38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
24.826,00%-0,36
3.038,10%-2,43
9.379,83%-1,10
DOLAR 38,1137
EURO 42,0543
ALTIN 3.709,46
BİST 100 9.379,83
İmsak 02:00
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, kuruluşunun beşinci yılını geride bıraktı. Bu süreçte yürütülen çalışmalar sonucunda, son yedi yılda 8 bin 967 eser, 2002’den bu yana ise toplamda 13 bin 282 eser Türkiye’ye iade edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2018’den bu yana yaklaşık 8 bin 967 yapıtı ait olduğu topraklara geri getirdik. Kültürel mirasımıza sahip çıkma sorumluluğuyla, kaçırılan her yapıtımızın izini sürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen uluslararası iş birlikleri, hukuki süreçler ve bilimsel çalışmalar sonucunda birçok önemli yapıtın Türkiye’ye dönüşü sağlandı.
Son yıllarda Türkiye’ye kazandırılan en dikkat çekici 10 eser:
Çingene Kızı Mozaikleri (ABD)
Bowling Green Devlet
Üniversitesi’nden iadesi sağlanan mozaik panolar, Zeugma’nın kayıp parçaları arasında yer almakta olup Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.
Roma Dönemi Zeugma Kökenli Stel (İtalya)
M.S. 2. yüzyıla tarihlenen, Antik Yunanca yazıtı ile dikkat çeken bu mezar steli, Venedik Kültürel Miras Koruma Birimi’nin iş birliğiyle Türkiye’ye kazandırıldı.
Kiliya Tipi İdol (ABD)
Sanat tarihçileri tarafından çağdaş sanata ilham kaynağı olduğu belirtilen 6 bin yıllık bu figür, Shelby White Koleksiyonu’ndan el konularak Türkiye’ye getirildi.
Mustafa Dede Tarafından İstinsah Edilen Kur’an-ı Kerim (İngiltere)
Osmanlı hat ekolünün kurucusu Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede tarafından yazılmış, 16. yüzyıla tarihlenen bu değerli Mushaf, titiz takip sonucu Türkiye’ye iade edildi.
Roma İmparatoru Lucius Verus Heykeli (ABD)
Bubon Antik Kenti’nden yasadışı yollarla çıkarıldığı tespit edilen bu insan boyutundaki nadir bronz heykel, Manhattan Bölge Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda Türkiye’ye geri döndü.
Eros Başı (İngiltere)
Sidamara Lahdi’nin eksik parçası olan bu heykel başı, Victoria & Albert Müzesi ile yürütülen başarılı diplomatik müzakereler sonucunda lahitle yeniden buluştu.
Şile Bozgoca Camii Kitabesi (Hollanda)
Osmanlı dönemine ait bu önemli kitabe, uluslararası hukuki teşebbüsler sonucunda Türkiye’ye getirildi ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.
Boubon Antik Kenti Kökenli Bronz Kadın Büstü (ABD)
M.S. 2. yüzyıla tarihlenen, sanatsal ayrıntılarıyla öne çıkan bu bronz büst, ABD’de yürütülen titiz araştırmalar ve hukuki süreçlerin ardından ait olduğu topraklara döndü.
Adana Ulu Camii Çinisi (İngiltere)
Bonhams Müzayede Evi’nde satışa çıkarılan ve 2003 yılında çalındığı tespit edilen bu Osmanlı dönemi çinisi, müzayede sürecinde müdahale edilerek Türkiye’ye kazandırıldı.
Kybele Adak Heykeli (ABD)
Bereket ve bolluğun sembolü olan bu Kybele heykeli, 1960’lı yıllarda yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarıldı ve ABD’de dava süreci tamamlanarak Türkiye’ye iade edildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Urfalı Usta 53 Yıldır Baba Mesleğini Sürdürüyor: Teknoloji ile Yarışamıyoruz