32,8743$% 0.06
35,6305€% 0.17
2.513,20%0,67
4.075,00%0,36
16.323,00%0,37
2.379,26%0,67
10.743,30%-0,49
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Esenler Belediyesi, “İz bırakan muallim” olarak tanınan şair, yazar ve mütefekkir Mahir İz’i, vefatının 50. yılında düzenlenen bir programla andı. Gülhane Parkı’nda bulunan Alay Köşkü’nde gerçekleşen program, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Mehmet İpşirli ve yazar Mustafa Uzun’un katılımıyla gerçekleşti. Mahir İz’in tüm taraflarıyla ele alındığı program, Esenler Belediyesi yayın organı Şehir Ekranı TV’de canlı olarak yayınlandı.
MÜTEVAZI, VAKUR VE ASİL BİRİSİYDİ
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “Mahir İz, kitaplardan tanıdığım birisi. Bendeki en canlı anısı merhum Selçuk Eraydın hocamdır. Mahir hocayla çok özel hukuku olan birisiydi. Peygamber Efendimiz, ‘Salihlerin anıldığı yere rahmet iner’ buyuruyor. Bugün de bunun rahmetini göreceğiz” dedi. Prof. Dr. Sadettin Ökten, “Balıkesir’de askerlik yaparken Mahir hocanın vefatını iştim. Yanına gidemedik. Mahir hoca bana daima bir rehber oldu. 6 yaşında Mahir hocayla tanıştım. Yıllar sonra bana ne kaldı diye düşünürken söylem, lisandaki hassasiyet, kelime seçmedeki titizlik diyebilirim. Dil zevkini onunla birlikte edinmek güzel oldu. Mütevazı, vakur ve asil birisiydi” dedi.
HAFIZASINDAKİ ŞİİRİN SONU YOKTU
Prof. Uğur Derman, İz ile 1949 yılında Haydarpaşa Lisesi’nde öğrenciyken tanıştığını belirterek “Rabıtamızı koparmayalım, mezun olduktan sonra da görüşelim dedi. Bana ‘Sen bu işlere meraklısın ama bunun anahtarını bilmezsen hiçbir şey olamazsın’ demişti. Çabucak Osmanlı Türkçesini okuyup yazmam gerektiğini söyledi.
Bu şekilde Mahir beyefendiyle yakınlığımız başladı. Mahir beyin hafızasındaki şiirin sonu yoktu” ifadelerini kullanarak İz ile olan anılarını anlattı.
İNANILMAZ BİR ETKİ BIRAKTI
Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Mahir İz’in Yüksek İslam Enstitüsü’nden hocası olduğunu kaydederek “Yakın dönem insanlarını tanımış birisidir. Birçok feyz aldığımız hocalarımız oldu ama özellikle iz bırakan hocalarımız vardı. Mahir İz hoca bunların başında gelir. Edasıyla, sedasıyla, üslubuyla inanılmaz bir etki bırakırdı. Ümmetin davasıyla ilgilenmedeki çabası ve hassasiyeti de ondan gördük.
Toplumun dertlerini dert edinen insanlar hiçbir zaman unutulmuyor” şeklinde konuştu.
DAVASI İSLAM DAVASIYDI
Yazar Mustafa Uzun ise şunları kaydetti:
“Ben de 1965-1966 yıllarında İstanbul İmam Hatip’te okurken hoca bir kolej kurdu. Bizim zihniyetimize, davamıza, ülkülerimize yakın bir eğitimin verildiği ilk kolejdi bu. Hoca her düzeyden beşerle çok rahat bir şekilde temas kurabilen bir insandı. Öğretme aşkı ve adam etme sevgisi vardı. Bu da dava adamlığından geliyordu.
Hocamızın davası, İslam davasıydı, iman davasıydı. İyi insan olma, kendi bedellerine sahip çıkma, şık olma, güzel konuşma, insanların her biriyle onların anlayacakları şekilde konuşma gibi çok güzel özellikleri vardı.”
KAYNAK: HABER7
MSB’den Metina’ya Operasyon
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.