34,2717$% 0.01
37,3412€% 0.19
3.070,44%-0,01
5.113,00%0,06
20.389,00%0,04
2.786,75%-0,01
9.006,55%0,68
Tıbbi olarak ksantelazma olarak bilinen göz kapağındaki yağlar göz çevresinde görülür ve yüksek kolesterol düzeyleri ve olası kardiyovasküler hastalıkların belirtisi olabilir.
Göz çevresindeki bu bezelerin büyümelerinin kalp sıhhatiyle nasıl temaslı olduğuna daha yakından bakalım.
Ksantelazma, göz kapaklarının üzerinde veya çevresinde görülen yumuşak, sarımsı bir plaktır. Orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde yaygın görülür ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol veya trigliserit düzeyleri yüksek olan bireylerde ortaya çıkabilir.
Bu lipitler veya yağ birikintileri ciltte toplanır ve bu görünür yumrulara neden olur. Ağrısız olmalarına ve bedende genellikle rahatsızlığa neden olmamalarına rağmen, varlıkları aynı lipitlerin atardamarlar da dahil olmak üzere bedenin başka yerlerinde toplandığının bir göstergesi olabilir ve bu da kalp hastalıkları için en önemli risk faktörü olan ateroskleroza yol açabilir.
Çalışmalar, ksantelazmanın basit bir cilt sorunu olmadığını söylüyür. Aslında, bazen kalp hastalığı riskinin artmasıyla temaslıdır. Bu birikintileri geliştiren hastanın kolesterol düzeyi daha yüksek olabilir. Buna karşılık, birikinti kendi başına lipit düzeylerindeki dengesizliğin erken bir belirtecidir.
Yüksek lipit düzeylerinde, kan damarları üzerindeki etki ciltte bile hissedilebilir ve gözlemlenebilir. Plak oluşumu, atardamarların daralmasına ve sonuç olarak kalbe giden kan akışının kısıtlanmasına, sonunda koroner arter hastalığına, kalp krizine veya felce yol açabilir.
Dr. Sudhir Kumar, “Ksantelazma hastalarının yaklaşık %50’sinde olağandışı lipid düzeyleri (yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol veya yüksek trigliserit seviyeleri) vardır.
Ksantelazma, denetimsiz diabetes mellitus ve yetersiz tedavi edilen hipotiroidizmde de görülebilir ve bu durum olağandışı lipid düzeyleriyle ilişkilendirilebilir,” diye yazmıştı Dr. Sudhir Kumar birkaç ay önce X’te. “Ksantelazma zararsızdır ve tedaviye ihtiyaç duymaz,” diye ekledi.
Ksantelazma genellikle hiperkolesterolemi ve hiperlipidemi gibi kolesterol metabolizmasını etkileyen durumlarla ilişkilendirilir. Ailesinde ksantelazma veya kalp hastalığı hikayesi olan kişiler bunları kalp sıhhatleri için kırmızı bayrak olarak görebilir.
Gözlerin yakınındaki sarımsı renkli şişlikler, bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmesi gereken bir durumdur.
Yüksek kolesterol düzeyleri, uygun yönetim olası kardiyovasküler komplikasyonları önleyeceğinden daha erken teşhis edilmelidir.
Kolesterol denetimlerinin yanı sıra, kişinin kardiyovasküler sıhhatinin bozulup bozulmadığını belirlemek için kan basıncı ve kan şekeri testleri yapılmalıdır.
Kardiyolog Dr. Parin Sangoi, “Kalp sağlığını korumak için kullanılabilecek birkaç önlem vardır. Kolesterol düzeyi taramaları, kalp ritmi anormallikleri için taramalarla birlikte, bir riski erken tespit edebilir. Kalp sağlığı yaşam üslubu, meyve, zerzevat ve tam tahıllarda istikrarlı bir diyetle desteklenir ve düzenli antrenmana olan ihtiyaç vurgulanmalıdır. Gerilimi azaltmak ve sigarayı bırakmak, kardiyovasküler riski azaltmaya daha da yardımcı olabilir,” diyor.
Yaşam usulü değişiklikleri, ksantelazma ve yüksek kolesterol teşhisi konan şahıslarda kardiyovasküler riski büyük ölçüde azaltabilir. Bunlardan bazıları, doymuş ve trans yağları düşürmek ve kolesterol düzeylerini yönetmeye yardımcı olan meyve, zerzevat ve tam tahılları artırmak gibi diyet değişiklikleridir. Egzersiz ve kilo yönetimi de çok tesirlidir.
Xanthelasma tabiatı gereği iyi huylu ve zararsız olsa da, kardiyovasküler riskin bir göstergesi olabilir. Kalp hastalığını önlemek için yüksek kolesterol teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir. Göz çevresindeki küçük, kıymetsiz görünen şişlikler, insanların kalp sıhhatlerini izleme ve yönetme konusunda adımlar atmasını sağlamalı ve kalp krizi veya felç gibi daha kötü sonuçlar riskini azaltmalıdır.
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa kesinlikle bir uzmana danışın.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Erkeklerin %3’ü Kadınların %8’inde Eksik: Eksikliği Kolon Kanseri Riskini Artırıyor