35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Bazı akşamlar yemek yaparken ‘Dancing In The Dark’ın sesini sonuna kadar açıyorum. Bazı sabahlar da ‘Nebraska’ ile uyanıyorum. Sanırım ben bile Bruce Springsteen’in hayatımda kapladığı yerin farkında değilim. Ne olursa olsun, o daima var benim için; oralarda bir yerlerde müziklerini söylüyor ve ben onu hiç bilmeden hayatımın fon müziği yapıyorum.
Geçtiğimiz haftalarda yetmiş beşinci yaş gününü kutladı. Mutlu ve anlamlı bir yaşam, diye düşündüm ben de. New Jersey’de doğmuş Katolik bir işçi çocuğunun, büyüdüğünde sayısız mükafatla taçlanan upuzun bir müzik mesleğine sahip olması… Yoksa bu Amerikan rüyası mı?
Belki öyle, tahminen de değil. Ne var ki, tüm vakitlerin en büyük müzik müelliflerinden biri olan Bruce Springsteen hayatı boyunca Amerikan hayalinden çok, Amerikan gerçekliğiyle ilgilendi aslında. O şöhretin ya da paranın değil, işçi sınıfının hikayesini dürüstçe ve samimiyetle anlatmanın peşindeydi daima.
BOĞAZA YAPIŞAN İSYAN DUYGUSU
Yaşam hikayesine şöyle bir baktığımda bütün taşlar yerli yerine oturuveriyor. Springsteen katı kuralları olan bir Katolik okulunda başlıyor eğitim hayatına. İçinde ona dayatılan bütün bu kurallara karşı bir isyan dalgası yükseliyor, bu isyan duygusu onun boğazına yapışıyor, onu nefessiz bırakıyor o yıllarda.
Müzik ise tek çıkış yolu olarak gösteriyor kendini. Bruce şimdi küçükken fırtınadan kaçıp limana sığınan minicik bir yelkenli gibi müziğe sığınıyor ve hayatının maksadını onda buluyor. Tahminen de onu bu yüzden bu kadar çok seviyorum. Ben de çocukken tıpkı onun gibi Elvis Presley dinler ve hayaller kurardım. Bruce da o periyotta tıpkı Elvis gibi müzikler söylemek, Sinatra gibi hikayeler anlatmak istiyor.
Bir ozan olmak… Hayalini kurduğu şey bu. Yıllar sonra, aldığı Katolik eğitimin, müziğinin üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyleyerek, o yılları nostaljik bir sevgiyle anacağını ise aklından bile geçirmiyor.
Düşünüyorum da, tahminen de çocukken kim olduğumuz, büyüdüğümüzde kim olacağımızı da büyük ölçüde belirliyor. New Jersey’in işçi sınıfı aileleri arasında büyüyen Springsteen’in zaman içinde bir işçi sınıfı ozanına dönüşmesi gibi. Yani, bazı şeyler tahminen de kaçınılmaz, öyle değil mi?
Bruce şimdi küçücükken annesi onun için bir gitar kiraladı. Bu gitarın haftalık ücreti tam 6 dolardı. Zamanla, gitarı küçük Bruce’un en iyi arkadaşı oldu. Okulda ise mutsuzdu; uyum sağlamakta zorlanıyor, diğer çocuklardan ayrı, tek başına takılmaktan hoşlanıyordu. Tahminen de kendi yalnızlığı içinde, başının içinde çalan o sessiz müziklerle birlikte, mutsuz ama derinlikli bir yaşam sürüyordu.
20 yaşına geldiğinde ailesi New Jersey’den taşındı. Bruce ise kaldı ve birçoklarının yaptığı gibi The Beatles’ı dinler dinlemez müzik dükkanına koşup ilk gitarını satın aldı. Sonrasında yerel kulüplerde New Jersey’in sahil kasabaları hakkında şairane müzikler çalıp söylemeye başladı.
‘THE BOSS’ LAKABI
Zaman içinde, yine annesinin gönderdiği parayla iyi bir gitar aldı kendine. Bu gitarla birçok kümede çaldı, birçok kez sahneye çıktı. Sonunda kendi grubunu, yani E Street Band’i kurdu. Grup mesleği boyunca sık sık dağılıp birleşti, Springsteen ise hem kümeyle hem de solo olarak burada saymakla bitmeyecek kadar çok albüm kaydetti.
Bu arada, çaldıkları kulüplerde gecenin sonunda grup fiyatını toplayan ve grup üyelerine dağıtan kişi de kendisiydi. Aynı zamanda da sıkı bir Monopoly oyuncusu olarak etrafa ün salmıştı. Bütün bunlar ise ona kaçınılmaz bir biçimde “The Boss” (Patron) lakabını kazandırdı.
Bruce Springsteen rock’n roll’u hiçbir zaman sadece bir eğlence aracı olarak görmedi. O işçi sınıfının yaşadığı zorluklar, kapanan fabrikalar, işsizlik, göçmenler, yoksulluk ve küçük kasabalar hakkında dokunaklı müzikler yazmayı daima çok sevdi.
Sıradan insanların sıradan hayatlarını anlatan bu büyük rock şairi; aynı zamanda son derece duygusal bir ruh, ateşli bir insan hakları savunucusu. O bir rock yıldızı olmanın ötesinde, işçi sınıfının romantik sesi… Ve bu neyse ki hiç değişmedi.
Bu sabah gün doğumunu izlerken ‘Nebraska’nın sesini biraz daha açıyorum. “İyi ki doğdun, Patron!” diye kendi kendime mırıldanıyorum. Şimdi güne başlamaya hazır değilim, bu harika müzikten kendime bir battaniye örmek ve birkaç saat daha bu battaniyenin altında yaşamak istiyorum.
Ama biliyorum, birazdan kalkıp bir fincan kahve yapacak, sonra da yazılarımın başına oturacağım. Akşama ise ‘Dancer In The Dark’ eşliğinde balkabağı pişireceğim çünkü böyle şeylerin mevsimi geldi ve ben çok memnunum bunun için.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bir Kadın Anti Kahraman Hikayesi: Yalnız