35,4437$% 0.28
36,3376€% -0.51
3.070,57%1,27
4.996,00%0,94
19.922,00%0,93
2.693,61%0,92
9.910,61%-0,90
T24 Sağlık
Çocuklarda bronşitin genellikle kısa süreli (akut) ortaya çıktığını ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır” dedi.
Bronşitin akciğerlerde ‘bronş’ adı verilen hava yollarının inflamasyonu (iltihabı) ile oluşan bir solunum yolu hastalığı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Karadeniz, “Bronşlar, akciğerlerden hava geçişini sağlayan tüp biçimindeki yapılardır. Bu tüplerin enfeksiyon ya da irritasyon sonucu iltihaplanması, mukus üretimini artırır. Bu durum, özellikle çocuklarda sık görülen bir sağlık sıkıntısıdır. Çocuklarda bronşit genellikle akut (kısa süreli) olarak ortaya çıkar ve sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlıdır. Ancak, kronik bronşit daha uzun süreli veya sık tekrarlayan bir durumdur. Çocuklarda akut bronşit daha yaygınken, kronik bronşit genellikle altta yatan astım, alerji ya da çevresel faktörlerle ilişkilidir” diye konuştu.
“Viral enfeksiyonlar neden olabilir”
Uzm. Dr. Karadeniz, çocukluk çağında bronşitin en önemli nedenlerini şöyle sıraladı:
Riski artıran faktörler
Bronşit riskini artıran faktörlere değinen Uzm. Dr. Karadeniz, “Küçük çocuklar, özellikle 2 yaş altındaki bebekler, enfeksiyonlara daha hassastır. Kronik hastalıkları olan veya sık sık enfeksiyon geçiren çocuklar da risk altındadır. Hava kirliliği (sigara dumanı ve evde kullanılan odun sobası dumanına maruziyet gibi) riski artırır.Kreş, okul veya oyun kümelerinde enfeksiyonlar kolayca yayılabilir. Bunların dışında solunum sistemi tam gelişmemiş bebeklerde bronşit riski artar. Astım, alerjik rinit, bağışıklık yetmezlikleri veya kistik fibrozis gibi durumlar da bronşit riskini artırır” şeklinde konuştu.
“Öksürük görülebilir”
Uzm. Dr. Karadeniz, bronşitte görülen belirtileri şu şekilde paylaştı:
“İlkbahar ve kış aylarında daha sık görülür”
Uzm. Dr. Karadeniz, “Bronşit genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bunun birkaç nedeni vardır. Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar. Kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyon riskini artırır. Mevsimsel alerjiler, özellikle ilkbaharda, bronşit benzeri semptomları tetikleyebilir” dedi.
“Fizik muayene ile teşhis edilir”
Bronşit teşhisinde en önemli adımın, çocuğun belirtilerini detaylı şekilde pahalandırmak olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Karadeniz, teşhis sürecini şöyle paylaştı:
“Bronşit kesinlikle tedavi edilmeli”
Tedavi edilmemiş bronşitin, önemli komplikasyonlara yol açabileceğini anlatan Uzm. Dr. Karadeniz, “Zatürre, enfeksiyon alt solunum yollarına ilerleyebilir. Tekrarlayan bronşit atakları, kalıcı hasar bırakabilir. Şiddetli bronşit hadiselerinde oksijen yetersizliği görülebilir. Bronşit tedavisinde destekleyici teknikler değerlidir. Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Buhar makinesi veya sıcak bir duş ortamı solunum yollarını rahatlatabilir. Çocuğun uygunlaşması için enerji tasarrufu yapması değerlidir. Çocuklar pasif sigara içiciliğinden korunmalıdır. El hijyenini dikkat ederek virüs ve bakterilerden korunmaya dikkat edilmelidir. Özellikle grip ve zatürre aşıları esirgeyicidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku önemlidir” dedi.
Uzman tabibe danışılması gereken durumlar
Doktora ne zaman gidilmesi gerektiğine değinen Uzm. Dr. Karadeniz, “Nefes almada zorlanma veya morarma, yüksek ve düşmeyen ateş (38,5°C üzeri), öksürüğün 2 haftadan uzun sürmesi, çocuğun sıvı tüketememesi ya da önemli halsizlik, daha önce astım veya kronik hastalığı olan çocuklarda bronşit belirtileri ve sık tekrarlayan bronşit atakları görüldüğünde derhal tabibe başvurulmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Bronşite iyi gelen yöntemler
Uzm. Dr. Karadeniz, bronşite iyi gelen durumlar ve beslenme usullerini ise şu şekilde sıraladı:
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
“Akciğer Kanseri, Her Geçen Gün Daha Fazla Kişiyi Etkiliyor”