34,6210$% 0.17
36,3315€% 0.05
2.926,30%0,30
4.968,00%0,24
19.814,00%0,24
2.630,37%0,18
9.659,96%1,15
T24 Politika
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş iç ve dış siyasette gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Kurtulmuş, “Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. Meclis’in kahir ekseriyeti ilk dört maddeyi tartışmayı uygun görmüyorsa bu ısrarla gündeme getirmek gereksiz bir zaman kaybıdır” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş Rusyadaki bir dizi temaslarından sonra Türkiye dönüşü gündeme ilişkin açıklamalarada bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye ile normallleşme, yeni anayasa, anayasa’nın ilk dört maddesi ve İsail ile ilgili konuları değerlendiren TBBM Başkanı Numan Kurtulmuş özetle şunları belirtti:
“Suriye’nin açık bir şekilde Türkiye’ye ihtiyacı vardır”
“Asıl olan, Suriye’de istikrar ve toprak bütünlüğünü sağlayacak adımların atılmasıdır. Bunun için Suriye’nin açık bir şekilde Türkiye’ye ihtiyacı vardır.Türkiye ile Suriye arasındaki sorunların hızla çözülmesi ve normalleşmenin ötesinde çok yakın diyalogların ortaya konulması lazım.Türkiye, Suriye’deki iç savaşın çıktığı ilk andan itibaren, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan bir ülkedir. Çünkü Suriye’nin dağılması, parçalanması Orta Doğu’nun istikrarsızlığını arttıracak bir faktördür. Suriye’nin açık bir şekilde Türkiye’ye ihtiyacı vardır. Türkiye ile Suriye arasındaki sorunların hızla çözülmesi ve normalleşmenin ötesinde çok yakın diyalogların ortaya konulması lazım.
“Anayasa süreci iç siyasetteki tartışmalara heba edilmesin”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin böyle bir sorumluluğu var. Aslında başından itibaren olağanüstü açık, şeffaf bir süreci yürütmeye uğraş ettik. Bütün partilerle görüştük. Son görüşmelerimizde hiçbir parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı, “biz müzakereye kapalıyız” demedi. Natürel anayasa üretim sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için siyasetteki diyalog tabanının de sağlıklı işlemesi lazım… Anayasa süreci iç siyasetteki tartışmalara heba edilmesin. İç politika, partilerin tavırları farklı olabilir ama sonuçta anayasa ortak bir sorun, ulusal bir meselemiz.
“Eğer kasıt varsa külliyen yalan, kimse bu süreci zehirlemesin!”
Bazı siyasetçilerimiz maalesef yanlış cümleler kuruyorlar, yanlış şeyler söylüyorlar; “Meclis Başkanı’nın elinde hazır bir anayasa var, dolaşıyor, partileri ikna etmeye çalışıyor” diye. Külliyen yanlış! Eğer kasıt varsa külliyen palavradır. Bir madde dahi hazır bir şey yok. Tersine diyoruz ki, bütün partiler, kendi politik kimlikleri çerçevesinde görüşlerini dile getirsin. Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. Bu meclis anayasa yapamaz” diyenler demokrasiyi özümsememiş olanlardır. Eğer meclisteki partiler ortak bir metinde buluşabilirse anayasayı yaparlar. Israrla söylediğimiz şey, kimse bu süreci zehirlemesin!
“İlk dört madde tartışması, gereksiz yere vakit kaybetmektir”
İlk dört madde tartışması, gereksiz yere vakit kaybetmektir. Mecliste temsil edilen partilerin çoğunluğu hatta tamamına yakını ilk dört hususla ilgili en ufak bir sorunları olmadığını ısrarla söylüyor. Dolayısıyla ilk dört madde konusu gündeme gelmeyecektir. Nihayetinde anayasa yapmak bir aritmetik meselesi. Meclisin kahir ekseriyeti ilk dört maddeyi tartışmayı uygun görmüyorsa bunu ısrarla gündeme getirmek gereksiz bir zaman kaybıdır. Güya böyle bir tartışma varmış gibi ilgili ilgisiz herkes topa giriyor ve bunun üzerinden vatan bekçiliğine soyunuyor. 1920’den beri bu vatanın bekçisi, egemenliğin kayıtsız, koşulsuz sahibi olan Türk Milleti ve onun yetkilendirdiği TBMM’dir.
“Yeni Anayasa süreciyle ilgili birkaç tur daha olacak”
(Yeni anayasa görüşmelerine ilişkin soru üzerine) Ekim ayından başlayan bir yıllık bir takvim oluşturduk. Hukuk topluluğuyla, üniversite topluluğuyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, kooperatiflerle, KOBİ ve esnaf örgütleriyle, sanayicilerle, öğrencilerle, emeklilerle, toplumdaki tüm kümelerle, görüşlerle, örgütlerle, özcesi tüm halkımızla belli aralıklarla bir araya geleceğiz. Yeni Anayasa süreciyle ilgili görüşmeler olacaktır. Birkaç tur daha olacak. Partiler kendi tekliflerini yapacaklar. Önemli bir nokta, yeni anayasaya ilişkin tartışmaların, toplumda yeni bir kamplaşma, kutuplaşmaya vesilesi olarak kullanılmamasıdır. Partilerin anayasası olmaz, halkın, milletin anayasası olur. Nihayetinde anayasalar bir toplumsal kontrattır.İlk temaslarımızda anayasa imal süreciyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nin müspet yaklaştığını, en azından kapıyı kapatmadığını söyleyebilirim.”
Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman’ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet’e sadık insanlar yok |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Adalet Bakanı Tunç: Orduevinde Askerimizin Annesiyle Çektirdiği Fotoğraf Vardı, Hâlâ Eski Türkiye Alışkanlığıyla Manşet Atıyorlar, Bu Vesayetçi Tartışmalar Artık Demode