32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Alper Gezeravcı‘nın ardından Türkiye’nin uzaya göndereceği ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu, 8 Haziran‘da ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport Tesisleri’nden gerçekleştirilecek.
Astronot Atasever’in uzay seyahati, yaklaşık 1,5 saat sürecek. Atasever, araştırma uçuşunun gerçekleşeceği Spaceport Tesisleri’nden görüntü konferans yoluyla bağlanarak, uçuş öncesi eğitimlerinin devam ettiğini söyledi.
“EV ALGILARI DEĞİŞİYOR”
Uzay merakının başladığı periyoda değinen Atasever, “Benim uzaya merakım, temelinde üniversiteden mezun olduktan sonra Ay’a gitmiş, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşamış insanların dünyayı o uzak noktadan gördükleri zaman yaşadıkları ruhsal değişim dönüşümü anladıktan sonra gelişmeye başladı. Zira oralara giden insanların, dünyayı uzak noktadan gören insanların ev algıları değişiyor. Ev artık onlar için bütün gezegen ve aileleri de gezegende yaşayan herkes haline gelmeye başlıyor. Bunları öğrendikten, bunları okuduktan sonra uzaya olan merakım gittikçe arttı ve 2017 yılında ROKETSAN’da uzay sistemleri yöneticiliğinde aviyonik sistemlerden sorumlu mühendis olarak çalışmaya başladım” dedi.
“BİR YILDAN BERİ HAZIRLANIYORUZ”
Bugüne kadar gerçekleştirdiği vazifelerden bahseden Atasever, “Bugüne kadar yaptığımız şeyler temelinde geçtiğimiz sene 2023 yılının Nisan ayında, ABD’nin Euston kentinde, AX-3 Misyonu’nun hazırlıklarıyla başlamıştı. Biz Alper Gezeravcı’yla bir arada eğitimlerimize başlamak için geldik. Çeşitli fazlardan geçtik. Hem NASA’da, hem Avrupa Uzay Ajansı’nda, Japonya Uzay Ajansı’nda, ABD içerisinde NASA’nın farklı merkezlerinde eğitimler gördük. Uçuşa hazırlandık. Biliyorsunuz geçtiğimiz ocak ayında AX-3, misyonunu başarılı bir şekilde icra edildi. O etaptan sonra da temelinde benim gerçekleştireceğim bu yörünge altı araştırma uçuşunun hazırlıkları daha da hız kazandı diyebilirim. Biz geçtiğimiz sene haziran ayından beri, bir yıldan tahminen birazcık daha uzun bir müddetten beri de bu gerçekleştireceğimiz bilimsel misyonun hazırlıklarına kanalize olmuş vaziyetteydik” diye konuştu.
“7 FARKLI BİLİMSEL DENEY OLACAK”
Yapacağı görev uçuşunun, uluslararası uzay istasyonunda gerçekleştirilen vazifelerden apayrı bir profile sahip olduğunu belirten Atasever, “Bir taşıyıcı uçakla birlikte yaklaşık 14 kilometrelik bir irtifaya çıkıp, ilgili olumlu koşullar oluştuğu zaman ayrılıp yaklaşık 90 kilometrelik irtifaya 1 dakika gibi kısa bir süre içerisinde eriştiğimiz ve uzaya adeta dokunup geri geldiğimiz bir uçuş profili olacak. Biz bu uçuşumuzda bilimsel deneyler gerçekleştireceğiz. 7 farklı bilimsel deney olacak. Astrofizik, astro parçacık fiziğinden genetik bilimine, beyin kan ve omurilik sıvısı dinamiklerinden hücre mikrobiyolojisine kadar farklı alanlarda deneyler gerçekleştireceğiz. Bu özel uçuş profilinin insan vücudu üzerindeki etkilerini ve çeşitli donanımların denemesini gerçekleştirerek Türkiye’nin uzay bilimi alanındaki yetkinliklerini genişletmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılacak deneylerde, astronotların mikro yer çekimine çıktıkları zaman artan kafatası basınçlarının sıhhatlerine ne kadar kötü etki edebileceğine yönelik incelemelerin olacağını kaydeden Atasever, alın bölgesine yerleştirilecek elektronik bir aygıtla kan yayılımı ve basınç değişimlerinin inceleceğini anlattı.
