34,2687$% 0
37,3594€% 0.32
3.025,11%-1,48
5.073,00%-0,91
20.231,00%-0,90
2.748,40%-1,39
8.863,88%-1,58
AA muhabirinin, 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yaptığı derlemeye göre, KOBİ ve girişimcileri destekleyici siyasetler gelecek yıl da sürecek.
Bu kapsamda, KOBİ ve girişimcilerin finansmana erişim imkanlarının, kurumsal gelişimlerinin ve verimliliklerinin artırılması, tedarik zincirlerinde daha güçlü bir biçimde yer almalarının sağlanması, ihracat, yenilikçilik ve rekabetçilik seviyelerinin yükseltilerek daha etkin ve verimli olarak büyümeye ve istihdama katkılarının artırılması amaçlanıyor.
KOBİ’lere yönelik beşeri sermayenin güçlendirilmesi için teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip kişiler ile yenilikçi iş modellerine ve yüksek teknolojiye dayalı girişimi olan girişimcilere özel vize uygulamasına ilişkin çalışmalar yapılacak.
Teknoloji geliştirme bölgelerinin altyapıları ve kuluçka merkezleri desteklenerek, yaygınlaştırılacak, AR-GE, tasarım ve yenilik kapasitesi güçlendirilecek.
KOBİ’lerin ve teşebbüslerin finansmana erişimleri kolaylaştırılacak, alternatif ve yenilikçi finansman teknikleri yaygınlaştırılacak.
Bu amaçla KOBİ’lerin krediye erişimde karşılaştıkları teminat probleminin tahliline yönelik Kredi Garanti Fonu ile çalışmalar planlanıyor.
Ayrıca, Teknoloji İnovasyon Fonu ile teknoloji odaklı teşebbüslerin finansmana erişimi konusunda doğrudan yatırım ve fonların fonu ile destek sağlanacak.
Yıllık teşebbüs yatırım büyüklüğünde hedef 1,5 milyar dolar
KOBİ’lerin ihracatının gelecek yıl 100 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Buna göre, bu yıl 88 milyar doları bulacağı tahmin edilen ihracat bedelinin gelecek yıl yaklaşık yüzde 10 artışla 95 milyar dolara ulaşması ve yeni rekor kırması öngörülüyor.
İmalat endüstrisinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihracatındaki yüksek teknolojinin hissesinin ise yüzde 1,7’ye yükselmesi amaçlar arasında bulunuyor. Söz konusu değerin bu yıl gerçekleşme tahmini yüzde 1,4 olarak hesaplanıyor.
“Turcorn” sayısı artacak
Program kapsamında 1 milyar dolar pahasını aşan ve Turcorn olarak ifade edilen firma sayısının 8’den 10’a, yıllık teşebbüs yatırım büyüklüğünün ise 1 milyar dolardan 1,5 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor.
Ücretli çalışan sayısı 10’un üzerinde olan ve yıllık ortalama yüzde 10’dan fazla büyüyen teşebbüsler olarak tanımlanan ciroya göre hızlı büyüyen KOBİ sayısının da 45 binden 50 bine yükselmesi bekleniyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Shell’in Üçüncü Çeyrekteki Kârı Piyasa Beklentilerini Aştı