32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
İktidarın son 3 yılda uyguladığı ekonomi siyasetinin yanlış olduğunu söyleyen iktisatçı Mahfi Eğilmez, bu yanlış ekonomi uygulamalarının faturasının onları yürütenlere değil, halka çıktığını belirtti.
Bahşişlerin vergilendirilmesi, yurt dışı çıkış harcının artırılması gibi düzenlemeleri “yanlış” olarak pahalandıran Dr. Eğilmez, servet incelemesi yetkisi veren bir yasa ile Türkiye’nin kara para, vergi dışı ve kayıt dışı süreçler cenneti olmaktan kurtarılacağını savundu.
Eğilmez’in kendi blogunda bugün yayınladığı “Yeni Vergi Paketi İçin Bir Öneri” başlıklı yazısından bir kısım şöyle:
“Türkiye’yi kara para cenneti olmaktan çıkarmanın, düzgün bir ülke haline getirmenin yollarından birisi servet bildirimi ve masraf bildirimini 1960 yılındaki çerçevesinde geri getirmektir. Bunu yaparken 2023 yılı öncesinde bu şekilde servet artışıyla geliri arasında fark bulunanlar için bir af hususu getirilerek “bu farkı bizatihi beyan edip farkın % 25’ini vergi olarak ödeyenler için geçmiş yıllar servet incelemesi yapılmaz ve ceza salınmaz” biçiminde bir hüküm getirilebilir. Bu yapılırsa hem önemli ölçüde vergi toplanması hem de bu tasarıda yer alan yurtdışı çıkış harcı, bahşiş üzerinden vergi alınması, gayrimenkul sermaye iradında istisnanın kaldırılması gibi getirisi götürüsünden fazla olacak hususlardan vaz geçilmesi mümkün olabilir.
1998 yılında dönemin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in hazırladığı ve kamuoyunda nereden buldun yasası olarak isimlendirilen yasa, Maliyeye, mükelleflerin servetleriyle çıkarları arasındaki münasebetin kaynağını ve fark varsa bunun vergisinin ödenip ödenmediğini araştırma yetkisi veriyor, servet incelemesinin gibisi bir sistem getiriyordu. 1999 yılı başından itibaren uygulanacak olan bu yasanın uygulanması 1 Ocak 2003 tarihine ertelendi, böylelikle seçimden sonra uygulamaya geçilecekti. Seçimi AK Parti kazandı ve ilk icraatlarından birisi olarak 9 Ocak 2003 tarihinde 4783 sayılı kanun ile bu maddeyi yürürlükten kaldırdı.
Özetle servet bildirimi ve masraf bildirimi uygulamaları 1960 yılındaki çerçevesiyle yeniden getirilir ve geçmişte oluşan farklar, vergisini ödemek kaydıyla silinirse bu yolla hem önemli tahsilat sağlanır ve halkın tepkesini çekecek birçok düzenlemeye gerek kalmaz. Bu düzenleme aynı zamanda Türkiye’yi kara para, vergi dışı ve kayıt dışı süreçler cenneti olmaktan kurtarır, gri listeden de çıkmasını sağlar. Ne var ki 2003 yılında nereden buldun maddesine olan yaklaşımını dikkate aldığımızda AKP’nin bunu yapabileceğini sanmıyorum.”
YAZININ TAMAMI
(EKONOMİ SERVİSİ)
Yurt Dışı Çıkış Harcı Artırımına Tepki: Bir Çırpıda 100 Bin Dolar Yiyen İçin Çerez Parası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.