35,4873$% 0.05
36,6764€% 0.29
3.074,77%0,03
5.011,00%0,02
19.982,00%0,00
2.695,72%-0,01
9.739,72%0,25
İsviçre merkezli uluslararası finans kuruluşu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), BIS, uluslararası mali ve finansal işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Kurum, merkez bankaları için bir banka görevi görüyor.
BIS’in Para ve Ekonomi Bölüm Başkanı Claudio Borio, kurumun 1 Haziran-6 Eylül döneminde finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdiği çalışması hakkında bilgi verdi.
Claudio Borio, merkez bankalarının son birkaç yılda faiz oranlarını yükselterek oluşturdukları koruma tamponlarını faiz oranlarını çok hızlı düşürerek kaybetmemesi gerektiği çağrısında bulundu.
Borio, söz konusu periyodun makroekonomik olarak aşırı hassas olduğunu, enflasyonun gayeye doğru yönelmesine rağmen aşırı oynaklıklarda artış yaşandığını anımsattı.
ABD FİNANSAL PİYASALARINDA TEDİRGİNİLİK
Ekonomik yavaşlama kaygılarının özellikle ABD’de piyasa iştirakçilerini daha erken ve hızlı faiz indirimleri beklemeye yönelttiğini anlatan Borio, finansal piyasalarda önemli ölçüde tedirginlik yaşandığını ifade etti.
“GENEL BİLDİRİMİZ İHTİYATLILIK”
Son periyotta enflasyon görünümünün düzgünleştiğini belirten Borio, şu değerlendirmede bulundu:
Burada genel bildirimiz ihtiyatlılık bildirisidir. İhtiyatlı olunması konusundaki bildirimiz hala geçerli. Bu belirli bir merkez bankasına yönelik değil. Her merkez bankası, ülkenin belirli şartlarına göre hangi süratte hareket edeceğine karar verecektir.
MERKEZ BANKALARININ KAZANCI
Claudio Borio, merkez bankalarının çeşitli uygulamalarla politika hareketi alanını yeniden kazanmayı başardığına işaret ederek, “Elbette bu manevra alanının israf edilmesi üzücü olur.” diye konuştu.
Uzun vadede, para siyasetinin hem beklenen hem de beklenmeyen durumlarla başa çıkmak için güvenli marjlar içermesi gerektiğine dikkati çeken Borio, sakinliğin beklenen bir durum olduğunu, koronavirüs gibi bir şokun ise öngörülemediğini bu gibi gelişmelere hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.
FAİZ İNDİRİMLERİN HIZI VE SEVİYESİ
Borio, faiz indirimlerinin hızı ve düzeyi belirlenirken söz konusu gelişmelerin göz önünde bulundurulmasının önemine işaret etti.
BIS NEDİR?
BIS’in, aralarında ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da (TCMB) yer aldığı 60’tan fazla üyesi bulunuyor.
BIS’in, üye ülkelerin merkez bankalarının rezerv siyasetleri konusunda koordinasyonu sağlamak ve merkez bankaları arasında para transferlerinde aracı olmak gibi görevleri bulunuyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ticaret Bakanlığı’ndan ‘Uluslararası Nezaret Şirketi’ Kararı