34,3896$% 0.02
36,5785€% 0.05
2.871,20%-0,03
4.869,00%0,02
19.475,00%0,02
2.599,37%0,00
9.226,86%-0,54
SERVET YILDIRIM – Buraya kadar her şey olumlu. Daha yüksek kredi notu daha iyi borçlanma imkânı, sermaye girişlerinde hızlanma demek. Ama her not yükselişinden sonra yazdığımız gibi cuma gecesi gelen artış Türkiye için olumludur ama yeterli değildir. Bir ekonomi için başarı ölçütü S&P ölçeğinde en az BBB- ya da Moody’s ölçeğinde en az Baa3 notuna sahip olmaktır. Oraya ulaşmak için ise notumuzun dört kademe daha artması gerekiyor. Şu anda rating kuruluşları bizim için “finansal yükümlülüklerini yerine getirebiliyor ancak yüksek risk var” diyorlar. Dört kademe artıştan sonra ise “Kredi kalitesi iyi ve kredi riski düşük” diyecekler.
Yenileri gelecek
Bu yılın geri kalan döneminde yeni not artışı olur mu? Olur. Görünümün her üç kuruluştan olumlu olması da bir sonraki not aksiyonun yukarı yönlü olacağına işaret ediyor.
2023 Mayıs seçiminin ardından siyasetlerde yapılan değişikliklerin ve klâsik siyasetlere yönelişin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılandığını görüyor ve bunun bir not artışına dönüşmesi için siyasetlerdeki olağanlaştırma ve iktisattaki dengelenme sürecinin sürdürülmesi gerektiğini biliyorduk. Rating kuruluşları bu mesajı defalarca vermişlerdi.
Güven arttı
Moody’s son açıklamasında da kredi notundaki bu artışın temel itici gücünün yönetişimdeki güzelleşmeler ve ortodoks para siyasetine kararlı dönüş olduğunu belirtti. Ölçülü politika duruşunun ülkenin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığını söyledi. Enflasyon ve iç talebin ölçülü bir seyir izlemeye başlamasının, önümüzdeki aylarda ve 2025’te enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağına dair itimatlarını artırdığını vurguladı.
Mesaj aynı. Kredi kuruluşlarının her üçü de daha evvelki açıklamalarında ortodoks siyasetlere geçişin kısa ömürlü olması ve daha fazla makroekonomik gerilimin ortaya çıkması halinde görünümün negatife çevrilebileceğini de defalarca söylemişlerdi. Mart ayındaki Fitch not artışından sonra dediğimiz gibi “Eğer yakın geçmişte örneğini sıklıkla gördüğümüz heterodoks maceralardan uzak durur, faiz takıntısından kurtulur, iktisadın kuralları ile kavga etmeden mevcut politika duruşunda ısrar edersek önümüzdeki devirde Moody’s ve S&P’den not artırımları gelecektir.“ Normalleşme ve dengeleme sürecinin sürdürülebilirliğine daha fazla güven duyulması ve enflasyonda düşüşün süreklilik kazanması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervlerin düzey ve bileşiminin uygunlaşması ve dolarizasyonun azalması Türkiye’yi yatırım kategorisine taşıyacaktır.
Riskler de var
Öte yandan riskler hala var. Moody’s gibi öbürleri de Türkiye siyasi risklerini olumsuz bir faktör olarak görüyor. İktisattaki en büyük risk ise çeşitli dallardan gelen yakınmaların arttığı, ücretlilerin zorlandığı, ihracatçıların huzursuz olduğu bir periyotta mevcut siyasetlerden bir dönüş olmasıdır. Kurala dayalı ve öngörülebilir siyasetlerin yerini yakın zamanda olduğu gibi kuralsız ve öngörülemez bir politika setinin almasıdır.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Dijital Dönüşüme AB Hibesi