32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Hatalarla Mücadele ekiplerince, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Türkiye’ye kaçak yollarla soktukları oto yedek kesimlerine saklı depolarda tanınmış araç markalarına ait logo basıp sonra da bu modülleri kurumsal firmalara, büyük araç filolarına ve kamu kurumlarına sattıkları tespit edilen 16 firmayı deşifre etti.
Yürütülen soruşturma çerçevesinde takımlar, yapılan tespitlerin akabinde 16 firmaya ait 19 işyerinde görevli 18 kişinin yakalanması için operasyon düğmesine bastı.
Yapılan teknik ve fiziki takibin akabinde İstanbul, Bursa, Düzce, Adana, Hatay ve Ankara’da 16 firmaya bağlı 19 işyerine baskın yapıldı.
60 kamyon dolusu kaçak ve sahte oto yedek modülü ele geçirildi
Düzenlenen kaçak ve sahte oto yedek modül operasyonunda, piyasa bedeli 720 milyon 915 bin lira olan 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek modülü ele geçirildi.
60 kamyonu bulan yedek modül operasyonunda 18 kişi yakalanırken, firma yetkililerinin Türkiye’ye kaçak yollarla soktukları oto yedek kesimlerine bâtın depolarda tanınmış araç markalarına ait logo bastıkları ve kurumsal firmalara, büyük araç filolarına ve kamu kurumlarına sattıkları tespit edildi.
Polis yapılan tarafından yapılan çalışmanın, son yıllarda gerçekleştirilen en büyük sahte oto yedek modül operasyonu olarak kayıtlara geçerken, soruşturmaya ilişkin çarpıcı detaylara ulaşıldı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Örgütlü Nitelikli Dolandırıcılık”, “5607 SKM” ve “6769 SKM” hatalarına yönelik yürütülen soruşturmaya nazaran, söz konusu 16 firmanın yasa dışı çalışma prosedürleri ve büyük vurgunu deşifre oldu.
Kaçak ürünleri özgün gösterdiler
Oto yedek modül dolandırıcılarının, yurtdışından kaçak yollarla getirilen eserlere bâtın depolarda gece mesaisi yapılarak marka logoları bastıkları, ayrıyeten İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki sahte belgeciden, sahte evrak temin ederek hem kaçak hem de sahte olan ürünleri “orijinal” ve “yasal” gibi gösterdikleri, sonra da söz konusu yedek modülleri kurumsal firmalara, büyük araç filolarına ve kamu kurumlarına sattıkları anlaşıldı.
Bu yolla yüklü ölçüde vurgun yaparak kamu ziyanına sebep olan oto yedek modül dolandırıcısı firmaların, yakın vakitte yüklü ölçüde dolandırıcılığa konu kaçak ve sahte ürün depoladıkları, kısa süre içerisinde de bu malları yurtiçi ve yurtdışı piyasasına sürmeye hazırlandıkları aktarıldı.
Polis tarafından gerçekleştirilen saha araştırmalarında, şebeke üyelerine ait firmalara ait depoların kaçak ve sahte eserlerle dolu olduğu belirlenirken, söz konusu depolarda çalışan kişilerin diğerlerini depo alanından uzaklaştırma eğiliminde oldukları kaydedildi.
Firma sahiplerinin, işyerlerinin kapalı alanlarında çalışanlarına gece yoğun mesai yaptırdıkları ve bu adreslerde birden fazla firma kaydının olduğu belirtildi.
Bazı firmaların yurtdışına satmış olduğu oto yedek kesimlerinin yabancı ülkede güvenlik birlerince yakalandığı anlatılan soruşturmada, sahte damga ve mühürle satış yapan bu firmalar aleyhine çeşitli davaların açıldığı anlatıldı.
Toplam 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek kesimi emniyette sergilendi
Emniyet ekiplerince sürdürülen araştırmalarda, bu sahte ve kaçak modüllerin firmalarda yönetici/ortak sıfatına haiz kişiler tarafından piyasaya sürüldüğü kaydedildi. Polis, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet”, “6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu” ve “30 Marka Hakkına Tecavüz” gibi atılı kabahatlerle benzeri içerikli suç kayıtlarının olduğunu tespit etti.
Ayrıca polis, firmalar ve şüpheliler hakkında ilgili kurumlardan temin edilen kayıtlarda, hakkında suç iddiası bulunan firmaların birbirleriyle yoğun temasını belirledi. Aynı adrese kayıtlı, aynı şahsa ait birden fazla firma arasında hayatın olağan akışına alışılmamış ticari hareketlilik belirlenirken, şüpheli firmalar arasında çeşitli kamu kurumlarına, ulusal ve uluslararası nitelikte kurumsal firmalara satış yapan firmaların olduğu tespit edildi.
Piyasa pahası 720 milyon 915 bin lirayı bulan toplam 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek kesimi emniyette sergilenirken, yakalanan şüpheliler sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.
Polisteki süreçleri tamamlandıktan sonra şüphelilerin 9’u hakkında ikmalen adli süreç başlatıldı. Diğer 5 şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca hür bırakılırken, geri kalan 4 kişi hakkında ise “adli kontrol hükümleri” uygulanarak salıverildiği öğrenildi.
Diğer Aktüel Haberler için tıklayın
Gaziantep’te 56 Kilo Esrar Ele Geçirildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.