35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
19.661,00%-0,71
2.638,13%-0,80
10.075,17%1,14
İşlemcinizi overclock etmek istediğinizde birçok farklı ayara dokunuş yapmanız gerekir. CPU üreticileri hız aşırtma sürecini kolaylaştırmak için bazı yazılımlar sunsa da, BIOS üzerinden overclock en alışılagelmiş formül. CPU Ring Ratio (CPU Halka Oranı) ayarı ise en önemli ayar olarak başı çekiyor.
Bu oranı değiştirmek frekans suratlarına doğrudan etki etmekte. Peki nasıl oluyor bu iş? CPU çarpan oranlarına geçmeden önce aslında çoğunuzun bildiği hız aşırtmadan kısaca bahsedelim.
Adından da anlaşılacağı gibi, hız aşırtma çipin saat frekansını artırdığımız bir süreç. CPU’ya yapılıyorsa CPU’nun, GPU’ya yapılıyorsa GPU’nun saat suratını artırmakta. Başka bir deyişle performansı artırmakta.
CPU, bilgisayarınızda yaptığınız her türlü işi ve uygulamayı çalıştıran ünitedir. İşlemciler, arka planda uygulama ve oyunları çalıştırmak için sayıları toplama, çıkarma ve taşıma gibi vazifeleri yerine getirir. Bu misyonları yerine getirmek için CPU’nun transistör olarak bilinen milyonlarca anahtarı değiştirmesi gerekir. Sadece bu da değil, aynı zamanda anahtarların bu işlemleri gerçekleştirmek için senkronize bir şekilde çalışması gerekir. Senkronizasyondan da saat frekansı sorumludur.
Basit bir tabirle, saat frekansı yonganın vazifeleri yerine getirme suratını tanımlar ve hız aşırtma CPU’nuzun sayıları hesaplama suratını artırır. Bu nedenle hız aşırtma, CPU’nuzun çalışma suratını artırarak daha iyi performans sunar.
Artık CPU frekansının ne anlama geldiğini daha iyi anladık. Anlamamız gereken bir başka şey de bilgilerin merkezi işlem ünitesine nasıl ulaştığı. Veri akışını bilmek kıymetlidir. Çünkü CPU’nun verileri sürece suratını artırsanız bile bu tek başına yeterli değil. Sistem işlemciye yeterli süratte veri gönderemezse istediğiniz performans artışını elde edemezsiniz.
Başka bir söyleyişle, işlemci çok hızlı çalışırken verileri çok hızlı şekilde işler, elinde veri kalmadığında oturup bir sonraki veri grubunun teslim edilmesini bekler. İşte bilgisayarların ve bellek sisteminin çalışma biçimi:
Sonuç olarak, CPU tarafından işlenmesi gereken herhangi bir veri sabit şoförden RAM’e ve oradan da önbelleğe geçmekte.
Bellek Denetimcisi ve Ring Ara Bağlantı Kodunun Çözülmesi
Bilgisayarınızdaki her bellek sistemi veri yolları kullanılarak birbirine bağlanıyor. Bu veri yollarının ana amacı verileri bir sistemden başkasına aktarmak.
Örneğin RAM, anakartın bir parçası olan bir veri yolu kullanılarak CPU’ya bağlı. Bu veri yolu CPU’nun bir birimi olan bellek denetimcisi tarafından yönetilmekte. Bellek denetimcisinin ana amacı CPU’nun ihtiyaç duyduğu verileri RAM’den almak. RAM’e okuma/yazma komutları verilere veriler çağırılıyor. Ana sistem belleği ise hızlı şekilde ihtiyaç duyulan verileri veri yolu üzerinden bellek denetimcisine gönderiyor.
Veriler bellek denetimcisine ulaştıktan sonra CPU’ya taşınmakta. Bu görevi yerine getirmek için CPU çekirdeklerini ve L3 önbelleği bellek denetimcisine bağlayan halka ara bağlantı ring interconnect (halka ara bağlantı) kullanılıyor. Özetleyecek olursak halka ara bağlantı, verileri tüm çekirdekler, L3 önbellek ve bellek denetimcisi arasında taşıyan bir veri yolu misyonunda.
Aynı işlemci çekirdekleri gibi, ara bağlantı da bir saat frekansında çalışıyor, transfer belirli bir frekans sisteminde gerçekleşiyor. Bu nedenle, veriler halka veri yolu üzerinde sadece halka ara bağlantı veri yolunun saat frekansı tarafından tanımlanan belirli zaman dilimlerinde hareket etmekte. Veri yolu frekansı artırıldığında, veriler L3 önbellekten CPU çekirdeklerine daha hızlı aktarılabiliyor.
Uzun lafın kısası, Ring Ratio dediğimiz halka veri yolu oranı arttığında CPU’nun içindeki hareketlilik de artıyor. Veriler daha hızlı aktarılırken performans da yüsekliyor.
Hız aşırtma yaparak CPU’nun saat frekansını manuel olarak artırdığınızda, çekirdeklerin verileri işleyebileceği hız artar. Çekirdeklere veri iletmekten sorumlu olan halka veri yolunun hızı, CPU halka oranı artırılmazsa aynı kalır ve bir performans darboğazı oluşturur. Yani CPU halka oranını artırmak hız aşırtma performansına olumlu katkıda bulunur, darboğaz da engellenir.
Intel yeni 13. Nesil Raptor Lake işlemcilerini piyasaya sürdüğünde, halka frekansını artırarak yüzde beşe kadar daha yüksek kare suratları sunmuştu. Ancak transistörler daha hızlı geçiş yaptığı için halka daha yüksek bir frekansta çalıştığından, CPU Ring Ratio yukarı çekildiğinde genel işlemci sıcaklığı da artıyor. Ayrıca halka veri yolu tüm çekirdekler arasında veri transferi gerçekleştirdiğinden, senkronizasyondaki bir uyumsuzluk daha fazla mavi ekran ve çökme yanılgılarına sebebiyet verebiliyor.
Özetle Ring Ratio ayarı artırıldığında performansa olumlu katkıda bulunabilir, ancak sistem kararlılığı problemleri ortaya çıkabilir. Ek bir not olarak, bir işlemcinin çekirdek hızı turbo boost teknolojileri kullanılarak otomatik olarak artırıldığında halka hızı da artmakta. Manuel hız aşırtmada ise Ring Ratio’nun manuel olarak artırılması gerekli.
Doğru şekilde yapıldığında evet, daha iyi performans alınabilir. Ancak çekirdekler arasındaki veri transfer işleminin karmaşık yapısı göz önüne alındığında doğru CPU oranını elde etmek zor olabilir. Bu nedenle, sisteminizin sınırlarını zorlamayı planlıyorsanız en iyi CPU oranını bulmayı deneyin. Hız aşırtma süreciniz istikrarlı ve olumlu şekilde ilerliyorsa CPU halka oranında oynamalar yapabilirsiniz.
Önemli BIOS Overclock Ayarları
CPU Core Ratio’nun dışında gereksiniminiz olan diğer önemli seçenekler:
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Android Tv Vs Google Tv: Fark ve Yenilikler Neler?