32,6974$% 0.15
35,1180€% 0.05
2.442,86%-0,19
3.992,00%-0,22
15.993,00%-0,24
2.324,66%-0,30
10.350,19%0,07
Düzenlemeyle, kripto varlıklar ilk kez “gayri maddi varlık” olarak tanımlandı. Düzenlemenin öne çıkan başlıklarıyla, kripto varlık ekosisteminde yaratacağı değişimlerin kimilerine yönelik soru ve karşılıklar şöyle:
YATIRIMCILAR VERGİ VERECEK Mİ?
Düzenlemeye dair en merak edilen hususların başında vergilendirme geliyordu. Maddede yatırımcılardan vergi alınması yönünde düzenleme yapılmadığı görüldü
Sadece, Türkiye’de hizmet sunacak platformların her yıl bir evvelki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i Sermaye Piyasası Konseyine (SPK), yüzde 1’i ise TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar platformlarca ödenerek gelir kayıt altında tutulacak.
HANGİ KURUMLAR YETKİ SAHİBİ OLACAK?
SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesinde yetkili olacak. Ekosistemin düzenlenmesine yönelik yetki SPK’ye verilirken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları mevzularında TÜBİTAK’ın ortaya attığı kurallara uyulacak.
KULLANCILARDAN İZİN Mİ ALINACAK?
İlk düzenlemelerin ana odak noktalarından biri, ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçleri oldu. Buna göre, platformların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK’den izin almaları zorunlu olacak. Platformlar şayet lisans almak istemiyorsa müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan 3 ay içinde tasfiye kararı alacaklarına dair bir beyanda bulunması gerekecek.
İZİNSİZ KULLANIMIN YAPTIRIMI NE OLACAK?
İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
YURTDIŞI MERKEZLİ PLATFORMLARDA DÜZENLEMELER NE?
Kanunla yurt dışı merkezli, ülkede hizmet sunmayan ve lisansı olmayan platformlar için işlem uygulanmayacak.
Ancak bu platformlarca lisans alınmadan Türkiye’de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin doğrudan veya Türkiye’de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinden herhangi birinde bulunulması, izinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilecek.
KRİPTO VARLIKLARA EL KONULABİLİR Mİ?
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları hacze girmeyecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haciz yapılmayacak.
DENETLEME HANGİ MERKEZDEN GERÇEKLEŞECEK?
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali kontrolü ve bilgi sistemleri bağımsız kontrolü, SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.
Sigaraya Dev Bir Zam Geliyor!