34,5617$% 0.04
36,5978€% -0.13
2.930,36%1,09
5.044,00%1,35
20.124,00%1,18
2.637,87%1,07
9.230,17%-1,76
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, makine ihracatı ocak-ekim döneminde Türkiye’nin serbest bölgeleri dahil toplamda 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yılın 10 ayı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı ölçü bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 gerilemeyle 3,1 milyon ton oldu.
Değer bazında bakıldığında toplam ihracat geçen yılla aynı düzey olan 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
KİLOGRAM BAŞINA ORTALAMA FİYAT ARTTI
Makineciler, kilogram başına ortalama ihracat fiyatlarının 7,5 dolar olarak gerçekleştiği ekim ayında 2,5 milyar doları aşarak aylık bazda yüzde 4,3 artış yakaladı.
10 aylık periyotta en fazla makine ihracatı yapılan dallar evsel ve endüstriyel soğutma makineleri olurken, onu sırasıyla içten yanmalı motorlar ve aksamı ile inşaat ve madencilik makineleri izledi.
ALMANYA İLK SIRADA
Söz konusu periyotta, ihracat pazarları arasında yüzde 5’lik gerilemeye rağmen 3 milyar doları aşan Almanya ilk sırada bulunurken, Rusya ikinci ve yüzde 7,5’lik artış gerçekleşen ABD üçüncü sırada yer aldı.
“SEÇİM MEÇHULLÜĞÜ SONA ERDİ”
Açıklamada görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ABD’deki seçimlerle birlikte, bu yıl küresel ekonomiyi etkileyen seçim belirsizliklerinin şimdilik sonlandığını ifade ederek, Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin küresel ihracat üzerine olası etkilerini şöyle değerlendirdi:
Trump hükümetinin ithalata yüksek vergiler getirme vaatlerinin küresel ölçekte yeni bir korumacılık savaşı başlatacağı, bunun da dünya ticaretinde gözle görülür bir daralmaya yol açacağı açık. Yükselen duvarlar küresel büyümeyi zayıflatmakla kalmayabilir, eserlerden çok üreticilerini hedef alacak ilave gümrük vergileriyle, bir türlü sonuna gelinememiş dezenflasyon eforlarını da akamete uğratabilir. Ana pazarı Avrupa olup ihracatının birçoklarını euroyla ithalatını ise dolarla yapan bizim gibi dallar için doların giderek güçlenmesinin kârlılık ve rekabetçilik bakımından negatif etkileri olacaktır.
“MİKTAR BAZINDAKİ GERİLEMEYİ İHRACAT ÜNİTE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KOMPANSE EDİYOR”
Karavelioğlu, neredeyse tüm iç pazarlarda talep, yatırım ve üretimin zayıfladığını, kapasite kullanım oranlarının gerilediğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
Bu durum genel ihracatın ucuzlamasına, kıymet bazındaki artışın esasen ölçü bazındaki daha büyük artışlarla sağlanabilmesine neden oluyor. Makinede ise durum daha farklı, bizde ölçü bazındaki gerilemeyi ihracat ünite fiyatlarındaki artış kompanse ediyor. Yurt içi üretim maliyetlerindeki yükselişin bir sonucu olarak gelen bu fiyat düzenlemelerinin olağan ki bir sonu var. Maliyetlerin yönetilemez olduğu durumda, istihdamda kayıplar yaşanabilir. 2019-2023 yılları arasında istihdamı yüzde 40 gibi yüksek düzeyde bir artış sağlayan bölümümüzde son 12 ayda istihdam artışı durdu hatta yüzde 1 seviyesinde de olsa bir azalış gerçekleşti. 4 yılda yüzde 72 artan makine üretiminin de bu yıl yüzde 8 civarında düştüğünü görüyoruz. Rekabet gücümüzü koruyabilmek için trendin hızla kırılması gerekiyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Rekabet Kurulu, TP Petrol’ün Zeren Group’a Satışına Onay Verdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.