34,6222$% 0.17
36,3528€% 0.11
2.921,30%0,13
4.959,00%0,10
19.776,00%0,11
2.621,96%-0,15
9.659,96%1,15
SERVET YILDIRIM – Yeni ülkelere ve yeni pazarlara gidiyorlar, bedel yaratıyorlar, etki yapıyorlar, iz bırakıyorlar. Bu firmalar, yerel pazarlara adapte olurken aynı zamanda küresel seviyede de büyüme stratejileri uyguluyorlar. Gittikleri ülkelerde sadece ekonomik büyüme, istihdam ve vergi geliri yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda teknolojik ilerleme ve diplomatik etki de yaratıyorlar. Bu şirketler, iktisatların gelişmesinde temel aktörler olarak kabul edilir ve ülkelerinin küresel rekabet gücünü artırmada da kritik rol oynarlar.
Önceki hafta sonu Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın davetiyle Cezayir’deki Tosyalı Algerie tesislerine gittik. Bundan 11 yıl önce faaliyetine başlayan şirket bugün 5000’in üzerinde çalışanıyla, Cezayir’in hidro-karbona dayalı dalları dışında, endüstrideki en büyük şirketi ve ihracatçısı pozisyonunda. Toplam 5 milyon metrekarelik arazi üzerinde 17 mega fabrika ve bir entegre limanı var. Yıllık 6,5 milyon tonluk sıvı çelik kapasitesi ile Afrika’nın en büyük entegre demir-çelik tesisi haline gelmiş. Devam eden yatırımlar tamamlandığında ise yılda 9,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşacak. Bu yatırım ile Tosyalı hem Cezayir’in çubuk inşaat demiri, filmaşin, spiral boru, slab, sıcak saç ihtiyacını karşılıyor hem de buradan farklı ülkelere ihracat yapıyor.
Yatırımlar durmuyor
Tosyalı bu yatırımla Cezayir ekonomisine kritik bir dokunuş yapmış ve yeni yatırımlarla yapmaya devam ediyor. “Cezayir’in şu anda tamamen ithal ettiği ürünler burada üretilecek… Tosyalı’nın yatırımları Cezayir’in ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacak” diyen Fuat Tosyalı, Cezayir tesisindeki üretimin karbon salımında uluslararası kabul kıymetlerinin çok altında olduğunu ve bu sayede AB Yeşil Mutabakatı ile birlikte sınırda karbon vergilerinin uygulandığı bir süreçte AB pazarına Cezayir’den yeşil çelik ihraç edebileceğini anlattı.
Yatırımlar tamamlandığında sadece Akdeniz havzası ve Afrika’nın değil, dünyanın da önemli ve stratejik entegre demir-çelik üretim merkezlerinden biri olacak. “Ben buradaki yatırımlarımı evladım gibi görüyorum” diyen Fuat Tosyalı Cezayir’deki mevcut yatırımın 6,5 milyar doları aştığını söylüyor ve bu ülkedeki yatırımın Türklerin yurt dışında yaptığı en büyük yatırım olduğuna dikkat çekiyor.
İlişkiler kuvvetleniyor
Tosyalı’nın ardından irili ufaklı çok sayıda Türk şirketi Cezayir’e gitmiş. Tosyalı Cezayir’de ilk yatırım iznini aldığında Türkiye’den Cezayir’e haftada 4-5 uçak seferi varmış; şimdi ise 70 sefer düzenleniyor. Türkiye’den de çıkmış Arçelik, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Şişe Cam, Kordsa, TAV, Aksa ve Eczacıbaşı gibi birçok küresel ve çok uluslu şirket var. Bunlara ait yüzlerce üretim tesisinin önünde bugün hem gittikleri ülkelerin hem de Türkiye’nin bayrağı bulunuyor. İçinde bulundukları ülkeler için bedel yaratıyorlar; oraların bir yabancısı değil, parçası gibi davranıyorlar ve aynı şekilde güçlü bir karşılık buluyorlar.
Fuat Tosyalı, “Bu ülkenin yazgısıyla kaderdaş olduk, avcı olmadık. Bize bir yatırımcı olarak çok büyük paha veriliyor. Emeklerimizin karşılığını alıyoruz” diyor. Çok uluslu ve uzun ömürlü olmak isteyen şirketler için küreselleşmek bir seçenekten çok mecburilik haline geldi. Devamlı oyunun içinde olmak ve fırsatları kovalamak için bu bir şart.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Altında ‘Kota’ Zirvesi Tamam