38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Tören Salonu’nda Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Sayın Valentina Matviyenko ile ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Rusya ve ABD heyetlerinin İstanbul’da bugün gerçekleştireceği görüşmeyi hatırlatarak, “Bugün aynı zamanda Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgilileri, İstanbul’da bir araya gelerek, özellikle bölgesel barışı yakından ilgilendirecek bahislerle ilgili adımlar atılması için bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Bildiğiniz gibi, Türkiye ile Rusya arasında, olağanüstü önemli, yakın, stratejik bir iş birliği uzunca bir süredir devam etmektedir. Tarihi köklere sahip olan ikili münasebetlerimiz her geçen gün daha da gelişerek devam etmekte ve olumlu bir seyir takip etmektedir. Bu çerçevede her iki ülkenin devlet liderleri Sayın Putin ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iradeleriyle, iki ülke arasında birçok konuda ortak iş birlikleri alanının açıldığını ve bu iş birliklerinin giderek arttırılmakta olduğunu görmekte memnuniyet vericidir. Öncelikle ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere, eğitim, kültür, turizm alanlarındaki iş birliği, enerji alanlarındaki iş birliklerimiz değerli bir noktaya gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“AKKUYU NÜKLEER SANTRALI’NDA, İLK REAKTÖRÜN BU YIL SONUNDA FAALİYETE BAŞLAMASI TAHMİN EDİLİYOR”
Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin 54 milyar doları aşmasının önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Ortak hedefimiz 100 milyar dolar ticaret hacmini gerçekleştirmek olacaktır. Bunun da en kısa zamanda gerçekleşeceğini ümit ediyor ve bu çerçevede çalışmayı sürdürüyoruz. Turizm alanında 6.7 milyarlık, 1 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. 2024 yılını geride bıraktık. Bu yıl ise bu sayının 7 milyonu aşacağını ümit ediyoruz. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santralı’nda çalışmalar ne yazık ki Rusya’nın karşılaştığı ambargolar dolayısıyla bir ölçü gecikmiş olmakla birlikte, ilk reaktörün bu yıl sonunda faaliyete başlaması tahmin ediliyor ve öngörülüyor” dedi.
Bugünkü görüşmede bölgesel sıkıntılar olmak üzere küresel sorunları de ele aldıklarını söyleyen Kurtulmuş, “Öncelikle Türkiye olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından itibaren tutumumuz son derece açık ve nettir. Artık dördüncü yılına girmiş olan bu savaş geride on binlerce saf insanın ölmesine neden olmuş, kentlerin yıkılmasına, altyapının talim olmasına vesile olmuş ve savaş boyunca sadece iki ülke arasında bir savaş olman ötesinde Rusya ile topyekün Batı arasında bir savaş olma potansiyeline taşınmıştır. Bunun için biz Türkiye olarak bu bölgede bu savaşın sonlandırılması, her iki halkın da kabul edeceği, her iki halkın da faydasına olacak ortak bir sonucun temin edilmesi için başlangıcından itibaren diyalog yolunun açık olması, diplomasi masasının kesinlikle sürdürülmesi ve düzeltilenlerin gerçekleştirilmesi için olağanüstü bir çaba sarf ettik” ifadelerini kullandı.
“BEKLENTİMİZ, ULUSLARARASI TOPLULUĞUN, SURİYE’NİN KURUMSAL KAPASİTESİNİN ARTTIRILMASINA DESTEK VERMESİ”
İkili görüşmelerde ele alınan başka bir konunun ise Suriye’deki gelişmeler olduğunu aktaran Kurtulmuş, “Suriye’de 13 yıllık iç savaşın ve 61 yıllık Baas Rejimi’nin ardından yeni bir yönetim işbaşına gelmiştir. Türkiye olarak buradaki temel önceliklerimizi mevkidaşıma ve heyete bir sefer daha anlatmak ve aksettirmek imkanı bulduk. Türkiye olarak yeni Suriye idaresinden beklentilerimizi 3 temel noktada özetlemek mümkündür. Birincisi Suriye’nin toprak bütünlüğüne temin edilmesi. İkincisi Suriye’deki bütün kümelerin temsil edildiği, kapsayıcı bir sistemin kurulması, idarenin inşa edilmesi. Üçüncüsü ise başta DHP, PYD, YPG olmak üzere Suriye’de konuşlanmış olan ve faaliyet gösteren bütün terör kümelerinin ortada kaldırılması, terör kümelerinin tasfiye edilmesi ve Suriye’nin bir tek egemen birliği olacağı sahip olması. Ayrıca Suriye Devleti’nin yeniden yapılanması ve kentlerin imarı konusunda da Rusya’nın katkılarının olmasını temenni ettiğimizi ifade ettik. Beklentimiz, uluslararası topluluğun, Suriye’nin kurumsal kapasitesinin arttırılmasına destek vermesi” diye konuştu.
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, “Bugün ikili görüşme fırsatını bulmuş olduk. Sorunların ortadan kaldırılması yollarını çalıştık. Ortaya çıkan tüm sorunlar diyalog yoluyla çözülebilir. Buna inanıyoruz. Böylelikle münasebetlerimiz adım adım ilerlemeye devam edecektir. İki ülke arasında çok yönlü bir iş birliğimiz var. İki ülkenin arasındaki bu iş birliği her iki ülke halkının da hayrınadır. Bu konuda hemfikiriz. Yani bu ilgilerin farklı bir düzeye taşınması gerektiği konusunda. Çalışmalarımızı karşılıklı çıkar, karşılıklı hürmet ve çıkar istikrarı gibi unsurlar üzerinden kurmalıyız diye düşünüyorum. Karşılıklı çıkarlarımıza dikkate almamız gerekiyor. O zaman başarabiliriz. İşte bağlantılarımızın kurulduğu prensipler dediğim gibi bunlardır. Parlamentolar arası diyaloğun bir başka değerli tarafı şöyle; uluslararası alanda önemli türbülanslar yaşanıyor. Hatta birkaç ay zarfında bile o kadar çok şey değişti ki gündemde görüşülecek bir sürü konu çıktı. Rusya ve Türkiye arasındaki parlamentolar arasındaki diyaloğun da değeri artmış durumdadır” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Emir Koçhan Cinayeti Davası Başladı; Sanıklar Birbirini Suçladı