38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Seray Şahinler – Nobel Edebiyat Ödü- lü’nün son sahibi Han Kang, Güney Kore edebiyatının dünyaya armağanı kelamlarıyla addediliyor. Han Kang değil kendi coğrafyasının çağdaş dünya edebiyatının çok özel bir ismi. Hafıza ve bellek bütün muharrirlerin ortak meselesi olsa da Han Kang’ın kaleminde bu kavramlar yeniden yazılıyor. Aynı zamanda geçmişi, bugünü, görüneni ve yüzleşmek isteneni bu kadar minimal anlatan benzeri başka bir yazar daha yok.
Han Kang onu 2016’da dünyaya tanıtan, Booker Ödüllü “Vejetaryen”in ardından “Çocuk Geliyor”,” Beyaz Kitap” ve “Veda Etmiyorum” kitaplarıyla ülkemizde çok sevildi. Geçtiğimiz günlerde ise “Sevgilinin Soğuk Elleri” romanı April Yayıncılık tarafından Göksel Türközü’nün çevirisiyle lisanımıza çevrildi. Kang yine istikrarlı bir şekilde bizi işaret ediyor. Kang’a göre, hepimiz hayat denilen uçurum kabuğunun üzerinde akrobasi yapar gibi maskeler takarak yaşıyoruz. Bu sefer merkezde sonsuz sınırsız güzellik baskısı, gençliğe duyulan hastalıklı aşk, hepimizin yüzündeki ve kalbindeki maskeler var.
“Sevgilinin Soğuk Elleri”, 2002’de yayımlanmış; yani bizim okuduğumuz, bildiğimiz külliyatın erken dönem kitaplarından diyebiliriz. Kang sevenler için geriye gidip onun yazın serüvenin takip etmek ve dil lezzetinin nasıl piştiğini görmek çok keyifli.
“Sevgilinin Soğuk Elleri”ne gelince… Bu kez iki sanatçı var karşımızda: Yazar H. ve heykeltıraş Cang Unhyong. Yazar H. daha önce yapıtlarını tesadüfen birkaç yerde gördüğü heykeltıraş Unhyong ile karşılaşıyor. Heykelini ilk gördüğü anda gerçekliğinden ve ‘yaşayışından’ çok etkileniyor. Beş ay sonra sanatkarın kardeşinden bir telefon alıyor ve Unhyong’un sırra kadem bastığını öğreniyor. Ama geride öyle bir günlük bırakıyor ki sanatçı; estetiği, hoşluğu, gerçeği, sisi, pusu birden açığa çıkarıyor ve bizi Unhyong’un sırdaşı yapıyor. Onun kendiyle karmaşık düzeni; sanatıyla kurduğu tutkulu ama takıntılı, aşka yönelik saplantılı hikâyesiyle birleşiyor.
Han Kang, kitabı “Parmak”, “Kutsal El”, “Maskeli Balo” olarak üç kısma ayırmış. Her bölüm kendi içinde farklı başlıkları takip ediyor. Muharririn tercih ettiği ‘Zaman, yara izi, sır, kanıt, enkaz, kirlilik, ölüm maskesi, kavuşma, sıcak el’ gibi başlıklar da aslında Kang’ın edebi anatomisinin öz temsilleri. Han Kang’a göre, hepimiz hayat denilen kabuğun üzerinde, uçurum kabuğunun üzerinde akrobasi yapar gibi maskeler takarak yaşıyoruz. Yazar H’nin heykel için tanımı gibi hayat: “İçinde kabuk bulunduran kabuk”.
Nobelli Han Kang her romanında yaraları sağaltmanın yollarını arıyor, insan varoluşunun yalnızlığı üzerine edebî bir performans sergiliyor, okurlarını kendileriyle ve toplumla bir yüzleşmeye çağırıyor. “Sevgilinin Soğuk Elleri” de bu halkanın son parçası.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Dolaptaki E.t. Satılıyor