34,5391$% 0.12
36,1727€% -0.18
2.979,21%0,59
5.076,00%0,66
20.240,00%0,67
2.686,17%0,55
9.367,77%3,72
T24 Dış Haberler
Portekiz’in bazı bölgeleri, geçen eylül ayında 3 gün boyunca yangın felaketiyle sarsıldı. Yangınlarda 9 kişi hayatını kaybetti.
Günlük kullanılan eserlerin kimilerinin bu yangınları daha da kötüleştirmede rol oynamış olabileceği fark edildi. Çünkü bazı tuvalet kağıdı, mendil ve ofis kağıdı markaları, Portekiz’e özgü olmayan bir tür okaliptüs ağacından elde edilen malzemelerle yapılıyor. Tazmanya mavi sakızı olarak da bilinen ‘okaliptüs globulus’, daha hızlı büyümesi, daha fazla lif içermesi ve diğer çeşitlerin birçoklarından daha fazla hamur üretmesi nedeniyle ticari yetiştirme için ülkü bir ağaç. Bu açıdan bitki, verimli ve ekonomik bir şekilde yüksek kaliteli kağıt ve mendil için bir hammadde.
Ancak okaliptüs ağaçları büyük ölçüde yanıcı.
Avusturalya’ya özgü olan okaliptüs ağacı, 19. yüzyılın başlarında Portekiz de dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde hızla yayıldı.
Portekiz’deki kağıt ve kereste sanayisi 20. yüzyılın ortalarında büyüdükçe ülkedeki okaliptüs yerleri de büyüdü. Bitki bugün ülkede 2 milyon dönümü kaplıyor. Bu, Portekiz’in yüzölçümünün neredeyse onda birini ve toplam ormanlık alanların da çeyreğini oluşturuyor. Portekiz, büyüklüğüne orantılı olarak dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla okaliptüse sahip.
Portekiz’deki orman yangınlarında okaliptüsün rolü konusunda bir tartışma yaşanmakta. Bazı çalışmalar bitkinin yangınları daha da kötüleştirmede çok az etkileri olduğunu gösterse de bazı uzmanlar bu ağaçların diğer çeşitlere göre daha yanıcı olduğu konusunda uyarmakta.
Quercus isimli Portekizli bir çevre grubu okaliptüs ağaçlarının yayılmasını azaltmak ve yerli meşenin daha fazla büyümesini teşvik etmek istiyor.
Quercus’ta orman mühendisi olan Domingos Patacho okaliptüs ağacının “Kendini serbest bırakan, tutuşan ve daha sonra büyük uzaklıklara fırlayan bir kabuğu var” dedi. Patacho’ya göre rüzgarla etrafa taşınan bu kabuk çarçabuk ikincil tutuşmalar yaratıyor ve yeni yangın cepheleri açıyor.
Dönüşen bir kasaba
Portekiz’deki Eylül yangınlarından en çok etkilenen yerlerden biri, ülkenin iç bölgelerinde yer alan Albergaria-a-Velha kasabası. Kasabada 21 bin hektardan fazla araziyi yok eden yangında 4 kişi hayatını kaybetti ve en az 40 aile evsiz kaldı.
Bölgedeki bazı küçük toprak sahipleri okaliptüs odunlarını bir kooperatif aracılığıyla satıyor. Birçok, Portekiz merkezli uluslararası bir kağıt şirketi olan Navigator Company’ye gidiyor.
Portekiz’in en büyük kağıt materyali üreticisi olan şirket, ülkenin gayrisafi milli hasılasının yaklaşık yüzde 1’ini temsil ediyor ve eserlerini dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor.
Navigator, New York kentinden daha büyük bir alan olan 260 bin dönümden fazla araziye sahip veya bu toprakların kiracısı. Şirket ayrıca küçük toprak sahiplerinden ve kooperatiflerden de satın alma yapıyor.
Lower Vouga Ormancılık Derneği yöneticisi Luis Sarabando “Okaliptüsün bir tür olarak büyük bir savunucusuyum çünkü şu anda ormana yapılan yatırımı paraya çevirmemizi sağlayan tek tür bu” dedi.
Ayrıca Navigator şirketi, Eylül yangınlarında okaliptüs ağacının kendisinin ana neden olmadığını açıkladı ve bunun yerine o periyottaki kuvvetli rüzgarlara, yüksek sıcaklıklara ve düşük neme işaret etti. Şirket hâlâ hasarı pahalandırıyor.
Okaliptüs yönetimi için bir diğer sorun da Portekiz’deki ormanların neredeyse tamamının özel bölümün elinde olması ve ülkenin merkezinde ve kuzeyinde toprakların bir jenerasyondan başkasına daha küçük arazi kesimlerine bölünmüş olarak geçmesi. Çünkü bu durum, yangına müdahaleyi zorlaştırıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Yurt Odasında Ölü Bulunan 19 Yaşındaki Hava Kuvvetleri Öğrencisinin Ölüm Nedeni Belli Oldu