küresel pazarlara erişimlerini kolaylaştıracak ve işlerini daha hızlı geliştirmelerine olanak tanıyacak.” dedi.
CAM TAVANLARINI KIRMALARINI İSTİYORUZ
USİKAD olarak kadın girişimciliği konusunda birçok sivil toplum kuruluşunun en önemli partnerleri olduklarını ve tüm kurumlarla irtibatta olduklarını dile getiren Öz, “USİKAD’da girişimci bayanlarımıza umut olmayı, yaptığı işte daha istekli olması için yol göstermeyi ve işlerini kolaylaştırmak için her alanda destek olmayı amaçlıyoruz. Kadınların kendi cam tavanlarını kırmasına yardım etmek en temel vazifelerimizden biri.” dedi.
Türkiye iktisadının en önemli sıkıntılarından birisinin markalaşma olduğuna işaret eden Öz, markalaşmanın aynı zamanda ‘Made in Türkiye’ algısını büyüten en önemli öge olduğunu kaydetti. USİKAD olarak marka kimliği oluşturmak, markayı sürdürülebilir kılmak ve güçlü marka olma yolunda her türlü uluslararası pazarlama, tedarik zinciri, iş modelleri ve iş geliştirme gibi çok fazla sayıda eğitim verdiklerini vurgulayan Öz, “Aslında arkadaşlarımızın birçoğu zati ihracat yapıyor ve çalıştıkları ülkeler var. Buralardaki etkinliğimizi artırmak için temsilcilikler oluşturma seviyesinde çalışmalarımızı başlattık. Hedef pazarlarımızda kuracağımız temsilcilikler, şubeler ve alacağımız uluslararası akreditasyonlarla ihracata önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Son devirde medyanın etkisi ve dijital pazarlamanın gelişmesiyle birçok arkadaşımız kendi bölümlerinde veya farklı bölümlerde ikinci işlerini kurmaya başladılar. İhracata ne kadar yatkın bir yapıları olursa o kadar kazanacaklarının farkındalar.” dedi.
Made in Türkiye’nin aslında bir yeniden pozisyonlandırma stratejisi olduğuna işaret eden Öz, “Bu yeniden konumlandırmanın içerisinde Türkiye ve Türkiye imajının güçlendirilmesiyle ilgili büyük bir çalışma başlatıldı. Buradaki konu sadece çağrışımdan ve isim değişikliğinden ibaret değil, ideoloji olarak konuya bakışın ve üslubun değişiminden bahsediyor. Ticaret hayatı değişiyor, ticarete bakış değişiyor, daha iyi kalpli, daha sürdürülebilir, daha sosyal, ekonomik, verimli, geleceği de düşünen, aileyi de düşünen, aslında tüm dünyayı düşünen bir ticaret algısı oluşuyor. Dolayısıyla Made in Türkiye kadın ihracatçıların, kadın girişimcilerin elinde tam da anlatmak istediği kıssayı buluyor.” ifadelerini kullandı.
KADIN GİRİŞİMCİLER YENİ DÜNYA TERTİBİNDE DAHA FAZLA YER ALMAK İSTİYOR
Kadın girişimcilerin önünü açmak, mesleklerini ilerletmek, eğitimden sağlığa, iş hayatında bürokrasiye, spordan ticarete, bayanlarımızın her alanda aktif olarak rol oynaması için bakanlıklarla çalıştıklarını ve gelecek devirde de aktif bir şekilde çalışacaklarını söyleyen USİKAD Başkanı Müge Öz 2002’de kadınlarda girişimcilik oranı yüzde 4 düzeylerinde iken, 2023’te bu oranın yüzde 17,4’e yükseldiğine dikkat çekti. Öz, “Kadınların biraz daha özgüveninin artmış olduğunu ve sistemin içerisinde iş yapabilme yetilerinin güçlendiğini görüyoruz. Kamu otoritesi de bu konuda çok önemli dayanaklar veriyor ve yollarını açmaya çalışıyor. Bu durum kadınlara biraz daha özgüven aşılıyor. O açıdan da haliyle kadınlar yeni dünya nizamında daha fazla rol almak istiyor.” diye konuştu.
Hem mentörlük hem de gençlere destek manasında Genç USİKAD’ı a hayata geçirdiklerini anlatan Öz, “Türkiye’de maalesef asırlık şirketlerin sayısı çok az. Kuruculardan sonraki jenerasyonlar aile miraslarını büyütme ve koruma manasında çeşitli sebeplerle başarısız olabiliyor. Biz de yaptığımız çalışmaların içerisine şimdiden gençlerimizi alalım, iş yapış formları ve verimlilik konularında onlara rol model olalım dedik. Yeni kuşakların aile şirketlerinde bayrağı devralıp daha da ileriye taşıyabilmeleri için yol gösterici olmak istiyoruz. Genç arkadaşlarımızın gelecekte birer lider, birer CEO ve yönetim kurulu başkanı olması için farklı çalışmalar yapıyoruz ve kendi şirketlerinin sürdürebilir olması için onlara destek veriyoruz.” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bankacılık Sektörünün Mevduatı Arttı