32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Seray Şahinler – Türk-Macar bağlarının yüzlerce yıla yayılan geçmişi var. Türk kavimleriyle 5. YY’a tarihlenen alakasından Osmanlı’daki diplomatik atılımlara uzanan, Atatürk’ün öncülüğünde 1923’te İstanbul’da imzalanan Dostluk Antlaşması’yla yeniden inşa edilen ilişkiler başarıyla sürdürülüyor. Ortak geçmişiyle Türkler ve Macarlar birbirini dost gören iki halk.
Anlaşmanın 100. yılı vesilesiyle ilan edilen Türk-Macar Yılı, bu dostluğu taçlandıran etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Liszt Enstitüsü-Macar Kültür Merkezi İstanbul, Macaristan’ın Ankara’daki Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Başkonsolosluğu ve Macaristan’daki bakanlık ile birçok paydaşla yılın ilk yarısı 15 şehirde 80’den fazla programla tamamlandı. Yeni buluşmalar, projeler ise yıl sonuna kadar sürecek.
Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi İstanbul, yıl boyunca aktifliğin kültür ayağını yürüten iş birliklerine imza atıyor. Merkezin yeni standı “Hungarikonlar” geçen hafta ziyarete açıldı. “Hungarikonlar” ünlü Macarların anıları ve bunlardan ilhamla üretilen sanat yapıtlarının yer aldığı ilginç yapıtlardan oluşuyor. Macar gazeteci Tamás Kárpáti’nin koleksiyonunda yer alan isimlerin yaklaşık 200 adet şahsi eşyası, çağdaş sanatkarların yorumuyla yeniden hayat bulmuş. Tematik kısımlara ayrılan sergide, spor, sanat, bilim ve gastronomiden izler var. Birden fazla tanıdık isimler…
Genel kültüre katkı
“Son of Saul” ile geçtiğimiz yıllara damga vuran ve 2015’te Oscar’da Yabancı Lisanda En İyi Film Akademi Ödülü’nü kazanan Macar direktör László Nemes Jeles’in merasimde giydiği papyonundan yapılmış bir tablosu; koronavirüs pandemisinde mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşfiyle geçen yıl Nobel Ödülü’nü kazanan, BioNTech’in de kıdemli başkan yardımcısı Katalin Karikó’nun pipeti; Macaristan’ın tek Altın Top sahibi Flórián Albert’in forması, Macar astronotların uzaydan getirdiği örnekler, Erno Rubik’in gelecek yıl 50. yaşını kutlayacak Rubik Küpü, badem ezmesi Marzipan’ın patentini alan Matyas Szamos’un çırpıcısı gibi hatıra objeleri sanatkarlar tarafından heykellere, fotoğraflara ve enstalasyonlara dönüştürülmüş. Stant bu özelliğiyle Macar kültüründen izler sunarken genel kültüre katkı veren bilgiler içeriyor. Daha önce Londra Olimpiyatları ve Milano Expo 2015’te sergilenen koleksiyon Türkiye’de ilk kez Tekirdağ’da gösterilmişti. Standın yolculuğu 31 Ağustos’a kadar Macar Kültür Merkezi’nde sürecek.
Geçmişin hatrı
Ekim ayında Macaristan Kültür Ataşesi olarak göreve başlayan Mate Gergo Kovacs, “Bu yılın, ‘Dostluğun ve iş birliğinin 100 yılı’ diye bir mottosu var. Macar-Türk münasebetlerinin geçmişi çok uzağa gidiyor, Orta Asya’daki kökler, Osmanlı dönemi ve sonrası var. Asıl Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bağlantımız çok yoğun ve olumlu olmaya başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün davetiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne meteorolojiden tarıma, mimariden bilime kadar çok sayıda uzman geldi. Biz Kültür Yılı’nda buna da atıf yaparak iş birliklerine bakmak istiyoruz. Bu sergilerle maksadımız Macaristan’ın çağdaş sanat hayatından kesitleri göstermek. Macar Milli Müzesi, Macar Dans Topluluğu, Milli Tiyatrosu, iyi sanat kurumları ve enstitüleri Türkiye’ye geliyor. Eylül ayında Pera Müzesi’nde bir stant açılacak. Tekirdağ’dan Adana’ya, Bodrum’a kadar çeşitli yerlerde etkinlikler yapıyoruz. Bu aktifliklerin ve iş birliklerinin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz” diyor. Etkinlik programlarını Macar Kültür Merkezi hesaplarından takip edebilirsiniz.
Bir Bellek Taşıyıcısı: Gülten Akın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.