34,5700$% 0.23
36,0187€% -0.61
3.004,83%1,46
5.100,00%0,49
20.345,00%0,67
2.703,84%1,21
9.453,79%0,92
Ortadoğu’daki varlığı sorgulanan, İsrail’in Gazze işgali sonrası Irak ve Suriye’de saldırıların hedefi olan ABD, Körfez Savaşı sonrası 1991 yılında girdiği Irak’tan çekilme kararı aldı. Irak merkezi yönetimi ile İki yıl içinde ülkeden çıkma konusunda anlaşan ABD yönetimi, Kuzey Irak’ta küçük bir birlik bırakarak varlığına devam edecek. Kuzeydoğu Suriye’de varlığına devam edecek olan ABD Merkez Komutanlığı, bölgedeki üslerini hava savunma sistemleriyle güçlendiriyor. Kuzeydoğu Suriye’de PYD/DSG’nin oluşturduğu defacto özerk idarenin varlığına son vermek için Ankara’nın teşebbüsleri tesirini göstermeye başladı. ABD güçlerinin bölgeden çıkarılması için Türkiye, Rusya, Suriye, İran ve Irak idareleri arasında görüşme trafiği arttı.
İran destekli Şii kümelerin silahlı saldırıları yanı sıra Bağdat yönetimi üzerinde siyasi baskının giderek artması ve nihayetinde parlamentonun ülkeden çıkma yönünde karar alması sonrasında ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması sürecini hızlandırdı. ABD’li ve Iraklı yetkililer arasında müzakere edilen ve detayları geçtiğimiz hafta açıklanan anlaşmaya göre ABD, önümüzdeki iki yıl içinde askerlerinin tamamına yakınını Irak’tan çekecek.
Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi’nin açıklamasına göre, Bağdat ve Washington’un ABD güçlerinin Irak’taki misyonunu sona erdirme konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi iki kademede gerçekleştirilecek. İlk aşama bu yıl başlayacak ve 2025’e kadar devam edecek, ikinci aşama ise 2026’da sona erecek.
Kuzey Irak’ta faaliyet devam edecek
Şii milis kümelerinin taarruzlarına ve tehditlerine karşı güvenliği sağlamak için ABD birliklerinden oluşan küçük bir kuvvetin Irak Kürdistan Bölgesi’nde kalacağı ileri sürüldü. Kuzey Irak’taki ABD varlığı daha çok bölgenin yönetim merkezi Erbil ile İran ve Türkiye sınırına yakın Harir havaalanı ve çevresinde bulunuyor. ABD güçlerinin, konuşlandığı merkezlerde faaliyetlerine devam edeceği ancak bir bölüm askerin çekilebileceği konuşuluyor.
Washington ve Bağdat’ın, ABD’nin Irak’taki misyonunu askeri güçten diplomatik ve ticari ilişkiler geliştirmeye dönüştürmeye yönelik çalışma yapacağı belirtiliyor.
Büyük saldırıyı karşılamaya büyük takviye
Irak’ın yan sıra Kuzeydoğu Suriye’de faaliyet gösteren ABD’nin askeri varlığı da sorgulanmaya başladı. İsrail’in Gazze saldırısı sonrası İran ve Esad rejimi temaslı silahlı kümelerin taarruzlarına maruz kalan bölgedeki ABD güçlerine ve PYD/DSG’ye yönelik havadan ve karadan birçok saldırı gerçekleştirildi. Saldırıların yer yer çatışmalara dönüştüğü bölgede önümüzdeki dönem kapsamlı saldırıları karşılamaya yönelik hazırlıklar yapılıyor.
Kargo uçakları bir inip bir kalkıyor
Etkili hava savunma sistemleri bölgeye konuşlandırılıyor
Bölgedeki kaynakların aktardığına göre, bölgeye ulaştırılan hava savunma sistemleri arasında, savaş uçaklarının hava taarruzlarına ve 55 kilometre çapındaki bir daire içinde 1 ila 200 metre arasında değişen irtifalarda seyir füzeleri veya balistik füzelere karşı koruma sağlayabilen Hawk-mim 23 bataryaları, helikopterler, dronlar, seyir füzeleri ve alçak irtifadaki hava gayelerine karşı aktifliğiyle bilinen dört tekerlek çekişli askeri araçlara monte edilen Avenger hava savunma sistemi bulunuyor.
Her biri dört adede kadar FIM-92 Stinger füzesi taşıyabilen, iki füze rampası ile donatılan Avangerler, güvenilirliği ve etkinliği ile bilinen kızılötesi güdümlü füzelerden oluşuyor. Stinger füzelerine ek olarak sistem hem hava hem de kara tehditlerine karşı ikincil savunma sağlayan 50 kalibrelik M3P makineli tüfekle donatılıyor. Sistem bir Humvee aracına (HMMWV) monte edilerek çeşitli yerlerde etkili bir şekilde hareket etmesine olanak tanıyor.
Eğitim ve tatbikat
Bölgedeki üsleri İHA ve SİHA ataklarından korumak için ABD Merkez Komutanlığı, PYD/DSG güçleri takımlarını kısa menzilli hava savunma sistemleri kullanımı için eğitime aldı. Bölgede yapılan ortak tatbikatlar sonrasında sistem 2025 yılında bölgeye konuşlandırılacak.
Deyrizor’a yoğun sevkiyat
ABD’nin bölgeye yönelik elektronik harp silahları dahil büyük askeri sevkiyatı sürerken özellikle Suriye’nin doğusunda İran ve rejim temaslı silahlı gruplar bölgeye yoğun silah ve savaşçı desteği yapması dikkat çekiyor. Deyrizor’un bir bölümünü kontrol eden PYD/DSG kümelerine yönelik kısa süre önce yapılan saldırı sonrası bölgede geniş alanlara yayılan çatışmalar büyük oranda sona erdi. ABD’nin aktif hava gücü ile rejim ve İranlı milislerin saldırıları kırılması sonrası bu gruplar daha büyük saldırılar için kapsamlı hazırlık yaptığı bildirildi. Yakın zamanda ABD ve DSG gayelerine yönelik kapsamlı bir saldırı için harekete geçileceği ileri sürülüyor.
Üç ülke harekete geçiyor
Diğer yandan ABD’nin varlığına son verilmesi için hem Fırat’ın batısı hem de doğusunda harekete geçilmesi için Türkiye, İran ve Rusya arasında başlatılan görüşmelerde büyük ara alındı. ABD’nin Irak ve Suriye’de Kürtlere yönelik siyasetinden korku duyulması nedeniyle üç ülkenin ortak hareket edilmesine yönelik niyeti Irak ve Suriye merkezi idareleri tarafından da destekleniyor. Bu kapsamda üç ülkenin bu konuda varacağı anlaşmaya Suriye ve Irak yönetiminin aktif destek vermesi bekleniyor. ABD’nin bölgedeki askeri ve siyasi faaliyetlerini yakın takibe alan Türkiye, Rusya ve İran’ın, bölgede çemberi daraltarak baskıyı arttırıp ABD seçimleri sonrası askeri güçlerin bölgeden tamamen çekilmesini sağlamaya yönelik plan ve projeleri yakın zamanda uygulamaya geçirmesi planlanıyor.
Annesi ve babası Can Atalay’ın “suçlarını” anlatıyor |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
‘Turkish Power’ Diye Bağırıp Küfür Etmişti! Uçuş Öncesi Krizle İlgili THY’den Açıklama Geldi!