35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
19.661,00%-0,71
2.638,13%-0,80
10.075,17%1,14
Bilirsiniz, her türlü entegre devrenin, her teknolojik aygıtın bir ömrü vardır. Kısa tabirle bilgisayarın beyni diyebileceğimiz işlemci (CPU) arızalandığında tek bir işlem bile yapamayız. Peki bu çiplerin ömrü ne kadar, ne kadar dayanır?
İyi haber şu ki, işlemciler standart şekilde çalıştığında en uzun süre dayanan, size hizmet eden temel donanım. İşlemciniz kaç yaşında? Tahminen de 5-6 yıldır kullanıyorsunuz. Ne kadar süre daha gidecek? Uzun süreler. Etrafınızda 10 yada 20 yıllık işlemciler görmüş olabilirsiniz. İstisna durumlar ve üretim kusurları haricinde CPU’nuzu çok uzun süreler kullanabilirsiniz.
Ama ne kadar uzun süre dayanabilirler? Olası ihtimallerden kimilerini inceleyelim. Geçmişte ekran kartlarının genel dayanıklılık müddetlerini almıştık. Şimdi sıra işlemcilerde.
Merkezi işlem üniteleri hareketli parçaları olmayan, fizikî olarak korunan ve son derece güçlü olan bileşenlerdir. En az bir süre verecek olursak, işlemcinize iyi bakarsanız arızalanmadan en azından 8-12 yıl boyunca çarçabuk dayanabilir.
Genelleme yapıyoruz lakin bazı istisna durumlar olabilir. Gerekli bakımları yapsanız bile, donanım veya yazılımdaki yanlışlar nedeniyle CPU’nuz çok daha erken bozulabilir. Bu donanımlar genellikle ansızın hayata gözlerini yummaz, öncesinde bazı uyarılar verir.
HDD’ler veya soğutucular gibi bileşenlerin tersine, işlemcilerin hareketli parçaları yoktur. Termal macun ve soğutucuyla birlikte doğru şekilde monte edildiği sürece uzun süre stabil şekilde çalışmaya devam eder. Her çip temel bakım gerektirir, iyi soğutulduğu ve termal macun bakımları yapıldığı sürece daha uzun süreler çalışır. Bu nedenle çiplerin gerçek ömrünü tahmin etmek zor, çünkü her biri farklı koşullar altında görev yapar.
Gündelik hayatınızda kullandığınız bazı teknolojileri hatırlayın. Akşam eve dönerken kullandığınız ATM, iş yerinizdeki güvenlik sistemi ve daha sayısız aygıt. Bunların hepsi bir CPU’ya sahip olan ve çoğunlukla çok uzun bir süre değiştirilmeleri gerekmeyen teknolojik aygıtlar.
CPU dayanıklılığını ölçmenin en popüler yollarından biri ortalama arıza müddetidir (MTTF). MTTF, bir bileşenin arızalanmadan önce çalışması beklenen ortalama süreyi tahmin eden bir güvenilirlik ölçütü. Katı hal şoförleri (SSD) için de benzer bir metrik bulabilirsiniz. SSD’lerin de uzun süre dayandığı söylenebilir lakin CPU’lar kadar değil.
MTTF ile ilgili sorun, Intel ve AMD’nin yongaları için MTTF tahminlerini açıklamaması. Bu nedenle de bir ölçüt olarak kullanamıyoruz. Illinois Üniversitesi’nde yapılan eski bir çalışmada çip üreticilerinin yaklaşık 20 yıllık bir MTTF hedefledikleri belirtilmişti, ancak bu 2006 yılındaydı. Peki ya şimdi? Kimse tahmin edemez. MTTF daha çok kurumsal ve sunucu sınıfı CPU’lar bağlamında kullanılıyor, bu nedenle Intel ve AMD’nin bunu teknik özellik sayfalarına koymaması şaşırtan değil.
Rakamlar bir yana, işlemciler yükseltme vaktinden daha uzun süreler dayanır. Hepimiz bir süre sonra daha yeni nesil bir CPU’ya geçiş yapıyoruz. Yeni bir modele geçene kadar elinizdeki ürünün arızalandığını neredeyse hiç görmezsiniz.
Özetle, sisteminizin diğer parçaları genel olarak CPU’dan çok daha önce arızalanma eğiliminde. Dengeli bakım ve uygun soğutma ile normal çalışan bir işlemci çok rahat şekilde 15-20 yıl dayanabilir. Düzgün bir soğutma sağlansa bile ağır güç tüketimi ve yoğun kullanım nedeniyle süre biraz daha (10+ yıl) düşebilir. Çipin doğru şekilde soğutulmaması, ağır yükte kullanım ve daima olarak aktif çalışma gibi etkenleri hesaba kattığımızda ise 10 yıldan daha önce arızalar yaşanması doğal karşılanabilir.
