32,9596$% 0.33
35,6908€% 0.34
2.513,37%0,68
4.085,00%0,27
16.366,00%0,28
2.372,18%0,37
10.739,78%-0,53
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Nesiman Alili, gastroenterit olay sayılarında yaşanan ani yükselişe dikkat çekti. Dr. Alili, “Gastroenterit, mide ve bağırsakların çeşitli mikroorganizmalar tarafından iltihaplanması olarak tanımlanmakta ve sıklıkla ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Gastroenterit belirtileri arasında sık ve sulu dışkılama, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı ve kramp, yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık yer almaktadır ifadelerini kullandı.
Vaka sayısında önemli artış var
Hastalığın yaygın nedenleri arasında viral enfeksiyonların bulunduğuna dikkat çeken Uzman Dr Alili, Rotavirüs ve norovirüs çocuklarda en sık rastlanan sebeplerdendir. Bakteriyel enfeksiyonlar ve parazitler de hastalığa yol açabilmektedir. Bu mikroorganizmaların genellikle kontamine su ve yiyecekler aracılığıyla ya da enfekte bireylerle yapılan temas sonucunda bulaşmaktadır dedi. Uzman Dr, son haftalarda Türkiye’de bu hadiselerin sayısında besbelli bir artış yaşandığını kaydetti.
El hijyeni önemli
Gastroenterit salgınından korunmak için alınması gereken tedbirler arasında el hijyeninin büyük bir değer taşıdığına vurgu yapan Alili, ellerin sık sık ve sabunla yıkanması gerektiğini, özellikle tuvalet sonrası ve yemek hazırlamadan önce ellerin pak tutulması gerektiğini söyledi. Gastroenterit olaylarının birçoklarının birkaç gün içinde tabiatıyla düzeldiğini belirten Alili, Bazı durumlarda hastaneye başvurmak kıymetlidir. Özellikle sıvı kaybının fazla olduğu durumlar, dirençli ateş, yoğun ishal, ağızdan beslenememe gibi durumlar hastaneye başvurmayı gerektirebilir şeklinde konuştu. Alili su kaybını önlemenin hastalığın tedavisinde büyük bir rolü olduğunun da altını çizdi.
Beslenmeye dikkat edilmeli
Alili, çocukların gastroenterit sırasında beslenirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini de anlattı. Alili, çocukların az ve sık beslenerek midelerinin yorulmaması; yağsız ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Alili, pirinç, patates, yoğurt çorbası, yağsız tavuk, kırmızı et ve muz, elma püresi gibi yiyeceklerin iyi seçenekler olduğunu, lakin şekerli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ekledi. Alili, şayet çocuklarda gastroenterit belirtileri gözlemlenirse veya kaygılar varsa, ailelerin hastaneye başvurması gerektiği konusunda uyararak sonlandırdı. (DHA)
Kan Şekerini Şıp Diye Düşürüyor! Diyabeti Olanların İmdadına Koşuyor, Kilosu 500 Lira
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.