$%
€%
3.945,30%0,48
6.485,00%0,45
25.860,00%0,46
3.220,02%0,41
9.445,92%0,24
DOLAR
EURO
ALTIN 3.945,30
BİST 100 9.445,92
İmsak 02:00
Melisa Vardal – “Aidiyet”… Tek bir kelime ancak beraberinde pek çok soruyu yanında taşır. Nereye aitiz? Bizi bir yere, bir topluluğa, hatta kendimize bağlayan o görünmez, birden fazla zaman hissedilir ama asla tam olarak tanım edilemeyen ipler neler? Çocukluğumuzun silinmez izleri mi, genetik kodlarımızda taşıdığımız atalarımızın mirası mı yoksa benliğimizi yoğuran kültürümüz ve inancımız mı bu aidiyet hissini derinlemesine şekillendiriyor? Çağdaş dünyanın bireyleri köklerinden uzaklaştıkça, aidiyet nasıl bir dönüşüm geçiriyor? Taşizm sanatının (resimde düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlalarının kullanılmasını temel alan sanat biçimi) önemli temsilcilerinden Mustafa Cemal Yıldırım namıdiğer Musto, uzun yıllar süren yurt dışı hayatının ardından memleketine bir sanat köprüsü kurarak CerModern’de açtığı “Aidiyet Katmanları” standıyla işte bu temel, vakitsiz ve üniversal soruları sanatıyla yeniden gündeme taşıyor.
Sergi sadece tuvallere yansıyan renkler ve desenlerden ibaret değil aynı zamanda sanatkarın kendi iç seyahatinin, köklerine duyduğu derin hasretin ve kimlik arayışının somut bir ifadesi olarak karşımıza çıkıyor. İzleyiciyi, kendi aidiyet tariflerini yeniden gözden geçirmeye, geçmişle gelecek arasında kurduğu bağları derinlemesine düşünmeye ve tahminen de en değerlisi, yalnızlığın üniversalliği içinde ortak bir insanlık paydası bulmaya davet ediyor.
Küratörlüğünü yazar ve sanat eleştirmeni Ümit Yaşar Gözüm’ün üstlendiği stant, sanatkarın “Köken kültür sanatçı için ne ifade eder, sanatta bir anlamı var mıdır?” sorusu ekseninde şekillenen özgün sanat serüvenine ışık tutuyor.
Sergi özel ışıklandırmayla hazırlanan “Kara Kutu” ve çeşitli eserlerinin yer aldığı ana stant alanı olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Yıldırım, “Kara Kutu” kısmının Kurtuluş Savaşı’nı, kız çocuklarının eğitimi gerekliliğini ve tarihi eserlerin korunması gerektiğini anlatan yapıtlarını içerdiğini vurguluyor. Sanatçı, uzun yıllar sonra yapıtlarını Türkiye’ye getirmenin ve kendi insanıyla buluşturmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade ediyor. “Ben uzun yıllar yurt dışında yaşamış olsam da bu toprakların çocuğuyum; aklım fikrim daima memleketimde, insanlarımızda, vatanımda… Ben bir köy çocuğuydum, öğretmenlerimin fotoğraf yeteneğimi keşfetmesiyle bu alana yöneldim. Çocuk yaşta başlayan bu seyahatte bugün kübizm, taşizm, sürrealizm fotoğraf tarzları içerisinde yaptığım aşamaları ve bu topraklara ait olduğumu anlatıyorum. Diğer uluslara açıldığım zaman vatanımızın, milletimizin, kültürümüzün ne kadar derin olduğunu bir kez daha gördüm” diyen Musto, tablolarını ülkesinde sergilemenin ve kendi beşerinin bakış açısını deneyimlemenin kendisi için çok değerli olduğunu dile getiriyor.
Ritmin sentezi
Sergi kapsamında 12 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te “Ritmin Sentezi: Aidiyet” isimli bir etkinlik düzenlenecek. Dünya cazının önemli isimlerinden Okay Temiz ve Musto/Mustafa Cemal Yıldırım’ın birlikte sahne alacağı etkinlikte, Musto Temiz’i tuvale yansıtacak.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Cam Yerine Şeffaf Ahşap Mümkün Mü? Artık Evet!