“Sen ne yersen osun” – Bu atasözü, sağlık durumunuzu iyileştirmek ve temiz beslenme alışkanlıklarına geçmek istediğinizde büyük önem taşır. Sağlıklı beslenirseniz, otomatik olarak enerjik ve zinde hissedeceksiniz. Ancak tabağınızdaki yiyecekler trans yağ ve rafine ürünler ise halsizlik ve sağlık sorunları kaçınılmazdır.
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kötü yiyecek seçimleri sayısız karaciğer, böbrek ve kalp ile ilgili hastalıklara yol açabilir. Bazıları zamanında tespit edilirse tedavi edilebilirken, kanser gibi hastalıklar hayati tehlike oluşturabilir.
Yiyecek seçimleriniz kansere nasıl yol açabilir?
Kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir, ancak ilgili yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak önlenebilir. Kanserli hücreler vücutta farklı nedenlerle büyür ve sağlıksız beslenme bunlardan sadece biridir. Fiziksel aktivite eksikliği, sigara, obezite, alkol ve UV ışınlarına maruz kalma da rol oynayabilecek diğer faktörlerdir. Beslenme alışkanlıklarımızın kanser riskini artırabileceğine veya azaltabileceğine dair kanıtlar var. İşte sağlığınızı korumak için kaçınmanız gereken 5 yiyecek…
Kanserli hücre geliştirme riskinizi artırabilecek 5 gıda
Kanser yapan gıdalar içecekler yiyecekler listesi…
İşlenmiş etler: Et, kümes hayvanları, balık ve yumurtaların tümü, uygun şekilde pişirilmeleri ve ölçülü olarak tüketilmeleri koşuluyla sağlıklıdır. Tütsüleme ve tuzlama yoluyla korunmuş hayvansal ürünlerin alınması sağlıksızdır ve kilo alımından kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Etin işlenmesi, kanserojen olabilen ve bir kişiyi kolorektal (Kalın Bağırsak Kanseri) ve mide kanseri geliştirme riskine sokabilen bir bileşik üretir. Sosisli sandviç, salam ve sosis gibi işlenmiş etler yerine evde et pişirebilirsiniz.
Kızartmalar: Kızartılmış gıdaların aşırı tüketimi, vücutta kanserli hücrelerin büyümesine yol açabilecek başka bir maddedir. Patates veya et gibi yiyecekler yüksek sıcaklıkta kızartıldığında akrilamid adı verilen bir bileşik oluşur. Araştırmalar, bu bileşiğin kanserojen özelliklere sahip olduğunu ve hatta DNA’ya zarar verdiğini gösteriyor. Ayrıca kızarmış yiyecekler, kanserli hücrelerin büyümesiyle bağlantılı olarak vücuttaki oksidatif stresi ve iltihabı da artırabilir. Yiyecekleri kızartmak yerine, diğer sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayın.
Rafine edilmiş ürünler: Rafine edilmiş un, şeker veya yağ olsun, hepsi sizi kanserli hücre geliştirme riskine sokma potansiyeline sahiptir. Araştırmalar, yüksek oranda işlenmiş şeker ve karbonhidratların vücutta oksidatif stres ve iltihaplanma riskini artırabileceğini ve bunun da farklı kanser türlerine yol açabileceğini gösteriyor. Diyetleri rafine ürünlerde yüksek olanlar, yumurtalık, meme ve endometriyal (rahim) kanseri için daha büyük risk altındadır. Sağlıklı seçimler (organik) yaparak rafine ürün alımını azaltmaya çalışın. Şeker yerine bal, rafine karbonhidratları tam tahılla değiştirin ve rafine yağdan hardal yağına ve sade tereyağına geçin.
Alkol ve gazlı içecek: Hem alkol hem de gazlı içecekler rafine şeker ve kalori içeriği bakımından yüksektir. İki sıvıdan herhangi birinin aşırı alımı vücuttaki serbest radikallerin sayısını artırabilir ve bu da iltihaplanmaya neden olabilir. Alkol ayrıca bağışıklık işlevinize müdahale ederek vücudunuzun kanser öncesi ve kanserli hücreleri tespit etmesini ve hedeflemesini zorlaştırır.
Konserve ve paketlenmiş gıdalar: Türkiye’de konserve ve paketlenmiş gıdalara sahip olma eğilimi yavaş ve istikrarlı bir şekilde artıyor. Anında pişirilip parçalanabilen paketlenmiş ürünlerle dolu market reyonunu görebilirsiniz. Paketlenmiş gıdalar gerçekten pişirme sürecini sorunsuz hale getirebilir, ancak kanser geliştirme riskini de artırabilir. Pişirmeye hazır gıda paketlerinin çoğu Bisfenol A (BPA) adlı bir kimyasalla kaplanmıştır. Bu bileşik gıdada çözündüğünde hormonal dengesizliklere, DNA’da değişikliğe ve kansere neden olabilir.