34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Primakov Okumaları Uluslararası Forumu’na katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bizim ilgilendiğimiz tek bir şey var, o da Batı tarafından güvenliğimize yönelik tehditlerin gelmemesi” şeklinde konuştu.
ABD’de iktidardaki seçkinin körü körüne hayali istisnacılıklarına inanmaya devam ettiğini söyleyen Lavrov, “Her ne kıymetine olursa olsun hegemonyayı sürdürmeye yönelik bu yolun başarısızlığa mahkum olduğuna şüphe yok. ABD’nin öngörülebilir gelecekte büyük ihtimalle dünya merkezlerinden biri olarak kalması, ABD merkezli dünya sisteminin devam edeceği anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.
‘Almanya’yla münasebetleri düzeltmemiz onlara bağlı’
Almanya’yla eninde sonunda normal bağları onarılması gerekeceğini de dile getiren Rus diplomat, “Ama bu Almanya’ya bağlı. Kimsenin peşinde koşmayacağız” dedi.
İki ülkenin evvelce birbirlerini karşılıklı yarar sağlayacak şekilde zenginleştirmek ve işbirliği yapmak için iyi fırsatlara sahip olduğunu anımsatan Lavrov, “Ancak bu fırsatların bir gün içerisinde sözün tam manasıyla üzeri çizildi” diye ekledi.
‘Rusya-Hindistan-Çin formatını toplamayı planlıyoruz’
Rusya, Hindistan ve Çin formatı kapsamında ortak çalışmaların, korona pandemisi ve Hindistan-Çin sonundaki durum yüzünden yavaşladığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, “Ama böyle bir formatı toplamayı planlıyoruz. Bu gergin anlarda birbirimizle konuşmanın çok daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bir yıl önce RIC üçlüsünü toplamayı önerdik. Geçenlerde de bu mevzuya döndük. Fakat Hintli dostlarımız öncelikle huduttaki durumun tamamen çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyor. Onları anlıyoruz” bilgisini verdi.
Pekin ve Delhi’nin üçlü işbirliğini korumak istediğini kaydeden Lavrov, “Üçlü, kilit Avrasya sıkıntılarına ortak yaklaşımlar geliştirirse bunun herkese yararı olacak” diye kaydetti.
‘İsrail’in eylemleri yüzünden şiddetin Lübnan’a sıçrama riski var’
Konuşmasında Ortadoğu’daki durumu da değerlendiren Lavrov, İsrail ve Hamas arasında süregelen tansiyonun halihazırda Lübnan’a sıçrama riski taşıdığına dikkat çekerken, “İsrail yönetimi zati bunu açıkladı ve bazı taleplerde bulundu. İsrail’in ana müttefikleri dahil uluslararası toplumun bu cins bir yaklaşımın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında olduğunu umuyorum” dedi.
Bölgedeki durumun çok zor olduğunun altını çizen Lavrov, Ortadoğu ile ilgili değerlendirmesini, “Eninde sonunda müzakere masasına oturup bir Filistin Devletinin nasıl olması gerektiğine, geçtiğimiz on yıllar boyunca kimin hangi ihlalleri yaptığına, alandaki durumun nasıl değiştiğine bakmak lazım. Bu çok karmaşık bir süreç. Elbette başta İsrailliler ve Filistinliler olmak üzere tüm tarafların ve aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi ve daimi üyelerinin iyi niyeti olmadan bunu başarmak mümkün değil. Başta ateşkesin sağlanması olmak üzere adalet arayışımızı sürdüreceğiz” diye sonlandırdı.
AB Başkanlar Doruğu’nda Üst Seviye Yöneticiler Belirlendi