35,3381$% -0.03
36,5237€% 0.02
3.033,32%0,24
4.964,00%-0,06
19.799,00%-0,06
2.669,48%0,24
10.000,72%1,11
Uzak bir İskoçya fenerinin tamiratını yapan mühendisler, duvarların içine gizlenmiş bir şişede gizemli bir mesaj buldular. Şaşırtan bir şekilde bu not, 132 yıl önce deniz fenerinde çalışan son mühendis grubu tarafından yazılmıştı. Gizli mektup, İrlanda Denizi’ne bakan bir yarımada üzerinde bulunan Kirkolm köyü yakınlarında 1817 yılında inşa edilen Corsewall Deniz Feneri’nde keşfedildi.
Ekip, cam bir şişenin içerisinde tüy kalem ve mürekkeple yazılmış, yeni fenerin ve merceğin takılmasını, ayrıca mühendislerin ve deniz feneri bekçilerinin isimlerini içeren bir mektup buldu. Şişeyi bulan teknisyen Ross Russell, “Not gerçekten çok sansasyoneldi, şaşkınlığa uğradım” dedi ve devam etti: “132 yıl sonra şişeye dokunan ilk kişi olmak gerçekten akıl almazdı. İnsanın hayatında bir kez yaşayabileceği bir şey.”
Mektup şimdilik Corsewall fenerinin bakımını yapan Kuzey Feneri Kurulu’nun ofislerinde tutuluyor. Ancak ekip, yenileme çalışmaları tamamlandıktan sonra mektubu tekrar duvara geri yerleştirmeyi planlıyor. Ayrıca Russell ve ekibi, bu ilk mektubun yanına kendi bildirilerini içeren yeni bir mesaj daha yerleştirmeyi ve gelecekteki fener bekçilerine bırakmayı planlıyor.
1892 yılında duvarların içine bırakılan notta şunlar yazıyor:
“Corsewall Işık ve Sis İşaret İstasyonu, 4 Eylül 1892.
Bu fener, James Milne & Son Engineers firmasının, Milton House Works, Edinburgh’daki James Wells Mühendisi, John Westwood Değirmencisi, James Brodie Mühendisi ve David Scott İşçisi tarafından Mayıs ayından Eylül ayına kadar dikilmiş ve 15 Eylül 1892 Perşembe gecesi yeniden yakılmıştır.
Şu anda istasyonun bekçileri şunlardır: Müdür John Wilson, 1. yardımcı John B Henderson, 2. yardımcı John Lockhart.
Mercek ve makine James Dove & Co. Mühendisleri Greenside Edinburgh tarafından sağlandı ve William Burness, John Harrower, James Dods tarafından kuruldu. Üstteki firmanın mühendisleri.”
Daha sonra bu mesaj bir cam şişenin içine koyulup bir mantar ve biraz bükülmüş tel ile kapatılarak güvenli bir şekilde duvar boşluğuna yerleştirildi. Not, ancak 132 yıl sonra, çağdaş mühendislerden oluşan bir takımın aynı merceğe onarım yapmaya hazırlandığı sırada bulundu. Ekip, epey uzakta bulunan şişeyi yerinden çıkarmak için ip ve süpürge sapından bir düzenek kullanmak zorunda kaldı. Ayrıca, buldukları bu şişeyi açmadan önce fenerin şu anki bekçisi Barry Miller‘ın gelmesini beklemeleri gerektiği konusunda da hemfikirdi.
Şişeyi kapayan mantarın yıllar içerisinde aldığı hasar, dikkatli bir şekilde açılmasını gerektiriyordu. Gerekli tedbirleri alan ekip, rulo halindeki kağıdı sağlam bir şekilde çıkarmayı başardı. Miller, BBC ile yaptığı röportajda mesajı çıkarırken çok heyecanlı olduklarını ve bunun adeta geçmişteki meslektaşlarıyla buluşmak gibi olduğunu söyledi.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Pera Müzesi’nden “Ustaların İzinde” Rehberli Stant Turu