32,7301$% 0.2
35,5216€% 0.2
2.496,53%-0,58
4.054,00%0,74
16.240,00%0,76
2.372,21%-0,79
10.850,03%-0,02
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Türkiye’deki temsilciliklerde görev yapan bir grup sendikalı mahalli işçi yasal haklarını aramak için grev ya da Yüksek Mahkemeye başvuru yapılması için oylama gerçekleştirilmesi kararı aldı. Lakin iddiaya göre; İş-kur yetkilileri, Ankara, Mersin’deki KKTC Büyükelçiliklerinde grev oylamasını denetlemek için geldiklerinde, elçilikten içeri alınmadılar. Aynı şekilde, büyükelçilikte görevli personelin de dışarı çıkıp iradelerini sandığa yansıtmalarına izin verilmedi. KKTC Büyükelçilik personelleri “Toplu iş mukavelesi yaptırmaya karar verdiğimizde vatan haini ilan edildik” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Türkiye’deki temsilciliklerde görev yapan bir grup mahalli işçi, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye Ticaret Eğitim, Ofis ve Güzel Sanatlar Emekçileri Sendikası’na (TEZ-KOOP İş) üye olarak yasal haklarını aramaya başladı. Lakin, sendikanın görüşme taleplerinin karşılıksız kalması ve çalışanların taleplerinin göz gerisi edilmesi üzerine, işçi 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü grev oylaması için sandığa gitme kararı aldı ve bu durumu Türkiye’deki tüm temsilciliklere önceden yazılı olarak bildirdi.
Sendikal mücadele sürecini başlatmak isteyen KKTC Konsolosluk ve Büyükelçilik çalışanları 3 Temmuz’da grev kararı ya da Yüksek Mahkemeye başvuru yapılması için oylama gerçekleştirilmesi kararı alındı.
İş-Kur yetkilileri içeri alınmadı, çalışanların üstüne kapı kitlendi
Kısa Dalga’dan Berna Can’ın özel haberine göre , İş-kur yetkilileri, Ankara, Mersin’deki KKTC Büyükelçiliklerinde grev oylamasını denetlemek için geldiklerinde, elçilikten içeri alınmadılar. Aynı şekilde, büyükelçilikte görevli personelin de dışarı çıkıp iradelerini sandığa yansıtmalarına izin verilmedi.
TEZ-KOOP İş yetkilileri yaşanan olayları doğrularken, uğraşlarına devam edeceklerini ve sendikalaşma süreci ile ilgili yaşanan anayasaya karşıt işlemi yetkili merciilere yazılı olarak bildirdiklerini ifade etti.
Kısa Dalga’ya konuşan kaynaklar Büyükelçilik ve konsolosluklarda yaşanan durumu şu sözlerle özetledi:
“Yasal haklarımız engelleniyor. Grev yapmamız engelleniyor ve daima tehdit altındayız. Bu durum kabul edilemez. Yıllardır süregelen ekonomik kriz ve enflasyon, maaşlarımızı önemli şekilde eritti. Maaşlarımız, normal Türkiye kurallarının bile altında kaldı. Üstelik mobbing, hakaret ve tehditlerle karşı karşıyayız. Bu şartlarda çalışmak çok zor.
“Toplu iş mukavelesi yaptırmaya karar verdiğimizde vatan haini ilan edildik”
KKTC Büyükelçilik personelleri çalışma kaidelerinde yaşadıkları zorlukları ise şu şekilde dile getirdiler:
“Biz 2 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. 3-4 ay önce bir zam yaptılar ama çok komik bir zam. Maaşlarımız enflasyon karşısında eridi.
Ayrıca, daima olarak ‘siz işe yaramazsınız, siz gidersiniz yenileri gelir’ gibi hakaretlerle karşılaşıyoruz. Bu durum dayanılmaz hale geldi. Ne yol, ne yemek, ne de kira ödeneğimiz var. Hiçbir teminatımız yok. Bunların olması için de toplu iş kontratı yaptırmaya karar verdiğimizde vatan haini ilan edildik.’’
Ne olmuştu?
Türkiye’deki KKTC Büyükelçiliğinde örgütlü Tez-Koop-İş Sendikası, ‘işverenin uzlaşmaz tavrı nedeniyle’ anlaşma sağlanamaması üzerine, 27 Mayıs 2024 tarihinde grev kararı aldıklarını duyurdu.
Sendikanın yaptığı açıklamada, patronun uzlaşmaz bir tavır sergilediğini, çalışanları istifaya zorladığını ve hem ulusal hem uluslararası mukavelelere alışılmamış tavır sergilediği belirtildi.
KKTC Dışişleri’nin açıklaması Konuyla ilgili KKTC Dışişleri Bakanlığı, 13 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti: “Bazı medya kuruluşlarınca yapılan haberlerde, gerçek dışı iddialara yer verilerek Ankara’daki KKTC Büyükelçiliğimizde mahalli statüde görev yapan bazı çalışanlarımızın grev oylamasına gidecekleri belirtilmiştir. Haberde iddia edildiği üzere, Büyükelçiliğimiz hiçbir zaman sendikalaşmayı engelleyici bir tavır sergilememiş, tam tersine “işveren vekili” pozisyonunda olması sebebiyle işçi sendikasına üye olamayan çalışanların bu niteliğini ortadan kaldırıp onların sendikaya üye olmasına destek olmuş, sendikalaşmanın en temel hak olduğunu her durumda ifade etmiştir. ‘Euro bazında yüzde 40, yüzde 35 ve yüzde 30 oranlarında zam yapıldı’ Bunun ötesinde, Türkiye’de mahalli statüde çalışanlarımızla yapılan iş mukavelelerinde, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Kanunu Madde 27 uyarınca çalışma kaidelerine ilişkin her konuda Türkiye Hukuku’nun mu KKTC Hukuku’nun mu seçildiği açıkça belirlenmiştir. Buna göre, Euro üzerinden ücret almakta olan çalışanlara, ayrıca 13. maaş ikramiyesi ödenmekte, haftalık çalışma müddetleri, 4857 sayılı Türk İş Kanunu’ndaki 45 saatten farklı olarak KKTC İş Yasası uyarınca 40 saat olarak uygulanmakta, Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili olarak uygulanmakta, yıllık müsaadeleri hem KKTC Hukukundan hem de Türk Hukukundan daha fazla olacak şekilde 10 yıla kadar 20 iş günü, 10 yıldan fazla çalışanlarda 30 iş günü olarak uygulanmakta, sadece iş mukavelesinin sona ermesi bakımından 4857 sayılı Türk İş Kanunu esas alınmaktadır. ‘İstedikleri fahiş zam oranına olumlu cevap beklemek sendikal faaliyet değildir’
|
Ankara’da Korkutan Yangın! Alevler Yerleşim Yerlerine Ulaştı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.