Misal: 13. Nesil ve 14. Nesil İstisnası
Hep uzun müddetlerden bahsediyoruz ama bazı istisna durumlar da var. En yakın örnek olarak Intel’in 13. Nesil Core ve 14. Nesil Core çiplerini gördük. Piyasaya sürülen bazı çiplerde kararsızlık sıkıntılarının yanı sıra arızalanma sorunları yaşandı. Bu süreçte yaş ve kullanım durumunun hiçbir etkisi yoktu, tüm suç mavi ekibindi. Ancak yine de arızalanmanın yüksek voltajlarda daha fazla yaşandığını söyleyebiliriz.
Çökme ve kararlılık problemleri 13. Nesil Core Raptor Lake ve 14. Nesil Core Raptor Lake Refresh işlemcileri etkiledi. Mavi ekibe göre sorunların kaynağı yüksek voltaj. Bazı teknoloji kaynakları ise farklı nedenler olabileceğini iddia etti.
Intel, hatalı CPU mikro kodlarının istikrarsızlık sorunlarına yol açan temel neden olduğunu bildirdi. Mikro kod, CPU’nun yüksek voltaj düzeyleri talep etmesine neden olarak işlemcinin güvenli hudutlarının dışında çalışmasına yol açıyor.
Kutudan Çıktığı Haliyle
Bazı CPU’lar kutudan çıktığı haliyle veya kullanılmaya başlandıktan sonraki aylar içinde arızalanabilir. Böyle ürünlerin sayısı çok çok azdır, biraz da talih işi diyebiliriz. İlk ayları atlattıktan sonra rahatsınız, yıllar boyunca tık demeden kullanabileceğiniz bir işlemciniz var. Ayrıca AMD ve Intel, ülkeye bağı olarak en az iki veya üç yıllık garanti sunuyor.
İşte bir merkezi işlem ünitesinin dayanma müddetinde en büyük rol oynayan üç faktör:
Sıcaklıklar
Günümüzdeki işlemciler geçmiş modellere göre daha sıcak çalışıyor, gerçekten yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor. Bilinçsizce overclock yapmıyorsanız elinizdeki çipi tek seferde yakma olasılığınız çok düşük. Üreticiler aşırı ısınmaya ve arızalanmaya karşı önlem olarak çeşitli sistemler kullanmakta. Aşırı sıcaklıkların yaşandığı durumlarda sisteminiz birdenbire kapanabilir veya kendini muhafazaya almak için suratını düşürür.
Aniden bozulmasa bile aşırı ısınma çipe zarar verir ve ömrünü yavaş yavaş azaltır. Ayrıca hem AMD ve Intel olmak üzere marka, hem de nesil ve modele bağlı olarak sıcaklık sınırları değişkenlik gösterebilir.
Peki termal gerilimi nasıl önlersiniz? Cevap standart, CPU’yu serin tutarak. Düzenli olarak termal macun değişiminizi yapın, yeterli bir işlemci soğutucusu alın. Eğer üst seviye model çiplerden birini kullanıyorsanız sıvı soğutmaya yatırım yapmaktan kaçınmayın. Kasanızın hava akışının düzgün olduğundan emin olun. Her ihtimale karşı oyun oynarken veya diğer ağış iş yükleri sırasında sıcaklık pahalarını kontrol edin.
Hız Aşırtma ve Voltaj
Hız aşırtma yaparak frekansları biraz artırmak, ekstra performans elde etmek istiyor olabilirsiniz. Ancak bunu güvenli ve hudutlar dahilinde yapmanız gerekiyor. Yüksek voltaj verdiğiniz takdirde çipiniz daha fazla ısınabilir, ayrıca daha hızlı şekilde yıpranabilir.
Bakımlar
Her zaman söylediğimiz gibi, bilgisayara düzenli bakım yapmak hem modüllerin ömrü hem de performans açısından önemli. Özellikle CPU ve GPU için sıcaklıklar çok değerlidir. Hakikaten düzenli bakım ve termal macun değişimi yapılmalı. Böylelikle işlemcinizin daha sağlıklı çalışmasını, daha uzun süre dayanmasını sağlarsınız.
CPU arızasını gösteren birçok sinyal olabilir, ayrıca bu sinyaller her zaman bilgisayarınızın tamamen kullanılamaz hale geleceğini göstermiyor. Eğer gündemden düşmeyen Intel CPU arızalarından biri başınıza geldiyse veya durumu takip ettiyseniz biraz bilgi sahibi olmuşsunuzdur.
İşte CPU’nuzun arızalanmaya başladığını gösteren bazı belirtiler. Elbette bu meseleleri yaşadığınızda hemen işlemci arızasına yorumlamak doğru değil, ancak biz tüm belirtileri listelemeye çalışacağız:
İşin kötü yanı, bu işaretler farklı manalar da taşıyabilir. Yani doğrudan CPU’nun arızalandığını göstermez, sorun diğer donanımlarla da alakalı olabilir. Sorunun kaynağını bulamıyorsanız canınız sıkılmaya başlayabilir. Arıza tespiti bazen zaman ve sabır gerektirir.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ddr6 Ram Teknolojisi Hakkında Tüm Bilinenler