33,0009$% 0.45
35,7632€% 0.54
2.516,91%0,82
4.083,00%0,53
16.361,00%0,58
2.374,36%0,46
10.754,44%-0,39
Erzurum’un Oltu ilçesinde zorlu bir süreçle çıkartılan Oltu Taşı ile alakalı yapılan sektörel araştırma ilginç sonuçları beraberinde getirdi.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yapılan bir sektörel araştırmada , Oltu Taşı’nın ürün haline getirildikten sonra satışı ile ilgili süreçteki üretici – müşteri bağlantıları ortaya koyuldu. Araştırmanın sonuç kısmında süreçlerden birincisinin doğrudan satış olarak ifade edilen üreticinin kendi üretim ya da satış noktasında müşteriye eserini arz etmesi ve ikinci olarakta dolaylı satış yani; üreticiden aracı üzerinden müşteriye ya da satış noktasına olan satış şeklinde dile getirildi.
“Oltu Taşı kullanıcılarını eğitim düzeyi yüksek”
Oltu Taşı ürünleri tercih eden tüketiciler üzerine yapılan anket çalışmasında ilginç sonuçlara ulaşıldı. Araştırma datalarına göre; Oltu Taşı tüketicilerin eğitim seviyesinin yüksek (%44,97’si lisans, %25,44’ü lisansüstü, %18,93’ü lise ve %7,1’i ilkokul mezunu), çalışan kesim (%31,43 memur, %14,86’sı işçi) ve orta gelirli olduğu tespit edildi. Oltu Taşı eserlerin satın alınma teknikleri ile ilgili olarak müşterilerin çoğunluğunun bu ürünleri Erzurum kent merkezine bulunan satış noktasından (Oltu Taşı ürünler satan dükkanların bir arada bulunduğu yer olan Taşhan; %48,73), Oltu ilçesinde bulunan ve içerisinde 37 satış mağazasının çalıştırıldığı Oltu Taşı ve Gümüşçüler Çarşısı’ndan (%39,09) ve son yıllarda oranı artmasına rağmen çok yetersiz bir biçimde internetten (%4,57) aldıkları belirlendi.
“İthal ürünler Oltu Taşı’nı zorluyor”
Araştırmada , Oltu Taşı eserlerinin Erzurum ve yakın etrafı ile ülke çapında satışa sunulabildiği belirtilerek, “Ancak yerelde satış daha fazla olmasına rağmen ulusal ölçekte müşterilerin esere ulaşması doğrudan yereldeki satış noktalarından internet veya telefon üzerinden olmaktadır. Oltu Taşı eserlerin yerel pazarda kendilerine yer bulmasının en önemli sebebi Oltu Taşı’nın Erzurum’a ait turistik bedelinin olmasıdır. Ulusal pazarda ise bu ürünler üreticilerin ya da aracıların ürünleri şahsen kendilerinin Erzurum dışında satışları ile yer bulmaktadır. Türkiye genelinde oluşturulmuş bir bayilik sistemi ya da satış ağı bulunmamaktadır. Oltu Taşı eserlerin satıldığı Taşhan, Oltu Taşı Gümüşcüler Çarşısı gibi toplu satış merkezlerindeki mağazalarda Oltu Taşı eserlerin yanı sıra son yıllarda ithal gümüş takılar ve süs taşlarının yoğunlukla satıldığı görülmektedir.” denildi.
“Rus Taşı’na yönelik tedbirler alınmalı”
Oltu Taşı satan yerlerde ürün çeşitliliğinin ithal eserlerde fazla olması tüketiciyi bu eserlere yönlendirdiği vurgulanan araştırmada, daha sonra şöyle denildi “Gürcistan’dan getirilen ve fizikî özellikleri ile Oltu Taşına benzeyen Rus Taşı’nın piyasada Oltu Taşı ismiyle pazarlanması tüketicilerde güven sorunu oluşturmaktadır. Oltu Taşı’ndan ayırt edilmesi epeyce zor olan Rus Taşı eserlerin piyasaya ucuz olarak sürülmesi gerçek Oltu Taşı eserlerin tercih edilmesi önünde bir engel oluşturmaktadır. Özgün ürünler için kalite ve fiyat standardizasyonuna yönelik bir sertifikasyon uygulanmamaktadır. Belli bir standartta üretilip muhakkak kalitedeki eserlerin sabit fiyat ile satılması garantisinin tüketiciye verilmesi açısından hayli önemli olan sertifika uygulaması satış sonrası hizmetlerde tüketicinin muhatap bulması için de gereklidir. Oltu’da faaliyet gösteren Oltu Taşı Sanatını Geliştirme, Sanatkarlarını Koruma ve Kalkındırma Derneği Oltu taşının marka tescil belgesini almıştır.”
Osbük Endüstrinin Yıldızlarını Arıyor: 4. Osb Yıldızları Araştırması Başladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.