32,7297$% -0.33
35,1845€% -0.37
2.453,87%-0,15
4.009,00%0,00
16.040,00%0,02
2.329,69%0,09
10.647,91%-0,31
Uludağ‘ın güneyinden akan ve Bursa ovasını tek başına besleyen Nilüfer Çayı zehir saçıyor. Yılın makul periyotlarında balık ölümlerinin de yaşandığı çaydan alınan numune suyun imajı petrolü andırıyor. Bölge sakinleri 30-40 yıldır endüstrileşmenin artmasıyla aynı düşüncenin yaşandığını dile getirirken, her gelen yerel yöneticinin söz verdiğini lakin tahlil üretilemediğine dikkat çekiyor. Bursa’da tarım alanlarının sulanmasıyla ilgili önemli su ihtiyacını karşılayan Nilüfer Çayı’nın rengi, endüstrileşme nedeniyle adeta katrana döndü. Kilometrelerce uzunluğuyla tarım alanlarının vazgeçilmez su kaynağı olan çayda birtakım vakitlerde toplu balık vefatları görülüyor. Geçtiği güzergah boyunca çok sayıda fabrikanın kimyasal ve boya atıklarıyla kirlenen Nilüfer Çayı’nın suyu Bursa ve Karacabey Ovalarını suluyor. Simsiyah suyla ziraî sulama yapılması milyonlarca insanın sıhhatini tehlikeye atıyor. 30 sene öncesi dereden su içtiklerini belirten bölge halkı bir zamanlar 15-20 kiloluk yayın balığı yakaladıkları derede artık kurbağaların bile yaşamadığını aktarıyor.
Sulama yaparken dere suyu yerine artezyen kuyu suyu kullandığını belirten Karacabey’in Çeşnigir Mahallesinden çiftçi Behçet Yüncü, “Balığı geçtik aslında kaplumbağa, kurbağa bile kalmadı derede. Biz burada tuttuğumuz balığın büyük bir kısmını çaya geri salardık. Aşırı bir koku ve kirlilik var artezyen kuyusu kullanamayanlar var onlar dere suyu ile sulama yapıyor o da ne oluyor pazar tezgahlarında satılan eserlere ve münasebetiyle bizlere geçiyor. Hiç bir türlü akarsuyu kullanamıyoruz. Bölge çiftçileri olarak mağduruz” dedi.
Her sabah Ekinli köyünden Karacabey ilçe merkezine işçi getirip götüren Ekrem Erep te her sabah köprüden geçerken personellerle birlikte burunlarını tıkadıklarını belirtti. Çayın son 20 yılda maruz kaldığı fabrika atıkları sebebiyle kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Mümin Üner ise derenin havadan sıcak asfalt dökülen bir karayoluna benzediğini söyledi. Üner, “Dedelerimizin, babalarımızın Nilüfer Deresi dediği akarsuyu; atık su masrafı gibi gösteriyorlar. Kimse bir şey yapmıyor, herkes olanlardan mutlu. Sesimizi duyan, bir dokunan, bir dikkate alan olursa buranın temizlenmesi herkes için çok yararlı olacaktır” diye konuştu.
77 yaşındaki Hüsamettin Özgeç ise “Çocukluğumuzda bu derede kara balık yakalayıp satardık. Ama artık sadece lağım gibi akıyor. Mahsulleri suluyorsun, mahsuller toprağın üzerinde bayılıyor. Ama kim sorarsa organik. Derenin suyu ile sulanan meyveler zehir gibi acı” dedi.
Longoz ormanları tehlike altında
Aynı bölgede çiftçilik yapan İlhan Güven ise Nilüfer Çayı’nın ileriki tarihlerde longoz ormanlarının kurumasına sebep olacağını iddia etti.
Güven, Bunu yetkililer duyar da el atarsa, longoz ormanlarını da kurtarmış oluruz. İmgesi petrolü andırıyor, yağmur yağdığında pak gibi görünse de pislik tekrar akmaya devam ediyor. Yaz aylarında köylerde kokudan durulmuyor. Eylül, ekim aylarında burada çok fazla balık mevti gerçekleşti. “Derede balık avlamak yasak” deniliyor ama toplu ölümlere gelince kimse sesini çıkarmıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Uludağ’ın güney yamaçlarından doğup Bursa ovasını 172 kilometre kat ettikten sonra Karacabey Boğazı’ndan Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayının Longoz ile Arap Gölü arasında ve İmralı açıklarında yol açtığı kirlilik havadan görüntülendi.
Ayrıca Bursa’dan fabrika atıkları ile birlikte kirlenerek simsiyah gelen Nilüfer Çayının, Susurluk Çayı ile birleştiği bölge ve ortadaki renk farkı da gökyüzünden görüntülendi. Geçtiğimiz gün Gemlik Körfezi ile Marmara Denizinin güney kıyılarında yer yer görülen müsilaj katmanları fabrika atıklarıyla kirlenip denize dökülen akarsuların sebep olduğu çevre katliamlarını bir kez daha akıllara getirdi.
Bursa’da Deprem! Büyüklüğü…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.