37,9616$% 0.04
41,1503€% 0.25
3.820,31%0,25
6.295,00%0,19
25.102,00%0,19
3.131,66%0,26
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9616
EURO 41,1503
ALTIN 3.820,31
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, önemli işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme mümkünlüğünün beş kat daha yüksek olduğunu belirterek, erken teşhisin ve önleyici adımların önemine dikkati çekti.
Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof.Dr. Talip Asil, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, işitme kaybının sadece duyma yetisiyle sınırlı bir sorun olmadığını, aynı zamanda demans riskini de önemli ölçüde artırdığını belirtti.
Asil, işitme kaybıyla bilişsel gerileme arasındaki ilişkiye işaret ederek, erken teşhisin ve önleyici adımların kıymetini vurguladı.
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunan Asil, “Yapılan araştırmada hafif işitme kaybının demans riskini iki katına çıkardığını, orta seviyedeki kaybın riski üç katına çıkardığını ve önemli işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme mümkünlüğünün beş kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.
Asil, işitme kaybının bilişsel işlevler üzerindeki tesirine değinenerek, etraftaki konuşmaları anlamakta zorlanan bireylerin daha fazla bilişsel çaba harcadığını, bunun da beyin üzerindeki yükü artırarak diğer bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini kaydetti.
İşitsel korteksin kullanılmadığında küçüldüğünü ve bu durumun hafıza, dikkat ve öğrenme yeteneklerini zayıflattığını kaydeden Asil, sosyal izolasyonun da demans riskini artıran önemli bir faktör olduğuna işaret etti.
Asil, işitme kaybı tespit edildiğinde vakit kaybetmeden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, “Özellikle 40 yaş ve üzeri bireylerin düzenli işitme testlerinden geçmesi büyük önem taşıyor. İşitme aygıtları beyin işlevlerini koruma açısından kritik bir rol oynuyor. İşitme kaybına rağmen sosyal etkileşimi sürdürmek de zihinsel sağlığı koruma açısından önemli.” görüşünü bildirdi.
Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve beyin antrenmanlarının hem işitme sağlığı hem de bilişsel işlevler üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Asil, “İşitme sıhhatimizi koruyarak beynimizi de koruyoruz. Erken önlem almak, yaşlılık döneminde karşılaşılabilecek bilişsel sıkıntıları önlemede büyük fark yaratıyor.” açıklamasında bulundu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Edirne’de Kar: Selimiye Mescidi Kar Altında Görüntülendi