Atasever, “Yapacağımız deneyler sadece Türkiye’deki uzay bilimine değil, dünyadaki astronotların önümüzdeki yıllarda karşılaşabilecekleri birtakım aksiliklere karşı da bize önemli bilgiler sunacak. Önümüzdeki yıllarda dünya yörüngesine ve tahminen ay yörüngesinde bir yüzeyinde inşa edilecek habitatlar ve uzay istasyonlarında yaşayacak insanların o ortamlarda uzun mühletler kalmasına, diyabetli bireylerin ortamlarda uzun süre kaldıklarında ihtiyaç duydukları insülini efektif bir şekilde alabilmelerine imkan sağlayacak ilk öncül denemeleri gerçekleştiriyor olacağız bu yörünge altı uçuşunda” dedi.
“LİTERATÜRE KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”
Uzay uçuşunda insan fizyolojisi deneylerinden bahseden Atasever, “Bağışıklık sistemimizi uzayda olmak nasıl etkiliyor? Bağışıklık sistemimizin mikro yer çekimi şartlarında olmanın genlerimizin tabirinde yarattığı değişim sanki bağışıklık sistemimizin bazı kalıtsal hastalıklarla savaşma bahtını ve aktifliğini artırıyor mu? Bunları araştırma bahtımız olacak. Hayli geniş bir yelpazeden bu deneyleri gerçekleştirip sırf Türkiye’deki uzay bilimine değil, dünyada da bazı birincileri gerçekleştirerek literatüre katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Bütün uçuşun 1,5 saatte tamamlanacağını aktaran Atasever, “Lakin ana gemiden ayrılıp üzerindeki roket motorunu yakarak uzaya çıkması ve mikro yer çekimi şartlarında geçireceğimiz süre ise sadece 3 dakika. Yani o üzerinde taşıyacağım 3 farklı deneyi gerçekleştirmek için 3 dakikalık bir müddetim olacak. Epeyce hızlı bir şekilde gerçekleşecek, dinamik bir uçuş olacak diyebilirim” ifadelerini kullandı.
“UZAY YARIŞI GÜNÜMÜZDE DE YAŞANIYOR”
Tarihi bir misyonu gerçekleştirecek olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu ifade eden Tuva Cihangir Atasever, şöyle konuştu:
“İçerisinden geçtiğimiz eğitim süreçleri, o süreçte öğrendiğim bilgiler, tanıştığım insanlar, hepsi bana hakikaten bir ömür uzunluğu mutluluk verecek kazanımlar elde ettirirler. Hatırladıkça memnunlukla yad edeceğim, çok güzel deneyimler yaşamama, çok güzel bilgiler öğrenmeme, çok yeni beşerlerle tanışmama vesile oldu bu süreç. Ve natürel bu özel misyonun de bir sorumluluğu var. O sorumluluğu da üzerimde hissediyorum ve inanıyorum ki gerçekleştireceğimiz bu yörünge altı araştırma misyonunda bana yüklenmiş olan bu sorumluluğu da alnımın akıyla gerçekleştirip, Türkiye’deki uzay bilimine gerekli katkıyı, hedeflediğimiz katkıyı sağlıyor olacağız. Şu anda 1950-1960’larda yaşanmış olan uzay yarışına misal bir uzay yarışı günümüze de artık yaşanıyor. Farklı bir küresel konjonktürde ama misal dinamiklerle yeni bir uzay yarışı, yeni bir ay yarışı var.
Türkiye’nin bu ay yarışından ve ay ile dünya arasındaki o uzay boşluğunda yürütülecek bazı faaliyetlerle oluşacak ekonomik aktiviteden olabilecek azamî hissesi alması bence elzem. Uzay teknolojileri, bizim stratejik varlığımız için önümüzdeki yıllarda çok çok önemli teknolojiler. Bu noktada bizim özellikle mikro yer çekimi şartlarında kompleks ve çok fazla gerecin üretimi noktasına eğilmemiz değer arz ediyor. Önümüzdeki 20-25 yıllık süreç içerisinde hem inorganik hem de organik bazı kompleks materyallerin dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarında üretilip dünyadaki uygulamalar için gönderildiğini görüyor olacağız. Bu noktada da 100 milyarlarca dolar, katma paha üretilecek. Bu yarıştan geri kalmamamız, bu pastadan hak ettiğimiz azamî hissesi almamız için ilgili kurumlarımızı, gençlerimizi insan kaynağımızı yönlendirmemiz stratejik bir akıllı davranmamız elzem. Bunları hayata geçirmeliyiz. Lakin bunları yapabilirsek işte çok uzun yıllardır hayalini kurduğumuz Türkiye’yi o muasır medeniyetler düzeyinin ötesine taşıma gayemizi gerçekleştirebiliriz.”
Diğer Şimdiki Haberler için tıklayın
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden O İddialara Yalanlama!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.