32,6970$% 0.15
35,1154€% 0.03
2.445,89%-0,06
3.968,00%-0,42
15.892,00%-0,43
2.324,44%-0,31
10.283,64%-0,58
Ekonomim.com yazarı Abdullah Tolu, AKP’nin yeni vergi paketinin son taslağına ulaştı. Yeni düzenlemeler ilk kabine toplantısında ele alınacak ve ardından TBMM’ye sevk edilecek.
PEŞİN VERGİ…
Hazırlanan Torba Yasa teklifinde, Türkiye’deki şirketler için Asgari Kurumlar Vergisi geliyor. Bu vergi, kurum yararının yüzde 10’u veya beyan edilen hasılatın yüzde 2’si üzerinden hesaplanacak.
Ayrıca, ticari kazanç ve serbest meslek yararları için Asgari Gelir Vergisi getiriliyor. Bu mükellefler, beyan ettikleri vergiye tabi karlarının hasılatlarının yüzde 5’inden az olması durumunda, ortadaki fark üzerinden vergi ödeyecek. Bir diğer anlamı ile serbest meslek erbapları peşin vergi ödeyecek.
Doktor, avukat, diş hekimi gibi serbest meslek sahiplerinden, hasılat denetimi sırasında tespit edilen çıkarlarının yüzde 20’den fazla fark göstermesi halinde izah istenecek ve kâfi görülmeyen açıklamalar durumunda tarhiyat yapılacak. Çok uluslu şirketler için Küresel Asgari Kurumlar Vergisi yüzde 15 olarak uygulanacak.
TAPUDA GERÇEK BEDELE GEÇİŞ ÖNERİSİ KALKTI
Torba Yasa teklifinde gayrimenkullerle ilgili bazı düzenlemeler yer almadı. 5 yıl elde bulundurma süresi ve konut kira istisnasının kaldırılması tekliften çıkarıldı. Tapuda gerçek bedele geçiş önerisi de yer almadı.
BORSADA KAZANÇ VERGİSİ
Borsa çıkarlarının vergilendirilmesi sonbahara bırakıldı. Lakin, GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu getirildi. Pay senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. İştirak payı satış karı istisnası ve KDV istisnası kaldırıldı. İndirilecek KDV’nin 5 takvim yılı içinde giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak vergi incelemesi yapılacak.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI HER YIL ARTIRILACAK
Serbest bölge kazanç istisnası sadece ihracat yararlarıyla sonlu olacak. Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) proje çıkarlarının kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı. Yurt dışı çıkış harcı meblağı artırılıyor ve her yıl yeniden değerleme oranında güncellenecek.
ENGELLİNİN ARAÇ ALIMINDA 10 YILLIK SÜRE
Malûl ve engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnasının süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.İstisna ile alınan araçları mirasçı veya hak sahibi 10 yıl içinde satarsa vaktinde alınmayan ÖTV alınacak.
SADECE VERGİ CEZALARINDA UZLAŞMA
Uzlaşmada vergi aslı kapsamdan çıkarılıyor, sadece cezalarda uzlaşma olacak. Kurumlar Vergisinde tevkifat yoluyla vergilemenin kapsamı genişletiliyor. E-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleşen satışlardan yüzde 15 tevkifat yapılması ve KDV’de kısmi tevkifat uygulanan süreçlerden kurumlar vergisi tevkifatı yapılması planlanıyor. “Özel sarfiyat harcama bildirimi” tekliften çıkarıldı.
ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI! ELDEN KİRA, FATURA KESMEME…
Asgari Vergiden Dönüş Yok: İşte Hazırlanan Vergi Taslağının Son Hali!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.