38,0649$% 0.38
43,3054€% 1.65
3.957,76%2,23
6.497,00%1,31
25.925,00%1,36
3.227,79%1,65
9.348,97%0,11
DOLAR 38,0649
EURO 43,3054
ALTIN 3.957,76
BİST 100 9.348,97
İmsak 02:00
OZAN ÖMER KADÜKER- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre kurumlar öğrenci sayısının en az yüzde 3’ü kadar ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü. Ücretsiz öğrenci kontenjanının bir kısmına MEB tarafından şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen öğrenciler yerleştiriliyor. MEB’in yaptığı yerleştirmelerden sonra boş kalan kontenjana ise okullar tarafından öğrenci alınıyor. En çok da bu kontenjanlara nasıl öğrenci seçildiği merak ediliyor.
Konuyla ilgili Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Danışma Kurulu Başkanı Cem Gülan, şunları anlattı: “Örneğin bir okulun 1000 kişilik kontenjanı var. Yüzde 3’lük kontenjanla bu okula 20 şehit, gazi ve devlet muhafazasında çocuk başvurmuşsa MEB onları yerleştirecek. 10 kontenjan kaldıysa ‘Yerleştirme işlemi modülü’ üzerinden maddi durum, yarış muvaffakiyetleri gibi soruların bulunduğu formları dolduran öğrencileri puanlayarak en yüksek puanlıdan düşük puanlıya göre okul seçecek.”
Form dolduracaklar
Özel okullarda ücretsiz okumak isteyen öğrencilerin başvuruları MEB’in Temmuz ayında yayımladığı Ücretsiz Okutulacak Öğrenci/Kursiyer Yerleştirme Kılavuzu’na göre yapılıyor. Başvuru formunda ailenin aylık geliri, anne babanın vefat edip etmediği, ailede okuyan kardeş sayısı gibi sorular bulunuyor. Ailenin aylık toplam geliri asgari fiyattan az ise öğrencye 50 puan veriliyor. Anne-baba vefat etmişse 15 puan, spor ve bilim müsabaka derecesi varsa 10 – 50 puan arasında puan ekleniyor.
Yemek, kıyafet de dahil
MEB, 3 Ocak’ta yönetmelik değişikliğiyle şehit ve gazi çocukları ile devlet muhafazası altındaki çocukların özel okullardaki ücretsiz eğitim imkanlarına ilişkin yeni düzenleme yaptı. Buna göre, öğrenciler, eğitimin yanı sıra, özel okuldan alacakları servis hariç, yemek, pansiyon, kitap-kırtasiye, kıyafet, etütten de ücretsiz yararlanacak.
‘Düşük puanla girebilirler’
Gülan, sınav başarısı isteyen liselere de öğrencilerin düşük puanlarla burslu yerleşmesi mümkün olabileceğine dikkat çekti ve ekledi: “Şu anki değerlendirmede LGS puanıyla ilgili bir kısım yok. Puanı yetmese bile çocuğun maddi yardıma bursa ihtiyacı varsa Robert Kolej gibi okullara girme talihi olacak. En temel problemlerden biri bu. Eğer maddi durumu yetersizse örneğin 497 puanlı bir okula 480 puanlı öğrenci girebilir. MEB, okulun taban puanının altında bir öğrenciyi gönderirse o zaman yasal sorun başlar. Bu yıl böyle bir şey olursa çok önemli sorun yaşanır. Davalar açılır.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Şiddet ve Zorbalığa Karşı Eğitim Seferberliği