38,4478$% 0.02
43,7518€% -0.3
4.084,87%-0,35
6.752,00%-1,42
26.923,00%-1,43
3.304,18%-0,44
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4478
EURO 43,7518
ALTIN 4.084,87
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Son 30 yılın en soğuk nisan ayının yaşandığı ve tarım üretiminin zirai don nedeniyle kötü etkilendiği kayıtlara geçerken, Karaman İl ve Orman Müdürlüğü tarafından, zirai don ziyanından fazla etkilenmemek için üreticilerin yararlanabilecekleri usuller açıklandı.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın “Zirai don çiftçinin kabusu oldu” başlıklı yazısında, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut’un zirai dona karşı zarar gören meyve üreticilerine, oluşabilecek daha büyük ziyanlarla karşı üç tavsiye paylaştı.
En büyük riskin geç ilkbahar donları olduğunun altını çizen Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, zirai dona karşı üç etkili yöntemi duyurdu:
1-Su Uygulaması (Spring) : Don olayını önlemede en etkin prosedürlerden biri olan bu yolda buz yükünü taşıyabilecek bitki üzerine üstten spring veya yağmurlama uygulaması yapılmasıdır. Bu yolda bitki su soğuduğu veya donduğu zaman radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su sineması ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkacak ve bitki sıcaklığının 0 santigrat derecenin altına düşmesi engellenecektir. Bu su sinemasının olabildiğince sürekliliği sağlanarak buz katmanı oluşması ile ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyeceğinden üşüme olmayacaktır. Yağmurlama veya spring işlemi hava sıcaklığının 0 santigrat derecenin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir.
2- Don Pervanesi Uygulaması: Isı transferinin yoğun olduğu gecelerde hava yüzeye yakın bir yerde soğuk bir katman meydana getirir, yerden yukarı çıkıldıkça ise hava olağanın bilakis ısınır. Bu sebeple üst düzeylerdeki sıcak hava ile yere yerleşen soğuk hava katmanı don pervaneleri veya fanlar ile karıştırılarak don zararı azaltılacaktır.
3- Dumanlama Makinesi veya ateş yakma suretiyle hava ve bitkinin ısıtılması: Zirai don esnasında rüzgar olmadığından dumanlama makinesi kullanarak oluşturulan yapay duman bulutları ile bitki üzerine soğuk havanın teması engellenebilir. Açık ve soğuk havalarda radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybı çok fazla olmaktadır ve bitkiler don olayına maruz kalmaktadırlar. Isı kaybının en aza indirilmesi için uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmak gerekmektedir. Bu yöntemle topraklarda veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık pahasının üzerinde tutulabilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Meteoroloji Uyardı: Kar Yağışı Bekleniyor